Vodstvo laboratorija v Wuhanu trditve o izvoru virusa označilo za "popolno izmišljotino"

K. Š.
24.05.2020 15:53

Trditve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da virus sars-cov-2 izvira iz Inštituta za virologijo v kitajskem mestu Wuhan, je Wang Yanyi, direktorica inštituta, označila za "popolno izmišljotino".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Inštitut za virologijo v Wuhanu je izoliral tri seve koronavirusa, ki so jih dobili iz netopirjev. "Imamo tri žive seve," je dejala direktorica in zagotovila, da se noben od njih ne sklada z virusom sars-cov-2. Tega virusa na inštitutu po njenih besedah niso preučevali. 
Po navedbah strokovnjakov naj bi novi koronavirus izviral iz netopirjev in naj bi preko drugega sesalca prešel na človeka. Mnogi krivijo mokro tržnico v Wuhanu, kjer prodajajo divje živali. Dejstvo, da se le nekaj kilometrov stran nahaja Inštitut za virologijo, pa je vir številnih hipotez in špekulacij, da je virus pravzaprav pobegnil iz inštituta.
Tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v začetku meseca omenil preiskavo, ki naj bi raziskala, ali virus izvira iz inštituta.Ti sumi so "popolna izmišljotina", je za televizijo CGTN poudarila direktorica. "Tako kot vsi drugi tudi mi nismo vedeli, da virus obstaja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala v pogovoru, ki ga je televizija predvajala v soboto zvečer, posnet pa je bil 13. maja.
Inštitut v Wuhanu preučuje nekatere najbolj smrtonosne patogene na svetu. Znanstveniki s tega inštituta so na začetku epidemije s svojimi dognanji prispevali k boljšemu poznavanju novega virusa, njihovo delo pa so februarja objavili tudi v eni od znanstvenih revij, poroča AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta