Washingtonski tožilec sprožil preiskavo v nadškofiji zaradi domnevnega prikrivanja spolnih zlorab

STA
24.10.2018 09:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pravosodni minister ameriške prestolnice Washington Karl Racine je po poročanju televizije CNN sprožil civilno preiskavo nadškofije Washington zaradi domnevnega prikrivanja duhovniških spolnih zlorab otrok. Zaradi prikrivanja zlorab je papež Frančišek poleti sprejel odstop kardinala Donalda Wuerla.
Tožilec ugotavlja, ali je nadškofija kršila zakon o neprofitnih ustanovah v prestolnici. Zakon določa, da morajo neprofitne organizacije, ki so oproščene plačevanja davka, kot je med drugim Katoliška cerkev, delovati v interesu javnosti. Če je nadškofija prikrivala zlorabe otrok, potem po besedah tožilca ni delovala v javnem interesu.
Okrožje Columbia ali Washington je posebna politično-upravna enota v ZDA s svojimi posebnostmi. Obenem je neke vrste zvezna država in obenem ni. Pravosodni minister Washingtona zaradi tega nima pristojnosti za pregon kaznivih dejanj, lahko pa kršitelje preganja civilno, kar pomeni za denarne in druge odškodnine.
Duhovnikom v Washingtonu po zakonu ni treba prijaviti zlorab, drugi zaposleni v nadškofiji pa jih morajo, na primer učitelji v katoliških šolah in drugi delavci. Nadškofija zagotavlja, da so imeli zadnji primer zlorabe otroka pred skoraj 20 leti. Papež Frančišek je poleti degradiral kardinala Theodora McCarricka, ki je obtožen spolne zlorabe mladoletnika. McCarrick vztraja pri nedolžnosti in se je umaknil v samostan v Nebrasko. Letos pa je odstopil njegov naslednik Wuerl zaradi obtožb o prikrivanju zločinov iz časa, ko je bil škof v Pittsbughu. Wuerl sicer še naprej vodi nadškofijo Washington, dokler mu papež ne najde naslednika. Podobne preiskave kot v Washingtonu potekajo tudi drugod po ZDA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta