Zaradi sunkov burje rdeče opozorilo za hrvaško obalo, zaprte ceste, prekinjene trajektne in katamaranske linije

Va, STA
04.04.2023 09:37

Tudi za Slovenijo je napovedan vetroven dan, veter škodo povzročal že včeraj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Natalija Jurše

Medtem ko so se v glavnem mestu BiH Sarajevu prebudili pod snežno odejo, na Hrvaškem zaradi orkanskega vetra danes veljajo številne omejitve v prometu, za vse skupine vozil so zaprte tudi nekatere ceste proti obali. Državni hidrometeorološki zavod je zaradi sunkov burje izdal rdeče opozorilo za skoraj celotno obalo, vetrovno vreme pa pričakujejo tudi v drugih delih države.

Za vse skupine vozil so zaprti avtocesta proti Dalmaciji med Svetim Rokom in Posedarjem, del jadranske magistrale ter most na Pag, so sporočili iz hrvaškega avtokluba (Hak). Prekinjene so tudi številne trajektne in katamaranske linije.

Na morju bo po napovedih vremenoslovcev pihala močna burja, na območju Velebita tudi do 175 kilometrov na uro. Rdeče opozorilo velja vzdolž celotne obale z izjemo zahodne Istre, kjer velja oranžno vremensko opozorilo. To je bilo prav tako izdano za območje Like, v preostanku države pa velja rumeno opozorilo.

Tudi pri nas torek vetroven

Na območju Ljubljane z okolico je okrepljen severovzhodnik že včeraj popoldan povzročil kar nekaj dela gasilcem. Regijski center za obveščanje Ljubljana je zabeležil devet dogodkov, veter je podrl nekaj dreves in reklamni pano ter poškodoval nekaj ostrešij objektov.

Kot so zapisali v centru za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje, je eno od dreves padlo na otroška igrala in zaprlo vhod v večstanovanjsko stavbo, eno se je nevarno nagnilo nad kolesarsko stezo in dve nad poslovni objekt. Za sanacijo posledic vetroloma so aktivirali tri gasilske enote.

Danes bo še pihal okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja, ki bo čez dan slabela. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bodo sprva najmočnejši sunki burje na Primorskem ponekod še dosegali hitrost med 70 in 100 kilometri na uro.

Kot so na Arsu zapisali na twitterju, je bila minula noč v večjem delu Slovenija precej jasna, rahlo vetrovna in sveža, nad naše kraje je iznad Arktičnega oceana dotekal zelo suh in mrzel zrak. V gorah je zelo mrzlo za začetek aprila, na Kredarici so izmerili minus 15,8 stopinje Celzija, na Uršlji gori minus 12,2 in na Rogli minus 10,3 stopinje.

Temperature pa so se pod ničlo spustile tudi v nekaterih drugih krajih. Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so izmerili 5,6 stopinje pod ničlo, v Mežici 4,5 stopinje, Celju 3,9, na Ravnah na Koroškem pa 3,5 stopinje pod ničlo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta