Vlada podpira resolucijo o ukrepanju zaradi vojnih hudodelstev v Ukrajini

STA, Va
22.06.2022 20:17

Zdravniki brez meja pa so tudi danes opozorili na šokantno trpljenje civilistov. To je kršitev mednarodnega humanitarnega prava, opozarja organizacija, ki je minule mesece z vojnega območja organizirala številne evakuacijske vlake.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Irpin v bližini KIjeva, junij 2022.
EPA

Zdravniki brez meja (MSF) so opozorili na šokantno trpljenje civilistov v vojni v Ukrajini zaradi neselektivnega nasilja in stalnih napadov nanje. Med 31. marcem in 6. junijem je ta mednarodna humanitarna nevladna organizacija z vlaki evakuirala 653 pacientov iz vojnih območij na vzhodu Ukrajine v bolnišnice v varnejših regijah. Med potjo, ki traja med 20 in 30 ur, so si zdravniki in medicinske sestre prizadevali, da je stanje bolnikov ostalo stabilno, ti pa so jim pripovedovali svoje zgodbe. Pripovedovali so o ranjenih civilistih med evakuacijami, neselektivnem bombardiranju in obstreljevanju stanovanjskih območij ter nasilju nad starejšimi.

Zdravstveni podatki in pričevanja pacientov kažejo, da vojno v Ukrajini "vodijo s škandaloznim pomanjkanjem skrbi za razlikovanje in zaščito civilistov" ter "razkrivajo nenehne napade na civiliste", je sporočil MSF. Koordinator MSF za nujne zadeve Christopher Stokes je izpostavil, da "rane naših bolnikov in njihove zgodbe kažejo na nedvomno šokantno raven trpljenja v nasilju brez meja, ki je v tej vojni prizadejano civilistom". Izpostavil je tudi dejstvo, da so bili mnogi ranjeni med vojaškimi napadi na stanovanjska območja.

Več kot 40 odstotkov ranjencev na vlaku so bili starejši ljudje in otroci, ki so utrpeli poškodbe zaradi eksplozij, šrapnelov in strelnih ran. Več kot deset odstotkov pacientov je izgubilo vsaj en ud. Med njimi ima najmlajši samo šest let. "To kaže na pomanjkanje spoštovanja zaščite civilistov, kar je resna kršitev mednarodnega humanitarnega prava," so Zdravniki brez meja poudarili v sporočilu za javnost.

Predsednik MSF Bertrand Draguez je pozval vse oborožene skupine v Ukrajini k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in obveznosti zaščite civilistov in civilne infrastrukture. Izpostavil je, da so po mednarodnem pravu zavezani omogočiti civilistom, da zbežijo na varno, kot tudi omogočiti varno in pravočasno evakuacijo bolnih in ranjenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta