Začeli preiskavo: Moški iz predmestja Bruslja v ostrostrelski enoti izraelske vojske, ki je v Gazi pobijala civiliste

STA, Va
18.10.2024 15:19

V uradu belgijskega zveznega tožilstva so pojasnili, da preiskujejo pripadnika enote izraelske vojske, v kateri je bilo več vojakov z dvojnim državljanstvom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Profimedia

Belgijske oblasti so danes začele preiskavo domnevnih vojnih zločinov belgijsko-izraelskega vojaka, ki je v Gazi deloval med pripadniki izraelske vojske. Iz urada zveznega preiskovalca so sporočili, da želijo preveriti navedbe medijev, da se je moški vojskoval v ostrostrelski enoti izraelske vojske, ki je pobijala civiliste. Preiskava temelji na delu raziskovalnega novinarja iz Palestine Junisa Tiravija, ki je zbral indice, da je elitna izraelska enota ostrostrelcev brutalno pobijala neoborožene civiliste.

"Odprli smo primer, s katerim bomo preverili navedbe o vojnih zločinih," je francoski tiskovni agenciji AFP povedal predstavnik belgijskega tožilstva.

Neimenovani osumljenec z belgijsko-izraelskim državljanstvom naj bi bil star med 20 in 30 let. Živel naj bi v enem od predmestij Bruslja.

Belgijski pravosodni minister Paul Van Tigchelt je pojasnil, da bodo s preiskavo preverili informacije v medijih. "Čeprav ima Izrael pravico do samoobrambe, ga to ne odvezuje spoštovanja mednarodnega prava," je dejal. Kot je še pojasnil, bo zvezno tožilstvo pri preiskavi domnevnih zločinov belgijskega državljana sodelovalo z Mednarodnim kazenskim sodiščem v Haagu (ICC).

ICC je na zahtevo glavnega tožilca Karima Khana maja izdal naloge za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta ter treh zdaj že pokojnih visokih predstavnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas - Jahje Sinvarja, Mohameda Deifa in Ismaila Hanije.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta