Zaradi ukrajinskih napadov v ruski obmejni regiji Belgorod razglasili izredne razmere

STA, Va
14.08.2024 08:39

Po Kursku ruska stran evakuira tudi Belgorod. Kaj je cilj Ukrajine?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruske okrepitve na poti v Kursk v začetku tega tedna.  
EPA

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je spričo ukrajinskega obstreljevanja in napadov z brezpilotnimi letalniki danes v tej obmejni ruski regiji razglasil izredne razmere.

"Razmere v naši regiji Belgorod ostajajo izjemno težke in napete zaradi obstreljevanja ukrajinskih oboroženih sil," je na družbenem omrežju Telegram sporočil Gladkov. Po njegovih besedah so v regiji, ki meji na ukrajinsko regijo Harkov, uničeni številni domovi, neznano število civilistov pa je mrtvih ali ranjenih. Situacijo je označil za izjemno težko.

Ukrajinske sile so pred dobrim tednom dni nepričakovano vdrle na rusko ozemlje, zaradi česar je bila Moskva prisiljena poslati okrepitve in v treh obmejnih regijah Kursk, Belgorod in Brjansk uvesti protiteroristične ukrepe.

Kot je v torek dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ukrajinska vojska v regiji Kursk, od koder so ruske oblasti doslej evakuirale že več kot 120.000 ljudi, trenutno nadzoruje 74 naselij, njeno napredovanje pa naj bi se nadaljevalo. Evakuacije so odredile tudi oblasti v Belgorodu.

V Kijevu trdijo, da Ukrajina ne namerava prevzeti zasedenih ruskih ozemelj. Z vdorom in čezmejnimi napadi naj bi le krepila pritisk na Moskvo, da pristane na pravičen mir. Po oceni ruskega predsednika Vladimirja Putina pa poskuša Ukrajina na ta način izboljšati svoj pogajalski položaj in sejati razdor v ruski družbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta