Vprašanje poljskega (ne)spoštovanja vladavine prava deli Evropsko unijo

21.10.2021 17:49
Prav nič ne kaže, da bi lahko voditelji članic EU na dvodnevnem vrhu v Bruslju dosegli soglasje o tem, kao ravnati ob poljskem rušenju enega od temeljev unije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemška kanclerka Angela Merkel, nizozemski premier Mark Rutte (v sredini) in predsednik Evropskega sveta Charles Michel bodo skušali najti kompromis. Kar pa ne bo lahko
Epa

Čeprav bi se morali voditelji 27 držav članic Evropske unije na rednem vrhunske srečanju v Bruslju ukvarjati s temami, kot so na primer spoprijemanje s posledicami visokih cen energije, pa nadaljnjim usklajevanjem spoprijemanja s pandemijo covida-19, vlogo trgovine pri krepitvi vpliva unije v svetu in pripravami na novembrsko podnebno konferenco v Glasgowu, je ža na začetku dvodnevnega srečanja vse zasenčilo vprašanje Poljske. Vlada pod vodstvo premierja Mateusza Morawieckega namreč vztraja pri oceni poljskega ustavnega sodišča, da je nacionalno pravo nad pravom EU. Zaradi tega tvega sankcije, od pospeška famoznemu sedmemu členu lizbonske pogodbe, ki državi kršiteljici jemlje glasovalne pravice, do pogojevanja izplačil evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. In medtem ko so poslanci Evropskega parlamenta odločni, da je treba Poljsko stisniti v kot, v Evropski komisiji pa neodločni, zaradi česar celo tvegajo tožbo evroposlancev, so mnenja najvišjih državnikov glede tega deljena.{infobox-quote_full}177458{/infobox-quote_full}

Nemška kanclerka Angela Merkel je tako, kot že večkrat, pozvala h kompromisu. Ob prihodu na bruseljsko zasedanje je poudarila, da je vladavina prava temeljni steber unije, a da je treba najti načine za sodelovanje s Poljsko. "Kaskada pravnih sporov na Sodišču EU ni rešitev za vprašanje, kako naj vladavina prava deluje v praksi," je opozorila. Nizozemski premier Mark Rutte pa je vztrajal, da se mora unija odzvati odločno, a dodal, da je vprašanje, kako to doseči. Ponovil je tudi argument, da Poljska ne bi smela dobiti evropskih sredstev za okrevanje in odpornost za boj s posledicami pandemije covida-19, dokler se ne reši spor glede primarnosti evropskega prava. Podobno je sporočilo predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija: “O demokraciji, svobodi in vladavini prava se ne bomo pogajali. Te vrednote so vgrajene v evropski projekt, ob vstopu v EU smo se vsi zavezali, da jih bomo spoštovali.”

In druga, uporna stran? Poljski premier Morawiecki je po poročanju Slovenske tiskovne agencije ponovil, da Poljska ne bo klonila pred izsiljevanjem, a izrazil pripravljenost na dialog. Pred dnevi je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu poudaril, da ima evropsko pravo prednost pred nacionalnim na področjih, za katera so se tako odločile članice. To načelo da je priznano v vseh članicah, vendar pa je najvišji zakon v EU ustava neke države. Kot vselej doslej ima Morawiecki podporo madžarskega kolega Viktorja Orbana, ki je na vprašanje, ali so potrebne sankcije proti Poljski, odgovoril: "Poljska? Najboljša država v Evropi. Nikakršne potrebe po sankcijah ni. To je smešno." Ob tem je ponovil poljski argument, da primarnost prava EU velja na področjih, na katerih ima EU pristojnosti. Problem je po Orbanovih besedah v tem, da institucije EU pogosto zaobidejo pravice nacionalnih parlamentov in vlad. "Poljaki imajo prav. Na področjih, na katerih nismo prenesli pristojnosti na EU, velja načelo primarnosti nacionalnega prava," je še poudaril madžarski premier v odgovoru na vprašanje, ali ima madžarsko pravo prednost pred pravom EU. Dejal je tudi, da primarnosti prava unije sploh ni v pogodbi EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta