(VIDEO) Plovba od Azije do Evrope kot pred 150 leti: Okoli rta Dobrega upanja namesto po bližnjici

ZUR
26.03.2021 17:08
Zaradi nasedle ladje v Sueškem prekopu morajo ladijske družbe spet pluti okoli afrišeka Rta dobrega upanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ladja, ki blokira Sueški prekop, je tako velika, da jo z lahkoto posnamejo tudi iz satelita visoko nad Zemljo. Foto: REUTERS
Reuters

Ladijske družbe so že začele preusmerjati tovor, vreden dobrih osem milijard evrov, med drugim sedem tankerjev z utekočinjenim zemeljskim plinom, saj blokada Suškega prekopa, ključne mednarodne plovne poti med Sredozemskim in Rdečim morjem ter s tem Indijskim oceanom, zaradi zagozdene ladje Ever Given traja že nekaj dni. Reševalci si z vlačilci in bagri še vedno na vso moč prizadevajo, da bi nasedlo ladjo obrnili in sprostili promet skozi Sueški prekop. A trije tankerji so že bili preusmerjeni na daljšo pot okoli Afrike, mimo Rta dobrega upanja, so sporočili iz podatkovno obveščevalnega podjetja Kpler. To podaljša pot za sedem dni.

Egiptovske oblasti so v četrtek sporočile, da bodo morali odstraniti okoli 20 tisoč kubičnih metrov peska, da bodo dosegli globino 16 metrov, kar bo verjetno omogočilo ponovno splavitev ladje. A strokovnjaki se bojijo, da se je ogromna ladja, registrirana v Panami, dolga 400 metrov in skupaj s tovorom težka skoraj 220 tisoč ton, tako zagozdila v pesek na obeh bregovih kanala, da je morda ne bo mogoče odstraniti, ne da bi odstranili nekaj tovora. Po besedah Petra Berdowskega, izvršnega direktorja podjetja Boskalis, specializiranega za izkopavanje, ki je na kraj poslalo posadko, bi tak postopek lahko trajal več tednov.

"Vpliv na globalno oskrbovalno verigo zaradi blokade plovil v Sueškem prekopu je odvisen od tega, kako dolgo bo kanal neprevozen," so včeraj sporočili iz mednarodne ladjarske družbe Maersk. "Pozorno spremljamo reševanje ladje in preučujemo vse alternative. Vsi pripravljamo načrte ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih," pa je za CNN pojasnil Peter Sand, glavni analitik za ladijski promet pri BIMCO. Včeraj je na severnem in južnem koncu kanala čakalo že več kot 200 ladij.

Velikanka, ki je blokirala petina svetovnega ladijskega prometa.
Reuters

Skozi Sueški prekop, zgrajen v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, steče letno približno dvanajst odstotkov svetovne trgovine, saj omogoča tankerjem in kontejnerskim ladjam, ki vozijo med Azijo in Evropo, da se izognejo dolgemu potovanju okrog Afrike. Kanal dnevno prevozi več kot 50 ladij, ki prevažajo skupno približno 1,2 milijarde ton tovora. Približno četrtina prometa je na kontejnerskih ladjah - takšna je tudi ladja, zaradi katere ladijski tovor stoji, daljši zastoji pa bi lahko bili zelo dragi. "V Sueškem prekopu morate pričakovali, da boste 20. ali 30. v vrsti," je povedal Flavio Macau, predavatelj na univerzi Edith Cowan v Zahodni Avstraliji. "Zdaj pa bi lahko bila številka 250, kar pomeni, da boste čakali tri ali štiri dni, da se prebijete skozi kanal, potem ko se bo znova odprl. Podjetja morajo izračunati, ali se jim izplača tvegati in čakati ali pa bodo hitreje prispeli v Evropo po daljši, manj tvegani poti, ki traja sedem do deset dni."

Položaj v Sueškem prekopu bi lahko še dodatno zapletel mednarodne dobavne verige, ki so že zdaj pod velikim pritiskom pandemije in naraščajočega spletnega nakupovanja. Omejitve, povezane z virusi, so ujele posadke na trgovskih ladjah, zaradi preobremenjenih pristanišč pa mornarji kontejnerskih ladij ne morejo raztovoriti. Blokada v kanalu bi lahko še poslabšala zastoje v evropskih pristaniščih, če bi ladje ves tovor pripeljale naenkrat, hkrati pa bi lahko imeli na Kitajskem velike težave zaradi pomanjkanja praznih zabojnikov. "To ni zombi apokalipsa, kot so prepričani nekateri," pa ob težavah v Sueškem prekopu miri Flavio Macau.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta