(VIDEO) Umrl je princ Filip, mož kraljice Elizabete II.

D.Ži
09.04.2021 13:05
Potem ko so ga nedavno po hudih zdravstvenih težavah iz bolnišnice poslali v domačo oskrbo, je umrl soprog britanske monarhinje. S kraljico je leta 2008 obiskal Slovenijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Princ Filip in takratna slovenska prva dama Barbara Miklič Türk. Leta 2008 med sprehodom po Ljubljani. 
Boris Vugrinec

Žalostna, a ne povsem nepričakovana novica prihaja iz Velike Britanije. Umrl je 99-letni princ Filip, soprog kraljice Elizabete II., ki je nedavno zaradi hudih zdravstvenih težav dlje časa preživel v bolnišnici, poroča BBC. Poslovil naj bi se bil mirno, med spanjem.

Umrl je zjutraj na svojem domu na gradu Windsor, so tvitnili pri Buckinghamski palači. "Z veliko žalostjo njeno visočanstvo kraljica sporoča smrt svojega ljubega moža, njegovega visočanstva, princa Filipa, vojvode edinburškega," so sporočili iz palače. Dodajajo, da se kraljeva družina pridružuje ljudem po svetu, ki žalujejo za izgubo princa, ki bi junija letos dopolnil 100 let.

Britanski princ Filip je 16. marca zapustil bolnišnico in se odpravil domov k soprogi, kraljici Elizabeti II. v grad Windsor, kjer sta bivala zadnje mesece. Kot so takrat sporočili iz Buckinghamske palače, se je princ počutil dobro.

"Njegovo visočanstvo se želi zahvaliti celotnemu zdravstvenemu osebju, ki je skrbelo zanj v bolnišnici kralja Edvarda VII. in bolnišnici svetega Bartolomeja ter vsem, ki so poslali dobre želje," so sporočili iz palače. Princ je bolnišnico zapustil na zadnjih sedežih črnega avtomobila.

epa

Princa so sprva sprejeli v bolnišnico kralja Edvarda VII. sredi februarja na zdravljenje zaradi infekcije. Sprva so napovedovali, da bo ostal v bolnišnici le nekaj dni. Kasneje so ga v začetku meseca premestili v bolnišnico svetega Bartolomeja, kjer je prestal poseg na srcu.

Okreval pa je v zasebni bolnišnici kralja Edvarda VII.. Filip bi 10. junija dopolnil 100 let, v bolnišnici je preživel mesec dni.

epa

Princ Filip se je leta 2017 upokojil in prenehal opravljati javne dolžnosti. Leta 2019 se je pojavil v medijih, ko jo je odnesel brez poškodb v prometni nesreči, v kateri je poškodoval dva človeka v bližini Sandringhama.

Kasneje se je odrekel vozniškemu dovoljenju. Od takrat se je le redko pojavil v javnosti. Lani so pred njegovim rojstnim dnevom objavili skupno fotografijo s kraljico, s katero sta imela štiri otroke, osem vnukov in deset pravnukov.

Princ Filip in Barbara Miklič Türk leta 2008 v Sloveniji.
Boris Vugrinec

Leta 2008 sta skupaj obiskala tudi Slovenijo. Vojvoda Edinburški je bil takrat v družbi slovenskih mladih opazno dobre volje in je slovenskemu predsedniku Danilu Tüku pomagal podeliti priznanja, ki si jih je zamislil on sam davnega leta 1956. 

epa

Med Britanci je bil znan tudi po svojem pikrem humorju, ki je šel včasih navzkriž z diplomatskim protokolom. Britanskemu študentu, ki je prehodil Papuo Novo Gvinejo, je nekoč dejal: "Uspelo ti je, da te niso pojedli." Ob drugi priložnosti je na Kitajskem britanske študente opozoril, da "če bodo tu še dolgo, bodo dobili poševne oči". Ko je leta 2002 slišal, da bo Madonna pela pesem novega filma o Jamesu Bondu, se je kar javno vprašal, ali bomo potrebovali čepke za ušesa. Nigerijskemu predsedniku, ki ga je leta 2003 sprejel v afriški noši, pa je dejal dejal, da je videti, kot da se odpravlja v posteljo. Kanadčani ne morejo pozabiti, kako jim leta 1976 ni prav nič polaskal z besedami: "V Kanado zagotovo ne prihajamo zaradi zdravja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta