Zelenski glede obiska ZN v Rusiji ne vidi nobene pravičnosti in logike. Ameriški minister verjame v zmago Ukrajine

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
26.04.2022 15:00

Generalni sekretar ZN v Moskvi Lavrova pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini in tudi opozoril, da vojna že vpliva na cene hrane in energije po svetu. Američani organizirali srečanje v nemškem Ramsteinu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Antonio Guterres in Sergej Lavrov vsak po svoji poti do stola za skupno mizo.
Maxim Shipenkov/Pool

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Moskvi pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini. Opozoril je še, da vojna že vpliva na cene hrane in energije po svetu, piše nemška tiskovna agencija dpa. Izrazil je tudi zaskrbljenost nad poročili o vojnih zločinih.

Guterres je pozval k vzpostavitvi dialoga in sklenitvi premirja za mirno rešitev spora, o čemer naj bi kasneje govoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Generalni sekretar ZN je na prvem obisku v Moskvi od začetka ruske invazije na Ukrajino. V Rusijo je prišel iz Ankare, kjer se je včeraj sestal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

​Strah pred monopolnim svetom

Lavrov je na srečanju izpostavil, da so se glede Ukrajine nakopičile težave, ki jih je treba razjasniti. Dejal je, da se na Zahodu pojavljajo težnje po vzpostavitvi monopolnega sveta. Guterres mu je odvrnil, da se zavzema za multipolarni svet. Sicer pa je Lavrov še menil, da je za neposredno mediacijo med Rusijo in Ukrajino o končanju vojne še prezgodaj, čeprav Rusija meni, da bo rešitev našla diplomacija.

V Kijevu so medtem obisk generalnega sekretarja ZN v Moskvi ostro kritizirali, poroča slovenska tiskovna agencija STA. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavil, da "ne vidi nobene pravičnosti in logike" v tem, da je Guterres najprej odpotoval v Rusijo. Po obisku v Rusiji bo generalni sekretar ZN prek Poljske odpotoval tudi v Ukrajino, kjer se bo v četrtek sestal prav z Zelenskim.

V ameriškem letalskem oporišču

"Tu smo, da pomagamo Ukrajini zmagati v boju proti nepravični invaziji Rusije ter vzpostaviti obrambo za izzive prihodnosti," pa je na današnjem srečanju v ameriškem letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji, ki ga gostijo ZDA in je posvečeno dolgoročnim varnostnim potrebam Ukrajine, zatrdil gostitelj, ameriški obrambni minister Austin Lloyd. "Imperialna agresija" Rusije po njegovih besedah ne zadeva le Ukrajine in Evrope, temveč predstavlja izziv vsakemu svobodnemu človeku na svetu. Upor Ukrajine je po drugi strani navdih za svobodni svet, je v nagovoru še ocenil Austin.

ZDA, ki so že zdaj največji dobavitelj mednarodne vojaške pomoči Ukrajini, bodo po besedah Austina še naprej premikale gore, da bi lahko zadostile potrebam Kijeva. "Verjamemo, da lahko zmagajo, če bodo le imeli pravo opremo in pravo podporo," je poudaril Austin, ki je v nedeljo skupaj z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom obiskal Kijev.

Urjenje Ukrajincev v Nemčiji

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je medtem potrdila poročanje medijev, da se je Berlin odločil neposredno v Ukrajino poslati oklepnike s protiletalskim orožjem tipa gepard, potem ko je postal tarča ostrih kritik zaradi svojega obotavljanja pri pošiljanju težkega orožja v Ukrajino. Ob tem je priznala, da so zaloge orožja nemške vojske nizke, zato se bodo obrnili na nemške proizvajalce orožja. "Ukrajina naroči in Nemčija plača," je dejala. Poleg tega je napovedala urjenje ukrajinskih vojakov za ravnanje s topniškimi sistemi na ozemlju Nemčije.

ZDA so na srečanje v Ramsteinu povabile predstavnike 40 držav. Med je tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Resnikov iz Slovenije pa obrambni minister Matej Tonin in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš.

Srečanje so v Pentagonu označili kot posvet, ki bo preučil, kako lahko partnerice Ukrajine prispevajo k okrepitvi vojaške moči države po koncu vojne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta