Viktor Orbán: "Na tokratnih volitvah se bo odločalo o življenju ali smrti Madžarov in Madžarske!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
12.02.2022 18:25

V letnem nagovoru pred parlamentarnimi volitvami je madžarski premier opozicijo ozmerjal z levico, sorosevci, ki bo v državo spustila migrante in homoseksualcem prepustila "naše" otroke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predvolilni slogan Viktorja Orbana je: "Pojdimo naprej, ne nazaj!"
Bernadett Szabo

"Zavihajte rokave, kampanja se je začela! Še nikoli nismo bili tako močni, tako organizirani in odločni, kot smo danes, da čez 50 dni zmagamo. Naprej, Madžarska, naprej, Madžari," tako je svoj letni nagovor pred več kot tisoč člani vladajoče stranke Fidesz v Budimpešti zaključil madžarski predsednik vlade in predsednik Fidesz Viktor Orbán ​in požel stoječe ovacije. Fidesz se bo po dvanajstih letih vladavine na parlamentarnih volitvah, ki bodo 3. aprila, pomeril z združeno opozicijo šestih strank, ki politično seže od desne do skrajno leve, na čelu katere je kot Orbánov izzivalec 50-letni katolik, zmerni konzervativec, župan Hódmezővásárhelyja Péter Márki-Zay. Ki je bil vse do Orbánovega prevzema oblasti Fideszov volivec, nato pa oster kritik Fidesz-Orbánove koruptivno-klientelistične politike in rušenja demokratičnega ustroja države.

V govoru Orbán niti enkrat Márki-Zaya ni omenil z imenom in priimkom. Govoril je izključno o levici in o dveh nekdanjih socialističnih predsednikih vlade Ferencu Gyurcsányiju in Gordonu Bajnaiju - na oblasti sta bila od 2004-2010 -, ki sta državo ekonomsko spravila na kolena, in enako naj bi se, tako Orbán, zgodilo tudi v tokratnem primeru, če zmaga opozicija. Ki da bo v nasprotju s sedanjo vlado Madžarsko popeljala nazaj. "Vložki na tokratnih volitvah so veliki, saj gre za vprašanje življenja ali smrti Madžarov. Če se bosta Gyurcsányi in Bajnai vrnila - obe njuni stranki sta del opozicijskega šesterčka, op. a. -, nas bodo popeljali nazaj tja, kjer smo bili in kamor ne bi želeli. Že četrtič po letu 2010 nam skušajo prodati zgodbo spremenjene in reorganizirane levice. Prepričan sem, da Madžari tega tudi v četrto ne bodo kupili, saj poznamo nasprotnika, Soroseve paračete, ki so financirane tudi z Bruslja," tako madžarski predsednik vlade. Pravi, da je Madžarska z epidemije izšla še močnejša, kot je vanjo vstopila. Pohvalil se je, da je pri vzhodnih sosedih zaposlenih 1 milijon ljudi več kot v času Gyurcsányija, Madžarska naj bi bila 95. država na svetu po številu prebivalcev, a 35. po izvozu in 24. po izvozu na prebivalca. "Kljub pandemiji je madžarski kapital še naprej investiral v tujini; MOL je kupil 417 bencinskih servisov na Poljskem, OTP banka je po celem Balkanu," je dejal in nanizal tudi uspehe doma, med drugim podelitev 13. pokojnine pa dvig minimalne plače ...

Na zunanjepolitičnem področju se je najprej dotaknil Balkana, na katerem so prisotne s svojim vplivom ZDA, EU, Rusija in Turčija. "A ne Berlin ne Bruselj ne moreta oblikovati politike do Balkana brez nas, saj ne bomo sprejeli rešitev, ki so v nasprotju z madžarskimi interesi, zato ne pristajamo na sankcije ali kakršnokoli aroganco velesil," je dejal in dodal, da je mirna rešitev možna. Tudi v Ukrajini, od koder bi v primeru konflikta lahko pribežalo še več ljudi, kot jih je v 90. letih prejšnjega stoletja iz republik nekdanje Jugoslavije. "Konflikti med Vzhodom in Zahodom Madžarski nikoli niso prinesli nič drugega kot težave, zato sem se lotil mirovne misije v Moskvi," je pojasnil nedavni obisk pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. In dodal, da Madžarska potrebuje lastno vojsko tudi zato, ker je ne članstvo v Natu ne v EU ne bo obranilo v primeru konfliktov. Pa tudi v primeru migrantov, ki še vedno poskušajo nezakonito vstopati v državo.

Bruslju je jasno sporočil, da ne razmišlja o huexitu, a dodal: "Ne pričakujemo, da bosta Bruselj in Berlin sprejel madžarsko migracijsko, družinsko, zunanjo in nacionalno politiko, a tudi vi ne pričakujte od nas, da bomo sprejeli vašo politiko."

Hkrati s parlamentarnimi volitvami 3. aprila bo na Madžarskem tudi referendum, na katerem se bodo volivci prek petih vprašanj opredeljevali do prepovedi dostopa mladoletnikov do knjig in informativnega gradiva o homoseksualnosti, transseksualnosti ali spremembi spola. In v tej luči je Orban napovedal, da bodo z referendumom "zaščitili naše otroke. Jasno bomo dali vedeti, da je moški oče in ženska mati!"

Orbánov govor je na družbenih omrežjih že pokomentiral njegov izzivalec Márki-Zay, rekoč, da gre za leporečenje in prazne besede. Obenem ga je zbodel, da nima poguma, da bi se z njim soočil. Márki-Zay ga je namreč že pred tedni neuspešno vabil na televizijsko soočenje.

Z današnjim dnem je na Madžarskem stekla uradna kampanja in iz obeh taborov so že tekom dneva sporočili, da so številni njihovi kandidati v 106 volilnih okrajih že zbrali potrebnih 500 podpisov volivcev za vložitev kandidature.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta