4 pogosto spregledana živila, ki bi jih morali jesti

Vitja Sikošek
30.06.2019 02:14

Zdrava prehrana vzdržuje ravnovesje bakterij. To so štiri živila, ki bi jih morali vključiti v svoj jedilnik: zelje, postrvi, ajda in goveja jetra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne kuhajte kislega zelja, le nekoliko ga pogrejte.
Andrej Petelinšek

Kislo zelje

Če je kakšno živilo prava superhrana in če lahko spremeni naše splošno zdravje na boljše, je to kislo zelje. Hkrati je probiotično in prebiotično. Drugače povedano, zasadi dobre bakterije v našo črevesno floro in jih istočasno hrani s sladkorji, ki so sicer neprebavljivi za ljudi, so pa čisti užitek za bakterije.
Imeti zdravo ravnovesje bakterij v prebavnem traktu je pomembno iz mnogo razlogov. Preprečijo lahko inzulinsko neobčutljivost in nas ohranijo vitke, v možgane pa lahko pošiljajo kemikalije, ki povzročijo sprostitev serotonina in s tem ustvarijo mirnost. Preprečijo lahko vnetja in kot posledico preprečijo tudi velik delež inflamatornih bolezni, ki zadevajo ljudi. Brez zdravega ravnovesja bakterij lahko slaba prehrana, zdravila, stres in drugo povzročijo, da postane črevesna podloga bolj prepustna. Tako lahko vsiljivci, bakterije, virusi ali celo organski ali neorganski delci, vstopijo v krvni obtok in povzročijo na stotine težav ali bolezenskih stanj.
Kupite le kislo zelje, ki je v trgovini shranjeno v hladilniku. Če je kislo zelje nekaj časa na polici, obstaja možnost, da bodo bakterije neuporabne ali mrtve. Če na paketu piše pasterizirano, to pomeni toplotno obdelano; takoj ga odložite, saj proces pasterizacije ubije večino bakterij. Zato ga tudi ne kuhajte, lahko ga malo pogrejete. Če vas moti kisel okus, zelje jejte z narezanimi jabolki, z malo jabolčnega kisa ali pa dodajte nekaj narezane slanine, saj ta naredi vsako jed bolj okusno.

Postrvi

Postrvi so odličen vir beljakovin in so edina sladkovodna riba, ki je dober vir omega-3-maščobnih kislin. A o njih bi morali razmisliti tudi zaradi njihovega vsebovanja vitamina D, ki je v maščobi topen vitamin; ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter pri delovanju imunskega sistema. Med drugim povečuje zmožnost tankega črevesa, da lahko učinkovito absorbira kalcij iz prehrane. Lahko vpliva direktno na mišična tkiva, ko je enkrat pretvorjen v svojo aktivno obliko D3, ker imajo mišice receptorje za vitamin D. Postrvi vam dajo zmerno do visoko dozo vitamina D3, ki mu pravimo tudi cholecalciferol. Ker je topen v maščobah, se lažje absorbira v prisotnosti maščob, kar je priročno, ker so postrvi bolj mastne ribe. Večina ljudi ne dobi dovolj sončne svetlobe in zato lahko izbira živil, ki ga vsebujejo, zapolni luknjo in pomaga izboljšati vaše zdravje in počutje.
Pečenje je verjetno idealna oblika priprave za postrvi in druge mastne ribe, ki vsebujejo veliko vitamina D, ker lahko pomaga ohraniti dragocene enote tega vitamina. Pri nas so postrvi zelo pogoste in kvalitetne, tako da bi morale biti redno na vašem jedilniku.

Ajda

Ajda je pravo superživilo. Je odličen vir ogljikovih hidratov, njene beljakovine pa vsebujejo vseh osem esencialnih aminokislin. Ajdova zrna so bogat vir vitaminov skupine B, v njihovih zunanjih plasteh pa je tudi večina mineralnih snovi in flavonoidov, naravnih antioksidantov. Ajda je pomemben vir elementov, kot so cink, baker, magnezij in selen.
Ne vsebuje glutena ali eksorfinov, za katere bi morali skrbeti, in ima tudi nizek glikemični indeks. Skupaj s fitonutrienti vsebuje ajda tudi chiroinositol, ki pomaga pri presnovi glukoze in celičnem signaliziranju, molekulskem mehanizmu, s katerim celica zazna zunanje dražljaje in se odzove nanje ter pošilja sporočila drugim celicam. Je tudi boljša kakor oves ali pšenica za zdravje srca in zniževanje slabega holesterola, ima pa tudi protivnetne lastnosti.

Ko ajda cveti.
Jože Žerdin

Goveja jetra

Gram na gram so goveja jetra najbolj nutricijsko bogata hrana, ki jo lahko najdemo v naravi. So eden najbolj potentnih virov vitamina B, posebej vitaminov B6 in B12. Vitamini B pripomorejo k presnovi ogljikovih hidratov, uporabi maščobe in ohranjanju visokega nivoja železa. Vse to direktno vpliva na nivo energije in sposobnost regeneracije od vadbe. Jetra so tudi odličen vir za vse vitamine, topne v maščobah, A, D, E in K, ki imajo pomembno vlogo pri ohranjanju močnega imunskega sistema in regulaciji hormonske ravni.
Goveja jetra zagotavljajo tudi mnogo mineralov: kalcij, železo, fosfor, kalij, magnezij in cink. Ti minerali so nujni za transport kisika, mišično krčenje in za ohranjanje normalnega ravnovesja tekočin v telesu. Tudi makro hranilna kvaliteta jeter je odlična. V aminokislinskem testu, to je meritev, ki ocenjuje kvaliteto beljakovin odvisno od števila esencialnih aminokislin, rezultat 100 indicira, da je nekaj popolna beljakovina. Goveja jetra imajo rezultat 152. So tudi dober vir esencialnih maščobnih kislin EPA in DHA. Te maščobne kisline pomagajo pri povečanju puste telesne mase, zmanjšujejo telesno maščobo in čas trajanja mišične utrujenosti.
Če ne marate okusa po jetrih, jih namočite v nekaj kislega, kot sta limonin sok ali kis. Kuhajte jih cele, narežite jih na krožniku ali še zamrznjene naribajte. Skrijte jih v druga živila in jedi, kot je mleta govedina, ali jih popražite. Splača se potruditi in najti način za zaužitje te prehranske bombe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta