(VIDEO) Vučić s Pirc Musar odgovarjal novinarju Anžinu: Vsak dan bi lahko odgovarjal, ali sem Hitler ali Mussolini

M.R.
15.06.2023 13:58

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je precej osorno odgovoril slovenskemu novinarju, ki mu je zastavil vprašanje o protestih proti nasilju, ki se jih v Beogradu množično udeležuje vse več nasprotnikov srbske oblasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Pirc Musar in Aleksandar Vučić sta po sestanku v Beogradu odgovarjala na vprašanja novinarjev. Spraševal je tudi slovenski dopisnik Boštjan Anžin.
EPA

Vprašanje je Aleksandru Vučiću zastavil Boštjan Anžin, sicer dopisnik RTV Slovenija iz Beograda. Na novinarski konferenci, na kateri je bil srbski voditelj skupaj s slovensko predsednico Natašo Pirc Musar, je spraševal o protestih proti nasilju in dogodkih v srbskem parlamentu. 

"Najlepša hvala za vaša vprašanja, ker se prav skozi njih vidi, kako in zakaj Evropska unija nima tolikšne priljubljenosti, kakršno bi si želeli v naši državi. Včasih se ljudje zaradi vaše prevelike dobre volje počutijo ponižano, saj vidijo, da se želite vmešavati v stvari, za katere nikoli nikomur drugemu ne bi dovolili, da se vpletajo, če bi bilo govora o vaših državah," je svoj odgovor začel Vučić z ironičnim tonom, poroča srbski portal N1. 

Glede protestov proti nasilju, ti so se začeli po dveh srbskih strelskih pohodih v začetku maja, je dejal, da se sam s protesti sooča že 10 let. "Protest kot protest," je dejal. Po njegovih besedah Srbija za razliko od Evropske unije ne prakticira tega, da bi "ubila boga v protestnikih"

"Pred tem so bili protesti vsak dan, zdaj so ob koncih tedna. Izvzemši pozive po mojem obešanju, so mirni. In za razliko od vaše ustaljene prakse v Evropski uniji, da se v demonstrantih ubije boga, je pri nas mirno. Pridejo, se zberejo, razidejo in vse je v redu," je pojasnil Vučić. 

"Trudimo se prevzeti vaše najboljše demokratične pridobitve, edino, česar še nismo prevzeli, je to, da v protestnikih ubijemo boga. Mi tega ne znamo početi in tega nočemo početi, do zadnjega trenutka se bomo temu izogibali," je odgovoril Vučić novinarju. 

EPA

Dodal je še, da je policija celo dovolila protestnikom, da so vdrli v poslopje skupščine in poslopje javne RTV Srbije. "Še bomo morali delati na teh evropskih reformah, očitno smo tudi pri temi pretepanja demonstrantov daleč od vaših standardov v Evropski uniji. Upam, da pri tem vprašanju ne bomo napredovali s hitrostjo, ki se od nas pričakuje," je povedal Vučić.

Pirc Musar: Upam, da novinarju niste preveč zamerili vprašanja

Nato se je oglasila še Pirc Musar. Povedala je, da želi replicirati Vučiću. Protesti v vseh državah so legitimno in demokratično dejanje, je dejala in dodala, da gre pri zanimanju novinarjev za proteste in dogodke v Srbiji, kot tudi pri poročanju o tem, za svobodo izražanja. 

"To, da mediji poročajo o demonstracijah, je svoboda izražanja in upam, da novinarju niste preveč zamerili vprašanja. Demokracija je tudi svoboda medijev in na tem je potrebno delati," je sporočila Pirc Musar ter dodala, da se protesti dogajajo tudi v Sloveniji in Bruslju. 

Vučić v svojem slogu ni dovolil, da bi bila replika slovenske predsednice zadnja. Odgovoril je, da se zahvaljuje "vašemu novinarju, ker je zastavil takšno vprašanje". "Pri nas je seveda svoboda medijev takšna, da bi lahko vsak dan odgovarjal, ali sem Hitler ali Musolini. Vam ne želim takšne stopnje svobode," je zaključil Vučić, končal pa z besedami: "Vprašanja, takšna ali drugačna, so vedno dobrodošla. Samo pri nas je običaj, ko govorimo o demokraciji, da ima nekdo tudi pravico, da na vprašanja odgovori. Zato sem si, ne se jeziti, vzel pravico, da bom toliko drzen in brezobrazen, da sem odgovoril na kakšno vprašanje. Ne pa, da sem tiho s sklonjeno glavo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta