Vučić v Davosu povedal, da Srbija ni več tako navdušena nad EU. Za brutalno laž označil očitke, da je Putinova lutka

STA, Va
20.01.2023 10:55

"Nismo tako navdušeni, kot smo bili včasih, na neki način pa tudi Evropska unija ni tako navdušena nad nami," je izjavil srbski predsednik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandar Vučić
Reuters

Srbija ni več tako navdušena nad članstvom v Evropski uniji, je v Davosu po poročanju bruseljskega portala Politico izjavil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Ruskega predsednika Vladimirja Putina ni želel označiti za vojnega zločinca, je pa poudaril, da ni njegova lutka.

"Nismo tako navdušeni, kot smo bili včasih, na neki način pa tudi Evropska unija ni tako navdušena nad nami," je rekel na okrogli mizi Politica ob robu svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Obenem je izrazil pesimizem glede možnosti, da bi Srbija v bližnji prihodnosti postala članica EU.

Srbija je za članstvo v EU formalno zaprosila leta 2009, a so pristopna pogajanja zastala, po začetku vojne v Ukrajini pa so se odnosi še ohladili. Srbija je namreč obsodila rusko agresijo na Ukrajino, a ne želi uvesti sankcij proti Rusiji. Bruselj je Beograd med drugim tudi v širitvenem poročilu pozval, naj uskladi svojo zunanjo politiko z EU, kar pomeni tudi pridružitev sankcijam Zahoda proti Rusiji.

Vučić se je v Davosu strinjal, da sta Krim in Donbas del Ukrajine, in poudaril, da je Srbija "bolj zvesta ozemeljski celovitosti članic Združenih narodov kot mnoge druge".

Kot "brutalne laži" je še zavrnil pisanje nekaterih medijev, ki so ga zaradi dobrih odnosov z Rusijo označili za "Putinovo lutko", se je pa izognil odgovoru na vprašanje, ali misli, da je Putin vojni zločinec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta