Vučić zanetil spor s Hrvaško

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
18.07.2022 06:30

Srbska premierka Ana Brnabić je ocenila, da je hrvaška prepoved zasebnega obiska srbskega predsednika v Jasenovcu "največji škandal v sodobni zgodovini Srbije in Hrvaške".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Monumentalni Kamniti cvet, pomnik žrtvam ustaškega režima v Jasenovcu, delo srbskega arhitekta Bogdana Bogdanovića
Robert Balen

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po poročanju hrvaških in srbskih medijev za včeraj načrtoval zasebni obisk v nekdanjem koncentracijskem taborišču Jasenovac, kjer so ustaši med drugo svetovno vojno ubili največ Srbov, in bližnjem mestu Pakrac na Hrvaškem, vendar so mu hrvaške oblasti to preprečile. Dejanje je v Srbiji povzročilo burne reakcije.

Vučić je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug kontaktiral z Miloradom Pupovcem, predsednikom stranke SDSS, ki zastopa interese srbske narodne manjšine na Hrvaškem. Obvestil ga je, da načrtuje zasebni obisk v nekdanjem koncentracijskem taborišču Jasenovac. Vučić je Pupovca še povabil, da se mu lahko pridruži, če želi. Dodal je, da naj kar Pupovac o njegovem obisku obvesti hrvaško vlado, če se mu to zdi potrebno. Pupovac je informacijo predal hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, ob tem pa so bili v hrvaški vladi "zgroženi nad načinom, kako je srbski predsednik nameraval ustvariti kaos na Hrvaškem", piše hrvaški dnevnik Jutarnji list. "Brez uradnega obvestila hrvaškim oblastem, brez usklajevanja z veleposlaništvom, je Vučić želel vstopiti na Hrvaško iz Bosne in Hercegovine oziroma njene entitete Republike srbske", navaja hrvaški časnik. Po mnenju hrvaške vlade je bil namen srbskega predsednika provocirati hrvaško stran, nato pa bi lahko igral žrtev, ker mu Hrvati niso dovolili vstopa v državo, dodaja dnevnik. "Ni spoštoval nobenega protokola, vse je hotel narediti mimo pravil diplomatskih odnosov. Želel je prečkati hrvaško mejo s svojimi televizijskimi ekipami. Toda premier Plenković in vlada sta jasno rekla ne. Smo samostojna država, članica EU in Nata, in srbski predsednik tukaj ne more početi vsega, kar hoče," poroča Jutarnji list, pri čemer se sklicuje na vir iz hrvaške vlade. Od tam Vučiću tudi sporočajo, da "politika vsesrbskega sveta na Hrvaškem ne more uspeti".

Vučić je na dogajanje včeraj reagiral v objavi na družbenem omrežju Instagram. "Vi kar opravljajte svoje delo. Srbski narod živi in nikoli ne bo pozabil!" je zapisal, ob tem pa objavil fotografijo Jasenovca, poroča televizijska mreža Al Džazira Balkan. Ob tem je napovedal, da bo danes zvečer nagovoril srbske državljane. Odzval se je tudi srbski notranji minister Aleksandar Vulin, ki je zagrozil, da bodo odslej morali vsi uradni predstavniki hrvaške države in vsi imetniki službenih ali diplomatskih potnih listov svoj obisk ali prehod skozi Srbijo posebej najaviti in upravičiti. Pri tem bodo podvrženi posebnemu režimu nadzora. "Tako bo, dokler sem jaz policijski minister, ali pa dokler se Hrvaška ne preneha obnašati, kot da je NDH," je dodal Vulin. Svoj načrtovani delovni obisk na Hrvaškem je medtem že odpovedala tudi srbska ministrica za rudarstvo in energetiko Zorana Mihajlović.

Odzvala se je tudi srbska premierka Ana Brnabić. Dejala je, da je odločitev hrvaške vlade, da Vučiću ne dovoli zasebnega obiska Jasenovca, "največji škandal v sodobni zgodovini Srbije in Hrvaške". Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta je še dodala, da je predsednik Vučić na koncu odpovedal obisk, samo da bi "ohranil dobre odnose" med državama. In še, da bo zdaj skušal iti na nameravani obisk po uradni poti.

Medtem je vodja srbske diplomacije, zunanji minister Nikola Selaković, sporočil, da je Srbija hraški veleposlanici v Beogradu že izročila diplomatsko noto: "Prepoved zasebnega obiska Vučića v Jasenovcu smo opisali ne le kot po drugi svetovni vojni škandalozno, pač pa kot zastrašujoče, nezaslišano in neverjetno." Priznal pa je tudi, da je srbsko veleposlaništvo v Zagrebu že v petek prejelo hrvaško diplomatsko noto, kjer so opisali, da iz neuradnih virov vedo za Vučićevo namero, vendar hrvaška stran srbsko opozarja, da je treba obisk tako kot vse obiske tujih državnikov na Hrvaškem najaviti po uradni proceduri in ob dogovoru obeh strani. Zagreb tudi navaja, da obisk državnika iz tujine v Jasenovcu "ne more biti zasebna zadeva".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta