(VIDEO) Soočenje vodilnih kandidatov za vodenje Evropske komisije v Bruslju: "Koalicija EPP in ECR bi bila katastrofa"

Jon Knez Jon Knez
23.05.2024 20:26

Z izjemo kandidata Evropske levice so se vsi strinjali z nadaljnjo vojaško pomočjo Ukrajini. Nemška skrajno desna stranka AfD medtem izključena iz evropske politične skupine ID.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na soočenju so sodelovali Ursula von der Leyen (EPP), Nicolas Schmit (PES), Terry Reintke (Zeleni Evrope), Sandro Gozi (Renew), in Walter Baier (Evropska levica). 
Reuters

Na soočenju vodilnih kandidatov za vodenje Evropske komisije (EK) so danes v dvorani Evropskega parlamenta v Bruslju sodelovali predsednica EK Ursula von der Leyen (EPP), Nicolas Schmit (PES), Terry Reintke (Zeleni Evrope), Sandro Gozi (Renew) in Walter Baier (Evropska levica). Predstavnikov skrajno desnih evropskih strank ECR in ID na soočenju ni bilo. 

Osrednje teme debate so bile gospodarstvo in delovna mesta, obramba in varnost, podnebje in okolje, demokracija, migracije in inovacije ter tehnologija. Schmit, Terry ​Reintke, Gozi in Baier so se izrekli proti sodelovanju s skrajno desnico. Baier in Reintkejeva sta opozorila na odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja, ki se je odločil vstopiti v vlado s skrajnim desničarjem Geertom Wildersom in njegovo stranko PVV. Terry Reintke je tudi posvarila pred možno koalicijo med EPP in ECR, saj bi to bila "katastrofa". Ursula von der Leyen, ki se poteguje za drugi mandat na čelu EK, je dejala, da je treba počakati na izid volitev. "Želim videti, kako se bodo evropski poslanci razdelili v skupine. Sodelovali bomo s tistimi, ki so jasno proevropski, podpirajo Ukrajino oziroma so proti Putinu ter zagovarjajo vladavino prava," je poudarila. 

Reuters

Evropska Levica proti oboroževanju Ukrajine

Baier je bil kritičen do nedavno sprejetega migracijskega pakta. Opozoril je, da Evropa beguncem zavrača pravico do individualne obravnave prošnje za azil, kar je po njegovem sramotno. Schmit je dejal, da podpira migracijski pakt, "čeprav ni idealen". Je pa bil kritičen do sporazumov s tretjimi državami, denimo do sporazuma, ki ga je Ursula von der Leyen podpisala s Tunizijo. "To ni Evropa, to niso evropske vrednote. To je dogovor z diktaturo."

Reuters

Kandidati EPP, socialistov, liberalcev in zelenih so se strinjali glede nadaljnje vojaške pomoči Ukrajini in krepitve evropske obrambe. So pa imeli različne poglede na financiranje, Gozi se je zavzel za skupno zadolževanje, Reintkejeva je poudarila pomen sodelovanja držav članic pri vlaganju v obrambo. Proti nadaljnjemu oboroževanju Ukrajine se je zavzel Baier, špicenkandidat levice. Kot je dejal, zagovarja politično rešitev vojne v Ukrajini. 

Ursula Von der Leyen za zaščito civilistov v Gazi in izpustitev talcev

Baier pa je Ursulo von der Leyen vprašal, kaj bo EU storila, da ustavi morijo v Gazi. "Presenečen sem, da govorimo o miru in varnosti, nihče pa ne omeni Gaze in Izraela," je bil razočaran. Predsednica EK in kandidatka EPP mu je odgovorila, da mora EU narediti vse za zaščito civilistov v Gazi. "Pozivam k prekinitvi ognja in izpustitvi 128 talcev Hamasa," je dejala in spomnila, da se je vse začelo z napadom Hamasa na Izrael, 7. oktobra lani, ko je bilo ubitih 1200 Izraelcev, več kot 200 pa so jih zajeli kot talce. Dejala je še, da so štirikratno povečali humanitarno pomoč Palestincem in da še naprej financirajo agencijo Združenih narodov za palestinske begunce UNRWA. 

O digitalnem razvoju je predsednica von der Leyen dejala, da so z zakonom o digitalnih storitvah omejili negativen vpliv omrežja Tiktok na duševno zdravje mladih. "Ko smo napovedali raziskavo, je Tiktok umaknil del funkcij, ker so vedeli, kaj se bo zgodilo. Imamo torej vzvode za regulacijo in omejitve," je poudarila. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta