(WASHINGTONSKE SKICE) Teorija. Zarote.

Ko sem, oborožen z evropsko oziroma slovensko izkušnjo zaščitnih ukrepov, na ulici v Washingtonu demonstriral težko oklepno konjenico (beri: stopil na ulico z rokavicami in masko), nisem vedel, ali se bodo redki mimoidoči razbežali ali pa me bo kdo ustrelil kot kužnega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

"Teorije zarote ne držijo. Imajo pa to neprijetno lastnost, da se vsake toliko katera vendarle uresniči," mi je pred leti dejal eden najmodrejših urednikov, s katerimi sem imel privilegij sodelovati v svoji karieri. Vojko Plevelj je bil svojčas dopisnik RTV Ljubljana z Bližnjega vzhoda in iz Severne Afrike in moj zadnji šef v zunanjepolitičnem uredništvu Radia Slovenija po vrnitvi iz Moskve, preden sem kot odgovorni urednik postal njegov šef jaz. Ne da bi dosegel njegovo življenjsko modrost, se bojim. Morda to pride tudi z leti, se tolažim, ampak Vojc zdaj uživa pokojnino v svojem domu na obrobju Ljubljane, jaz pa se še zmeraj aktivno ukvarjam s teorijami zarote. Tokrat na drugi strani Atlantika, sam, z mačko na kolenih, z depresivnimi občutki, ko je zunaj vreme slabo, in z več optimizma, ko kupola Kapitola odbija sončne žarke. Težji časi so, bolj uspevajo te teorije. Zarote. In človeška domišljija ne pozna meja.
Ko sem, oborožen z evropsko oziroma slovensko izkušnjo zaščitnih ukrepov, na ulici v Washingtonu demonstriral težko oklepno konjenico (beri: stopil na ulico z rokavicami in masko), nisem vedel, ali se bodo redki mimoidoči razbežali ali pa me bo kdo ustrelil kot kužnega. V ameriški prestolnici, kjer je prometa zdaj malo, tudi ljudje se ne drenjajo na ulicah, je zaščitna oprema še zmeraj tujek. Seveda sem s svojo pojavo naravnost klical Mesijo. In po nekaj korakih sem ga tudi srečal. Mladenič me je ustavil pred prodajalno živil in mi sporočil, da virusa ni, da je vse skupaj zarota proti predsedniku Trumpu, ki so ga k ponovni izvolitvi zanesljivo peljali odlični gospodarski rezultati, zato jih je bilo treba uničiti. Obenem sem izvedel nekaj koristnega o zgodovini človeštva, magnetnem polju Zemlje v času, preden je bog ustvaril človeka, in magnetnem polju, kakršnega bo naš planet imel čez tisoč let, pa da Grand Canyon ni nastal zaradi dolgotrajnega delovanja vode, ampak vesoljnega potopa. Do teh spoznanj je mladenič, sicer iz družine baptistov, največje skupine verističnih sledilcev evangelija v ZDA, prišel z dvomom. Torej na znanstveni način. In Fox News je še najobjektivnejši medij v teh časih v ZDA. Ponižno priznam, da nimam prav veliko prepričljivega streliva proti tovrstnemu napadu. Zato sem zmogel samo en protiargument: ZDA niso edina država na svetu. Naravnost ganljivo se mi zdi, kako zdaj ves svet z zapiranjem javnega življenja in prepolnimi bolnišnicami pri sebi, v svojih državah, sodeluje pri sesuvanju ameriškega predsednika. Na to mladenič, presenetljivo, ni imel odgovora. In najin dialog se je končal v pičlih petih minutah. Dobra bera za tako kratek čas.

Epa
Reuters
Andrej Stopar
Tamara Vodopivec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta