Žbogar: Mirovne razprave o Ukrajini bi morali prenesti v ZN

STA
19.06.2024 10:21

"Upamo, da bo Ruska federacija pokazala resnično pripravljenost za končanje vojne in v dobri veri sodelovala v pogajanjih, ki bodo temeljila na mednarodnih normah," je dejal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samuel Žbogar
Epa

Slovenski veleposlanik v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je v torek med razpravo o Ukrajini Švici čestital za izvedbo nedavne mirovne konference, ki po njegovih besedah ni bila usmerjena proti Rusiji. Mirovne razprave bi sicer morali prenesti v Združene narode, kamor spadajo, je poudaril.

Po konferenci, ki jo je minuli konec gostila nestalna članica VS ZN Švica, je Žbogar poudaril, da mora Varnostni svet najti pot do pravičnega miru za Ukrajino. "Upamo, da bo Ruska federacija pokazala resnično pripravljenost za končanje vojne in v dobri veri sodelovala v pogajanjih, ki bodo temeljila na mednarodnih normah," je dejal.

"Menimo, da je mirovni vrh o Ukrajini v Švici prvi korak k ponovni vzpostavitvi celovitosti ustanovne listine ZN," je še povedal in izrazil prepričanje, da bi te razprave morali prenesti v ZN, kamor spadajo.

Po besedah veleposlanice ZDA Linde Thomas Greenfield Rusija s svojim mirovnim načrtom, objavljenim pred vrhom v Švici, ni prevarala nikogar. "Zahteva, da se Ukrajina umakne s svojega mednarodno priznanega ozemlja, preden začne razmišljati o pogajanjih, je v posmeh prav tistemu načelu, zaradi katerega je bila ta organizacija ustanovljena," je dejala.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija pa je povedal, da zasedanje ni prineslo nič novega. Podvomil je v legitimnost ukrajinske vlade in obenem zavrnil spoštovanje ozemeljske celovitosti Ukrajine, saj da ta ne spoštuje vseh svojih državljanov.

Po njegovih besedah je bilo zasedanje sklicano le zaradi tega, da se s "psevdomirovno in psevdoglobalno konferenco v Švici brca mrtvega konja in Rusiji postavlja ultimat, ki ga zavrača".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta