Zlorabe, večinoma spolne, v kölnski nadškofiji: Žrtve so bili otroci

STA, VČ
18.03.2021 16:01
Dolgo pričakovano 800 strani dolgo poročilo je odkrilo 202 domnevna storilca in 314 žrtev med letoma 1975 in 2018.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aktivisti Fundacije Giordano Bruno so pred katedralo v Kölnu prinesli masko neimenovanevga kardinala in na ta način protestirali proti spolnim zlorabam. Preiskava je bila dolga, prikrivanje tudi.
Reuters

Neodvisna preiskava ravnanja kölnske nadškofije pri obravnavi zlorab je razkrila več sto primerov spolnega nasilja, ki so ga domnevno izvajali predvsem pripadniki Cerkve nad mladoletnimi. Odkrili so tudi številne primere kršitev dolžnosti pri obravnavi očitkov zlorab.

Dolgo pričakovano 800 strani dolgo poročilo o kölnski nadškofiji je odkrilo 202 domnevna storilca in 314 žrtev med letoma 1975 in 2018, je na predstavitvi povedal odvetnik Björn Gercke. "Več kot polovica žrtev so bili otroci, mlajši od 14 let," je pojasnil. Med žrtvami je šlo večinoma za fante. Med storilci je bilo 63 odstotkov pripadnikov duhovščine. V skoraj polovici primerov je šlo za spolne zlorabe.

Rainer Maria Woelki in odvetnik Björn Gercke iz münchenske odvetniške družbe, najete za ta primer. 
EPA

V središču zdaj predstavljene preiskave sicer ni bilo razkrivanje zlorab, temveč, kako se je na njih odzivalo vodstvo nadškofije. Gercke je v poročilu izpostavil več odgovornih, kršitev dolžnosti pri preiskovanju očitkov zlorab v Kölnu je med drugim očital trenutnemu hamburškemu nadškofu Stefanu Hesseju. Največ kršitev svojih dolžnosti pa Gercke v poročilu očita leta 2017 umrlemu kardinalu Joachimu Meisnerju.

V preiskavi pa so suma kršenja dolžnosti oprali kölnskega nadškofa Rainerja Mario Woelkija. Pred tem so nanj leteli očitki o prikrivanju primerov zlorab. Dlje časa namreč ni želel objaviti starejše preiskave o zlorabah duhovnikov v svoji nadškofiji. To je utemeljeval, češ da želi s tem zaščititi pravico do zasebnosti domnevnih storilcev iz poročila.

Tokrat pa je Woelki že v začetku marca napovedal ukrepe proti vsem, ki jih bodo izpostavili v zdaj  objavljenem poročilu. Začasno je že odstavil dva sodelavca, ki sta omenjena v poročilu.

Zdajšnji kölnski kardinal Rainer Maria Woelki odhaja s tiskovne konference o preiskavi odgovornosti za (ne)preiskovanje zlorab. Poročilo ga je očitkov, da bi bil tudi on prikrival, opralo. 
EPA

V poročilu so sicer še izpostavili, da si več desetletij nihče ni upal tovrstnih očitkov prijaviti policiji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta