Zavračanje izjav izraelskega premierja: Na sejo Varnostnega sveta potuje tudi ministrica Tanja Fajon

ZUR
21.01.2024 18:45

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se bo udeležila odprte razprave Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu oziroma v Gazi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S protesta v Hajfi jasno sporočilo vladi Benjamina Netanjahuja za ustavitev genocida v Gazi.
EPA

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je znova pozval k rešitvi dveh držav, medtem ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu v soboto znova zavrnil možnost samostojne palestinske države, češ, da bo Izrael po koncu vojne v Gazi še naprej izvajal varnostni nadzor nad palestinskimi območji.

"Vsi morajo priznati pravico palestinskega ljudstva do oblikovanja lastne države," je dejal Guterres v soboto v Kampali na srečanju neuvrščenih držav. "Zavračanje rešitve dveh držav tako za Izraelce kot Palestince ter zanikanje pravice palestinskega ljudstva do lastne države sta nesprejemljiva," je dodal. Guterres meni, da zavračanje rešitve dveh držav le še podaljšuje konflikt, ki je postal globalna grožnja miru in varnosti, obenem pa prispeva h krepitvi ekstremizma povsod po svetu. Obnovil je tudi pozive k takojšnji prekinitvi ognja na območju Gaze, piše slovenska tiskovna agencija STA. Do Netanjahujevih izjav je bil kritičen tudi britanski obrambni minister Grant Schapps. Zagotovil je, da bo Velika Britanija še naprej zagovarjala rešitev dveh držav.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se bo po napovedi iz ministrstva za zunanje in evropske zadeve v torek v New Yorku udeležila odprte razprave Varnostnega sveta (VS) ZN o položaju na Bližnjem vzhodu. Ministrsko zasedanje, po katerem se resolucije ne pričakuje, bo vodil novi francoski zunanji minister Stephane Sejourne, saj Francija ta mesec predseduje VS ZN. To bo že druga udeležba ministrice na zasedanju VS o vojni med Izraelom in Hamasom v Gazi in prva, odkar je Slovenija 1. januarja začela mandat nestalne članice VS. Ministrica bo do četrtka predstavila stališča Slovenije glede konflikta in razmer na Bližnjem vzhodu ter opravila številna srečanja s prisotnimi zunanjimi ministri in visokimi predstavniki ZN.  Udeležbo je že potrdil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki pravi, da mora priti do neposrednih pogajanj med palestinskim in izraelskim vodstvom, ki bodo vodila v ustanovitev neodvisne palestinske države.

VS je od 7. oktobra lani, ko je Hamas napadel Izrael, opravil skupaj 15 sestankov in glasoval o sedmih resolucijah. Potrdil je le dve - eno 15. novembra, drugo pa 22. decembra 2023, poroča Security Council Report. Nobena od resolucij ni obsodila napada Hamasa na Izrael ali izraelskega odgovora z uničevanjem Gaze, ki je zahtevalo že več kot 25.000 življenj, večina od dobrih dveh milijonov prebivalcev Gaze pa je razseljenih in so povsem odvisni od humanitarne pomoči. ZN nenehno opozarjajo, da je položaj v Gazi nevzdržen. Če bodo ZDA, ki sicer tudi zavračajo Netanjahujeve zamisli, še blokirale ukrepanje, napovedujejo posebno skupno izjavo vseh drugih članic VS, ki podpirajo takojšnjo prekinitev ognja. To je 12. decembra lani storila Generalna skupščina, ki je tudi z glasom Slovenije potrdila resolucijo z zahtevo po takojšnjem humanitarnem premirju.

Fajonova je novembra lani pozvala k takojšnjemu in trajnemu premirju v Gazi, končanju nasilja ter zaščiti civilistov in k rešitvi dveh držav. To je še naprej stališče Slovenije, ki bo sodelovala v postopku pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) glede kršitev Izraela na zasedenih ozemljih. Slovenija je obsodila napad Hamasa na Izrael, pa tudi nasilje Izraela. Ministrica je 10. januarja v pogovoru za televizijo CNN izjavila, da Izrael z napadi na Gazo krši mednarodno humanitarno pravo. Predstavnik Slovenije Samuel Žbogar je 12. januarja na zasedanju Varnostnega sveta, posvečenem grožnjam z izselitvijo Palestincev iz Gaze, to stališče ponovil.

V Izraelu se je medtem v soboto na ulicah zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi. V Tel Avivu so zahtevali takojšnje končanje vojne v Gazi, da bi dosegli izpustitev še več kot sto talcev, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Protestniki v Hajfi so zahtevali odstop vlade, protesti so bili tudi v Jeruzalemu. Izraelska vojska je pred tem sporočila, da je v predoru Hamasa na območju Han Junisa odkrila domnevni zapor, v katerem so menda pred tem v zadušljivih in vlažnih prostorih zadrževali okoli 20 talcev. Francoska tiskovna agencija AFP pa je poročala, da je od 132 preostalih talcev 27 že mrtvih, vendar ni znano po čigavi krivdi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta