Zasoljene cene: "Taksist mi je za 5 kilometrov računal 45 evrov, ker je ugotovil, da nisem od tukaj"

A.L.
15.05.2024 09:41

"Videl je, da se mi mudi in da sem v paniki, vedel pa je tudi, da mu bom na koncu plačala toliko, kot bo rekel. Tako je tudi bilo, a kar je preveč, je preveč."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pred tedni sta se na hrvaško redakcijo N1 obrnili ženski, ki sta potožili, da sta v Zagrebu plačali bistveno preveč za vožnjo s taksijem. Prva je, kot pravi, plačala 33 evrov za vožnjo od zagrebške bolnišnice do Novega Zagreba, kar je približno 7 ali 8 kilometrov dolga pot. Druga je plačala še več za krajšo razdaljo kot prva.

"Zjutraj sem z vlakom prispela iz Slavonije v Zagreb, naročena sem bila na pregled na polikliniki. V Zagrebu sicer običajno koristim tramvaj, tokrat pa je imel zamudo. Ker sem imela določen termin pregleda, sem v naglici izbrala taksi. Na cilj sva prispela v manj kot desetih minutah, razdalja pa je bila manj kot 5 kilometrov. Za to mi je taksist zaračunal 45 evrov," pa zgodbo o še eni dragi vožnji neimenovane ženske povzema Index. Cena jo je močno razjezila, zato je taksista vprašala, kako je to mogoče. "V jezi sem mu zabrusila, da najraje ne bi plačala, on pa mi je odgovoril, da ne bom izstopila iz vozila, dokler mu ne dam denarja. Seveda sem vožnjo na koncu plačala. Sem pa imela drago lekcijo, ker še pred vožnjo nisem vprašala za končno ceno, niti nisem preverjala, za katerega prevoznika gre."

Profimedia

Ob koncu je razburjena ženska dejala še: "Mislim, da je taksist ugotovil, da nisem iz Zagreba. Videl je, da se mi mudi in da sem v paniki, vedel pa je tudi, da mu bom na koncu plačala toliko, kot bo rekel. Tako je tudi bilo, a kar je preveč, je preveč."

​Cenik mora biti jasno viden

Vožnje taksistov z zasoljenimi cenami se v hrvaški prestolnici očitno kar vrstijo. Oglasila se je namreč še neka Zagrebčanka, ki je za enourno vožnjo plačala 105 evrov.

Hrvaško združenje za varstvo potrošnikov (HUZP) medtem pravi, da se državljani pogosto obračajo nanje z računi oziroma reklamacijami na nekatere taksi prevoznike, ki svoje storitve zaračunavajo veliko več kot drugi prevozniki. "V zvezi s tem problemom smo na ministrstvo za promet in mestni urad za prostor, razvoj mesta, graditev, komunalne zadeve in promet naslovili dopis. Dobili smo odgovor, da ti taksisti ne počnejo nič nezakonitega in da najvišja dovoljena cena za opravljanje taksi prevoza ni zakonsko predpisana," je zapisala predsednica HUZP Ana Knežević.

V odgovoru je po poročanju Indexa zapisano tudi, da mora imeti vsak prevoznik v vozilu izobešen cenik svojih storitev, ki mora biti jasno viden za vse uporabnike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta