(VIDEO) Prvič so posneli Putinovo posest ob meji s Finsko, varoval naj bi jo obrambni sistem

M.R.
31.01.2024 10:11

Preiskovalni novinarji centra Dossier so uspeli posneti Putinovo posest v Kareliji, republiki na severozahodu Rusije ob meji s Finsko. To so prvi podrobni posnetki tega luksuznega doma, ki so ga začeli graditi pred desetimi leti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Putinova skrivnostna severna rezidenca v Kareliji se razteza na več zaščitenih območij, njena površina pa je dvakrat večja od površine Monaka," je na družbenem omrežju X zapisal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Geraščenko

Javnost dačo ruskega predsednika Vladimirja Putina v Kareliji pozna od leta 2016, do sedaj pa nikoli ni videla podrobnih fotografij in videoposnetkov. Pred več kot desetimi leti so jo graditi začeli prijatelji ruskega voditelja, med katerimi je bil tudi Jurij Kovalčuk, znan kot "osebni bankir Vladimirja Putina". Meščani pravijo, da se Putin tam pojavi vsaj enkrat na leto, in sicer po obisku samostana Valaam. 

Glede na objavljene dokumente se razteza na površini približno enega kvadratnega kilometra, če se zraven prišteje še vso ograjeno gozdno in obalno površino, pa ta potem znaša približno štiri kvadratne kilometre. 

Na zemljišču je med drugim tudi štiri metre visok slap Marjalahti, ki bi moral biti del nacionalnega parka, a dostop do njega onemogočata ograja z bodečo žico in 24-urno varovanje. Za lastnika je nasproti slapa postavljena tudi vrtna uta, da lahko sam uživa v lepotah bisera nacionalnega parka, je zapisal Geraščenko. 

Na območju se nahajajo trije objekti - ribiška koliba, hlev in vrtna hiša. A na videz koliba ni videti kot koliba, hlev pa ne kot hlev, saj sta zgrajena v modernem slogu. V bližini ene izmed hiš se nahaja nasip, ki so ga zgradili po začetku vojne v Ukrajini. Novinarji predvidevajo, da so tja za Putinovo zaščito namestili protizračni sistem Pancir-S1. Poleg tega pa so na ozemlju še dva heliodroma, več privezov, gojišče postrvi in tudi čreda krav. 

Telegraph poroča, da sta na posesti tudi pivovarna z avstrijsko opremo za varjenje piva, vredno okoli 350 tisoč evrov, in čajna hiša. Poročilo še navaja, da so nepremičnine opremljene z drago opremo, na tleh pa naj bi bil italijanski marmor Fior di Bosco.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta