Zelenski: Orban nima razloga za blokado Ukrajine

STA, Va
13.12.2023 15:17

Ukrajinski predsednik se je tako odzval na besede madžarskega premierja, da morebitna odmrznitev evropskih sredstev Budimpešti ne bo vplivala na nasprotovanje Madžarske začetku pristopnih pogajanj med EU in Ukrajino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski 
Reuters

Madžarski premier Viktor Orban nima razloga, da bi Ukrajini preprečil vstop v EU, je danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

"Prosil sem ga, naj mi pove en sam razlog. Ne tri, ne pet, ne deset. Povejte mi en razlog," je v Oslu, kjer se mudi na nenapovedanem obisku, dejal Zelenski in dodal, da še vedno čaka na odgovor madžarskega premierja. Ob tem se je zavzel za konstruktivno srečanje z njim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orban vztraja pri nasprotovanju začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino, o čemer bodo na vrhu v prihodnjih dneh odločali voditelji članic EU. Prav tako nasprotuje nadaljnji makrofinančni pomoči Kijevu v okviru večletnega finančnega okvirja unije v višini 50 milijard evrov, kar bo tudi na dnevnem redu vrha.

Njegov politični svetovalec Balazs Orban je sicer pred tem zatrdil, da je Budimpešta pripravljena umakniti veto, če bo Bruselj odmrznil vseh okoli 30 milijard evrov sredstev EU, namenjenih Madžarski. Vendar pa je prvi mož madžarske vlade danes to zavrnil in dejal, da odmrznitev na stališča Budimpešte do Ukrajine ne bo vplivala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta