Zastrupili Alekseja Navalnega

Ruski opozicijski voditelj je nezavesten in na respiratorju v bolnišnici v Omsku

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksej Navalni na enem od lanskih shodov opozicije v Moskvi

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je nezavesten, v komi in na intenzivni negi v bolnišnici v Omsku, priključen na respirator, potem ko ga je po vsej verjetnosti nekdo namerno zastrupil ob poletu v Moskvo, je po twitterju včeraj sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš. Namestnik vodje bolnišnice Anatolij Kaliničenko v sibirskem mestu Omsk, kamor so Navalnega prepeljali včeraj zjutraj zaradi domnevne zastrupitve, je sporočil, da se zdravniki borijo za njegovo življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je še pojasnil, da Navalnemu za zdaj še niso postavili diagnoze, tako da morebitne zastrupitve ne more ne potrditi ne ovreči.
Tiskovna predstavnica letalske družbe S7 Airlines, s katero je Navalni letel iz Tomska proti Moskvi, je medtem zatrdila, da ta na krovu letala ni jedel ali pil ničesar, stanje pa naj bi se mu poslabšalo kmalu po vzletu. Navalni naj bi bil zjutraj zaužil le čaj - in to še pred poletom v lokalu na letališču v Tomsku. Vodstvo letališča je včeraj spričo tega preiskovalo lokal. Tja je prišla sanitarna inšpekcija, ki je med drugim pregledovala tudi posnetke varnostnih kamer. Medtem so sporočili, da noben drug obiskovalec lokala ni imel nobenih težav. Medtem pa so iz uradnega Kremlja Navalnemu zaželeli hitrega okrevanja. Njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je poudaril, da še ni nobenih dokazov o zastrupitvi in da gre samo za domneve.
Navalni, star 44 let, je ena najvidnejših opozicijskih osebnosti v Rusiji. Znan je po kampanjah proti skorumpiranim kremeljskim uradnikom in politikom ter kot glasen kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. V preteklosti je že bil večkrat tarča različnih fizičnih napadov. Večkrat je bil tudi v zaporu. Tako je lani trdil, da so ga v zaporu zastrupili, saj je dobil hudo otečen obraz in izpuščaje po telesu. Napadalci so ga leta 2017 polili z barvilom, ki se uporablja kot razkužilo, pri čemer je utrpel kemične opekline na očesu.
Navalni, ki je na prestižnih ruskih univerzah diplomiral iz prava in financ, je najprej postal priljubljen kot bloger, ki je razkrival dokaze o korupciji, tudi luksuznega premoženja visokih uradnikov, ki so imeli nesorazmerno nizke plače. Njegove objave na kanalu YouTube so še sedaj zelo priljubljene, ima namreč več kot štiri milijone naročnikov. Tudi na twitterju ima več kot dva milijona sledilcev, predvsem pa uživa široko podporo med mladimi. Seveda ga nacionalni mediji ignorirajo.
Širše znan je postal med protesti med letoma 2011 in 2013 ob spornih parlamentarnih volitvah in volitvah moskovskega župana. Leta 2011 je vodil proteste več deset tisoč ljudi proti nepravilnostim na parlamentarnih volitvah. Leta 2013 se je potegoval za položaj župana Moskve. S 27 odstotki glasov je pristal na drugem mestu za Putinovim zaveznikom Sergejem Sobjaninom.
V skladu z julija uveljavljenimi ustavnimi spremembami se Navalni prihodnjih 15 let ne bo mogel potegovati za predsedniški položaj v Rusiji, saj je sedaj pogoj, da morajo predsedniški kandidati v državi živeti najmanj zadnjih 25 let. Navalni je namreč pred desetletjem študiral na univerzi Yale v ZDA. Ustavne spremembe sicer Putinu omogočajo, da ostane predsednik še 16 let, spominja nemška tiskovna agencija DPA.
Navalni živi v Moskvi z ženo in dvema otrokoma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta