(VIDEO) Letalo, v katerem je bil Prigožin, je bilo nekoč v lasti slovenske družbe, ki je prevažala tudi politike

Va, M.R.
24.08.2023 13:42

Letalo, ki je včeraj strmoglavilo v Rusiji, v njem pa sta bila soustanovitelja paravojaške ruske organizacije Wagner, je bilo nekoč v lasti slovenskega zasebnega letalskega prevoznika Linxair.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razbitine letala, ki je včeraj strmoglavilo po vzletu z moskovskega letališča.
Reuters

O tem poroča spletni portal sierra5.net, ki pojasnjuje, da je letalo Embraer ERJ-135, ki je imelo včeraj registrsko oznako RA-02795, letelo v floti slovenskega podjetja in je bilo z registrsko oznako S5-ABL med letoma 2007 in 2015 tudi vpisano v slovenski register zrakoplovov.

Linxair, ki je med drugim prevažal tudi slovenske politike, je bil sicer leta 2016 zaradi stečaja izbrisan iz poslovnega registra. Največ prevozov je zasebni prevoznik za javno upravo opravil med letoma 2009 in 2012, skupno pa je od države prejel dobra dva milijona evrov. 

Zasebno poslovno Wagnerjevo letalo, ki je strmoglavilo na območju regije Tver, je bilo najprej v lasti slovenskega letalskega podjetja Linxair.
Reuters

Na spletni strani planespotters.net je mogoče ugotoviti, da je skupina Wagner letalo prvič registrirala septembra 2020. Po stečaju Linxaira je letalo septembra 2015 registrirala avstrijska družba International Jet Management. Od oktobra 2017 je bilo v lasti turške družbe MNG Jet, nato pa je od novembra 2018 letelo za družbo Autolex Transport.

Eden izmed lastnikov Linxaira Rudi Bric je za spletni portal N1 povedal, da ne more zatrditi, da je včeraj v Rusiji strmoglavilo točno to letalo, da pa je šlo za točno ta tip letala. Ko je v medijih videl posnetke letala, je ugotovil, da je bil popolnoma enake barve kot takrat, ko ga je kupil Linxair. Dodal je, da letalo ni bilo niti prebarvano. Po njegovih besedah so sicer ta letala zelo zanesljiva.

Wagnerjevci napovedali maščevanje

Strmoglavljenje letala z Jevgenijem Prigožinom natanko dva meseca od nedokončanega puča wagnerjevcev je bilo namerno, so objavili na Telegramovem kanalu Siva cona, ki je povezan s to paravojaško skupino.

Pot letala 
X/Flightradar24

"A celo v peklu bo najboljši. Slava Rusiji," so objavili na družbeni mreži, ki jo je vodja proruske skupine plačancev običajno uporabljal za deljenje videosporočil. Najavili so maščevanje za smrt svojega vodje: "Smo že krenili. Počakajte na nas."

Koliko so grožnje realne? Analitik, ki ga navaja BBC, ocenjuje, da niso in da smrt prvega wagnerjevca pomeni konec te paravojske.

Medtem so pri Flightradar24 rekonstruirali zadnje pol ure pred zrušitvijo letala, ki ni sporočalo podatkov o položaju, zato pa o višini, hitrosti, avtopilotu ... Najprej je letalo pridobivalo višino in jo izravnalo na osmih kilometrih nadmorske višine, nato pa je višina začela dramatično padati. Letalo se je izmenično dvigalo in spuščalo pred zadnjimi 30 sekundami, ko je začelo nenadoma padati. Flightradar24 je prejel končne podatke o letalu ob 18.20 po krajevnem času.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta