Zelenski zaveznikom: Od hitrosti dobav orožja odvisno naše življenje

STA, A.L.
17.02.2023 15:33

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaveznike danes pozval, naj pospešijo podporo njegovi državi, saj so od tega odvisna življenja Ukrajincev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

K sodelovanju pri dobavi bojnih tankov Ukrajini je zaveznice ob odprtju varnostne konference v Münchnu pozval tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je zagovarjal pošiljanje orožja Kijevu.

Zelenski je v video nagovoru na münchenski varnostni konferenci Zahod pozval, naj pospeši dobave orožja in podporo njegovi državi, da bi porazili "ruskega Goljata". Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ne smemo dati možnosti, je poudaril. Putin si zdaj po njegovih besedah skuša kupiti čas za svojo agresijo in bi še vedno lahko uničil veliko življenj.

"Zato potrebujemo hitrost. Hitrost naših dogovorov, hitrost naše dobave (...) hitrost odločitev za omejitev ruskega potenciala. Ni alternative hitrosti, ker je od hitrosti odvisno naše življenje," je dejal.

Ukrajina je dokazala, da lahko uspe

Zamude pri podpori Ukrajini so bile vselej v škodo njegovi državi, je še opozoril Zelenski. Obrambo Ukrajine je treba okrepiti, med drugim z novimi, sodobnimi tanki. V nasprotnem primeru tudi Zahod ne bo imel miru, je povedal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Zelenski je ponovil, da mora Ukrajina zmagati v boju proti ruskim silam in da temu ni alternative. "Ni alternative ukrajinski zmagi (...) Ni alternative Ukrajini v EU. Ni alternative Ukrajini v Natu," je poudaril v svojem govoru udeležencem varnostne konference, ki se je danes začela v bavarski prestolnici.

Na 59. münchenski varnostni konferenci do nedelje pričakujejo več kot 40 voditeljev in številne druge visoke predstavnike držav in mednarodnih organizacij. Ukrajina bo sicer ena od glavnih tem razprav. Dogodka se udeležuje tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je danes na Twitterju pohvalila govor Zelenskega.

"Odločen nagovor Zelenskega ob začetku münchenske varnostne konference. Ukrajina je dokazala, da lahko uspe in da ni alternative njihovi zmagi. Sporočilo Slovenije je jasno - ostati moramo enotni pri zaščiti mednarodnega pravnega reda in evropskih vrednot. Napadeni Ukrajini moramo pomagati še naprej," je zapisala.

Nemški kancler Scholz pa je v svojem nastopu zagovarjal dobavo orožja Ukrajini, kar naj bi to po njegovem pripomoglo k hitrejšemu končanju vojne. "Vojne ne podaljšujejo naše dobave orožja, prej nasprotno," je dejal.

"Vsi, ki lahko dobavijo takšne bojne tanke, naj to tudi dejansko storijo"

"Prej ko predsednik Putin spozna, da ne bo dosegel svojega imperialističnega cilja, večja je možnost, da se bo vojna kmalu končala in da se bodo ruske enote umaknile," je prepričan kancler. Pri tem je zaveznike pozval, naj se pridružijo nemški dobavi bojnih tankov Ukrajini. To je predpogoj za ohranitev pomoči v orožju Ukrajini. "To pomeni, da naj vsi, ki lahko dobavijo takšne bojne tanke, to tudi dejansko storijo," je menil Scholz.

Scholz sicer ne pričakuje, da se bo vojna v Ukrajini hitro končala. "Mislim, da se je pametno pripraviti na dolgo vojno," je dejal. Zato je tudi pomembno, da so zaveznice pripravljene podpirati Ukrajino, dokler bo potrebno, je še menil.

Na konferenci je nastopil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki zaveznice prav tako poziva k nadaljnjim zavezam glede dobave bojnih tankov Kijevu.

"Zaveznike sem pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da dostavijo sodobno orožje, vključno z oklepnimi vozili in bojnimi tanki," je dejal šef Nata v odgovoru na vprašanje, kakšno je njegovo sporočilo državam, kot so Švedska, Danska in Španija, ki se še niso trdno zavezale, da bodo Ukrajini dobavile bojne tanke, še poroča dpa.

Varnostna konferenca v Münchnu velja za vodilni forum o globalni varnostni politiki. Ob vojni v Ukrajini in njenih posledicah bodo v ospredju razprav predvidoma tudi naraščajoče napetosti med ZDA in Kitajsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta