Zahodni tanki za ukrajinsko vojsko, a do uporabe na bojiščih je še daleč

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
25.01.2023 18:54

ZDA in Nemčija, z njimi pa druge zahodne države, bodo pričele v Ukrajino pošiljati sodobne težke tanke, po skoraj vseh parametrih boljše od ruskih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že pogled na nemški tank Leopard 2 lahko sovražnim vojakom zaledeni kri v žilah.
Epa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki 25. januarja praznuje 45. rojstni dan, je ob tem dobil najlepše darilo: zahodne zaveznice bodo vojski, katere vrhovni poveljnik je, po dolgem cincanju nemške vlade le pričele dobavljati težke tanke. Okoli 80 ali sto tankov nemške, britanske in ameriške proizvodnje seveda ne bo povsem spremenilo poteka vojne, ki traja že enajst mesecev, lahko pa bistveno pripomorejo pri morebitnih ofenzivah ukrajinskih sil. Težava je le v tem, da prvih tankov in usposobljenih posadk zanje verjetno ne bo pred pozno pomladjo.

Usklajenost med Berlinom in Washingtonom

Prve vesti, da je nemška vlada, ki je dolgo apriorno zavračala pošiljanje tankov Leopard 2 ukrajinski vojski in to prepovedovala tudi evropskim zaveznicam, ki jih imajo v svojem arzenalu, je udarila v torek zvečer, manj kot 24 ur pred zasedanjem nemškega parlamenta, na katerem bi se moral kancler Olaf Scholz zagovarjati pred opozicijo prav zaradi tankov. Ker so skoraj sočasno pričele curljati tudi napovedi o ameriškem pošiljanju tankov M1A2 Abrams, je postalo jasno, da sta se Scholz in predsednik ZDA Joe Biden, ki je najavil predajo 31 abramsov, o tem predhodno uskladila. Da morajo tudi ZDA dati na razpolago svoje abramse, je bil namreč eden od nemških pogojev.

"Ta odločitev sledi naši znani usmeritvi pomagati Ukrajini po najboljših močeh. Pri tem smo usklajeni na mednarodni ravni," je po seji vlade in pred zasedanjem parlamenta sporočil nemški kancler Scholz. V nagovoru poslancem pa: "V vsem, kar počnemo, moramo vedno jasno povedati, da delamo, kar je treba in mogoče, da podpremo Ukrajino, a da hkrati preprečujemo, da bi vojna prerasla v vojno med Rusijo in Natom. To načelo bomo upoštevali še naprej." Zavrnil je očitke opozicije, da je Nemčija naredila premalo za vojaško podporo Ukrajini. "Nemčija bo vedno v ospredju, ko gre za podporo Ukrajini," je obljubil. Po njegovih besedah je Nemčija skupaj z Veliko Britanijo največja dobaviteljica orožja Ukrajini za ZDA. Dejal je še, da bodo zahodne zaveznice še naprej podpirale Ukrajino. Pri tem sicer ni omenil, da je britanska vlada premierja Rishija Sunaka že nekaj tednov prej sprejela odločitev, da v Ukrajino pošlje svoje težke tanke Challenger 2.

Ameriški abramsi so se dokazali v vojnah v Afganistanu, Iraku in Siriji.
Epa

Nov moment v vojni

V Kijevu so seveda navdušeni. "Nemški bojni tanki, nadaljnja širitev obrambne podpore in misij usposabljanja, zelena luč za partnerje za dobavo podobnega orožja, to sem pravkar izvedel v pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem," je na twitterju zapisal ukrajinski predsednik Zelenski in se iskreno zahvalil Nemčiji ter ostalim zaveznicam. "Prvi korak glede tankov je bil storjen. Naslednji korak je 'tankovska koalicija'. Potrebujemo veliko leopardov," pa je na družbenih omrežjih sporočil vodja njegovega kabineta Andrij Jermak in namignil na pripravljenost tudi drugih zahodnih držav, da Ukrajini pošljejo omenjene tanke. Prvi cilj naj bi bil oblikovanje dveh tankovskih bataljonov, to je torej od 80 do sto tankov. Zelenski je prepričan, da bi približno 300 tankov leopard Kijevu pomagalo premagati Rusijo. Analitiki Mednarodnega inštituta za strateške študije pa so prepričani, da bi bilo za spremembo ravnotežja v vojni dovolj že sto leopardov. Glede na napovedi številnih držav na čelu s Poljsko, ki je nameravala svoje leoparde poslati tudi brez soglasja Nemčije, števila sto ne bo težko doseči.

Na ruski strani je čutiti jezo, morda tudi zaskrbljenost. Ruski veleposlanik v Nemčiji Sergej Nečajev tako ocenjuje, da je odločitev nemške vlade izjemno nevarna in konflikt v Ukrajini prestavlja na novo raven konfrontacije. Po njegovih besedah Nemčija in njene zahodne partnerice niso zainteresirane za diplomatsko rešitev spora, temveč - nasprotno - stavijo na njegovo zaostrovanje. "Odločitev Berlina pomeni, da se Nemčija dokončno odpoveduje zgodovinski odgovornosti do našega naroda zaradi grozljivih zločinov nacizma" v drugi svetovni vojni, je dejal Nečajev. Če bodo zahodne države Ukrajini dobavile bojne tanke, bodo ti uničeni na bojišču, pa so zagrozili v Moskvi. "Tehnološko je to neuspešen načrt. To je precenjevanje potenciala, ki ga bo to dodalo ukrajinski vojski. Ti tanki gorijo kot vsi ostali. So le zelo dragi," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Krepko boljši od ruskih tankov

Vsi trije omenjeni tipi tankov - britanski challengerji, nemški leopardi in ameriški abramsi - v praktično vsem prekašajo ruske (sovjetske) tanke T-72, ki so okostnica ruskih oklepnih enot. Koliko tankov imajo ruske sile na razpolago, sicer ni znano, ukrajinska vojska trdi, da jih je do včeraj uničila skoraj 3200. Ruska vojska ima sicer na razpolago še modernejše tanke T-90 in T-14, a v zelo omejenem številu.

Prizori uničenih ruskih tankov v Ukrajini bi lahko kmalu postali še pogostejši.
Epa

Nemški bojni tanki Leopard 2, ki jih proizvaja nemško podjetje Krauss-Maffei Wegmann, so sicer tudi v uporabi že od leta 1979, a so bili nenehno posodabljani in nadgrajevani. Glede na različico tehtajo okoli 60 ton, kar 20 več od ruskih T-72, doslej so jih izdelali okoli 3600, od tega jih je okoli dva tisoč v oborožitvi 13 evropskih držav, večinoma članic zveze Nato. S štiričlansko posadko lahko z enim rezervoarjem dizelskega goriva prevozi okoli 280 kilometrov, najvišja hitrost pa je okoli 68 kilometrov na uro. Oborožen je s topom kalibra 120 milimetrov, dvema lahkima mitraljezoma in lahkim bombometom, največja prednost pred ruskimi tanki pa je poleg dobre zaščite ta, da lahko pri polni hitrosti strelja v smeri.

Še bolj znan v svetu je ameriški tank M1A2 abrams, ki je v bojni uporabi od leta 1980, v podjetju Chrysler Defense pa so jih izdelali več kot deset tisoč. Še težji so od leopardov, tehtajo okoli 70 ton, uporabljajo pa jih vojske desetih držav. Tudi abramsi imajo štiričlansko posadko, ponašajo se z najvišjo hitrostjo 68 kilometrov na uro in lahko z enim rezervoarjem goriva prevozijo skoraj 500 kilometrov. Oboroženi so s topom kalibra 120 milimetrov ter enim težkim in dvema lahkima mitraljezoma. Svojo superiornost nad tanki sovjetskega tipa so dokazali v obeh vojnah z Irakom, v Afganistanu in v Siriji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta