(VIDEO) Znani Srbi in Hrvati s spotom proti sovražnemu govoru

Denis Živčec
18.04.2021 18:45
Razvpiti spot, v katerem trije zvezdniki na brutalen način svarijo pred odurnostjo spletnega sovražnega govora, je na območju nekdanje skupne države postal prava senzacija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hristina Popović, Goran Bogdan in Severina so na lastni koži že večkrat občutiili, kako boleč je lahko sovražni govor. Foto: YOUTUBE
Youtube

Imenitna spletna kampanja priteguje pozornost širom nekdanje skupne države. Še bolj imenitno bi bilo, če je ne bi potrebovali, kar bi pomenilo, da so ljudje dovolj zreli in spoštljivi, da drug drugega na svetovnem spletu ne obkladajo z žaljivkami najnižje vrste. A ker še vedno velja miselnost, da lahko vsak reče karkoli brez posledic, je revija Buka, ki izhaja v Banjaluki, posnela provokativen spot "Hejt SLOVEni, još ste živi?", ki je nastal v okviru akcije ozaveščanja o pomeni strpnosti.

Ime se nanaša na prvi verz nekdanje jugoslovanske himne, besedo hej pa je zamenjala hejt, ki se nanaša na spletne "hejterje", torej tiste, ki po spletu širijo sovraštvo. "Sovražni Slovani, ste še živi?" torej.

Ustaška lajdra žali balijsko smet

V videu, ki si ga je v samo treh dneh ogledalo več kot dva milijona ljudi, nastopajo hrvaška pevka Severina, igralec Goran Bogdan, ki je po rodu hrvaški Hercegovec, in srbska igralka Hristina Popović. Vsi trije so sovražni govor že izkusili. Njega so napadali, ker je veliko snemal v Srbiji, Severino, ker se je zaljubila v Srba, Hristino, ki je poročena s hrvaškim igralcem Bojanom Navojcem, pa so Hrvati žalili, ker je Srbkinja.

Dogajanje v posnetku so postavili v povsem vsakdanje okolje, v trgovino z živili, kjer se vsi trije prijaznega obraza žalijo s prav takšnimi izjavami, ki jih uporabniki spleta z neskončno lahkostjo in brez zavedanja, kako takšne besede bolijo, pišejo po spletnih forumih in družbenih omrežjih. Komentarji so pogosto povezani z nacionalno pripadnostjo osebe, ki jo žalijo. Severina v spotu Hristini reče "balijska smet", ona pa Severini "ustaška lajdra", a na vrsto pridejo še mnogo hujše zmerljivke.

Spot, v katerem zvezdniki igrajo nakupovalce in prodajalce, si je zamislil zagrebški režiser Predrag Ličina, ki pravi, da se je odločil za odvratno, sluzasto konfekcijsko reklamo, da na ta način resno opozori, kako nujno je ustaviti sovražni govor.

Nekaterim ni pomoči

Ličina je režiser kultne zombi serije Poslednji Srb na Hrvaškem. Odziv ga je presenetil. "Med dnevom sem dojel, da je prodrl do daljne Makedonije, da o Sloveniji sploh ne govorim. Pričakoval sem, da bo odmeval, a ne tako zelo. Nihče ni. To pomeni, da so ljudje dojeli in se zavedajo, kako se ljudstvo pogovarja na družbenih omrežjih in v komentarjih. Vse se ti zdi smešno, čeprav na koncu ni. Smeješ se tragičnemu," je povedal v pogovoru za hrvaški Jutranji list.

Žaljivke v klasičnem potrošniškem okolju, v katerem so vsi videti presrečni, je sprva želel prikazati le kot misli v glavah nastopajočih, a ugotovil, da je mnogo bolj učinkovito, če si jih povedo v obraz. Tudi pod tem posnetkom se je nabralo nekaj odvratnih komentarjev. "Enim ni pomoči. A upanje, da bo nekdo vse skupaj dojel, obstaja. Vsaj mladi. Če vsaj en hejter po tej reklami poklekne, bom zadovoljen," pravi režiser.

Ker ga mnogi Slovenci sprašujejo, zakaj jih ni v spotu, se je odločil, da bo kmalu posnel predelavo stare reklame za Radensko, ki so jo nekoč v različnih inačicah posneli za vse jugoslovanske republike. A tokrat "na foro, da se vsi sovražijo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta