Vojna na Zemlji ima vpliv tudi visoko nad planetom: Negotova usoda Mednarodne vesoljske postaje

DR
02.03.2022 15:56

Kaj bi se zgodilo, če vesoljski velesili prekineta sodelovanje, teži predvsem ameriško Naso.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vesoljsko plovilo SpaceX Crew Dragon je že bilo priključeno na Mednarodno vesoljsko postajo.
Nasa

Ameriška vesoljska agencija Nasa že išče možnosti, kako obdržati Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) v orbiti, če bi se Rusija umaknila iz ameriško-ruskega partnerstva zaradi sankcij, ki jih je deležna ob invaziji na Ukrajino. Sporočajo, da bi jim lahko pomagali vesoljski podjetji Northrop Grumman in SpaceX.

Ameriška stran zagotavlja na vesoljski postaji večino električne energije in napaja tudi ruski odsek, ki ima nekaj panelov sončnih celic, a premalo za pokrivanje lastne porabe. Ameriški odsek ima žiroskope za stabilizacijo postaje, ruska stran pa ima vgrajen pogon za dvigovanje orbite. Postajo redno dvigujejo tudi ruske vesoljske tovorne ladje Progres. Ameriška stran teh možnosti od upokojitve space shuttlov nima več. Brez Rusov bi postaja prej ali slej zagotovo nenadzorovano padla na Zemljo. Rusi skrbijo tudi za navigacijo in obračanje postaje, pri čemer je ključen modul Zvezda. Pomemben vidik je tudi prevoz ljudi nanjo. Rusi imajo vesoljsko ladjo Sojuz, Američani pa Crew Dragon podjetja Space-X, ki pa je relativno nov in potencialna šibka točka. Če odkrijejo kakšno napako ali pomanjkljivost in ga za dalj časa prizemljijo, Američani nimajo alternativ. V tem primeru bi ameriški odsek ostal brez posadke.

Prejšnji teden pa je vodja ruskega vesoljskega programa Roscosmos Dmitrij Rogozin opozoril na možnost izstopa iz partnerstva. Kathy Lueders, vodja Nasinega programa za vesoljske polete, je dejala, da je ameriško letalsko in obrambno podjetje Northrop Grumman ponudilo možnost ponovnega zagona. Pojasnila je, da vse operacije na vesoljski postaji, ki je v orbiti od leta 2000, potekajo normalno in da ni nobenih znakov, da njihovi ruski kolegi ne bi bili enako predani kot v preteklosti. "To pomeni, da vedno iščemo načine, kako doseči še večjo operativno prilagodljivost in razširiti svoje zmogljivosti." Za zdaj vpliva vojne visoko nad Zemljo ni čutiti. Ruska vesoljska agencija Roskozmos je na družbenem omrežju Twitter objavila, da je državna komisija dala zeleno luč za izstrelitev Sojuza, ki bo proti ISS poletel 18. marca.

Zadnje vesoljsko tovorno plovilo brez posadke Cygnus ameriškega podjetja Northrop Grumman, ki je na Mednarodno vesoljsko postajo prispelo 21. februarja in prineslo 3,5 tone zalog, pa kot prvo v zgodovini največje orbitalne postojanke ni dobilo ruske pomoči. V petek je šef podjetja SpaceX Elon Musk tvitnil logotip svojega podjetja kot odgovor na Rogozinovo retorično vprašanje, kdo bi lahko sploh še rešil usodo vesoljske postaje. A Luedersova poudarja, da so takšni načrti le ukrep v izrednih razmerah. "Zelo težko bi delovali sami - vesoljska postaja je mednarodno partnerstvo na osnovi soodvisnosti. Kot ekipa iščemo načine za operativno prilagodljivost, toda bil bi zelo žalosten dan za mednarodne operacije, če ne bi mogli v vesolju še naprej delovati v miru."

Mednarodna vesoljska postaja, pri gradnji katere je sodelovalo 15 držav, je simbol sodelovanja po hladni vojni in je neprekinjeno naseljena že več kot 21 let. Prestala je številne geopolitične krize, tudi rusko invazijo na Krim leta 2014. Nekateri opazovalci pa menijo, da bi invazija na Ukrajino lahko pospešila propad ameriško-ruskega vesoljskega sodelovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta