A vaš dojenček ponoči joka in zato ne spite?

NR
31.03.2019 03:00

Težave s spanjem so pri starših novorojencev lahko utrujajoče, toda ne trajajo večno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Znano je, da je rojstvo otroka recept za neprespane noči. Nova raziskava je pokazala, da lahko traja do šest let, preden si starši opomorejo. Njeni avtorji so sledili spalnim navadam več tisoč moških in žensk, ki so v času študije dobili naraščaj. Ugotovili so, da je pomanjkanje spanja najbolj kritično tri mesece po porodu, najhujše posledice pa občutijo matere. Čeprav se je spanje staršev z odraščanjem otrok nekoliko izboljšalo, ocenjujejo, da njihov nočni počitek ni bil več takšen, kot je bil pred rojstvom otrok.
"Nismo pričakovali takšnih rezultatov, vendar starševstvo zagotovo prinaša veliko sprememb in dodatnih odgovornosti," je pojasnil soavtor raziskave dr. Sakari Lemola z Univerze v Warwicku. Otroci sčasoma odrastejo in nehajo ponoči jokati, kljub temu pa se lahko sredi noči prebudijo, jih tlačijo nočne more ali zbolijo, prav tako lahko na spanje vplivajo skrbi in stres, ki jih doživljajo starši.

Matere spijo manj od očetov

Avtorje je presenetilo, kako dolgo so pri obeh starših trajali negativni učinki prvega otroka na spanje. Tudi ko so znanstveniki upoštevali vpliv poznejših otrok, so ženske štiri do šest let po rojstvu prvega otroka še vedno - relativno gledano - spale manj in slabše kot prej: njihova ocena zadovoljstva s spanjem se je v povprečju znižala za eno točko, njihov spanec pa se je skrajšal za približno 25 minut.
Po rojstvu drugega in tretjega otroka se je stanje sčasoma povrnilo na isto stopnjo kot pred nosečnostjo, kar Lemola pripisuje dejstvu, da sta bila kakovost in trajanje spanca v teh primerih zaradi učinka prvorojenega otroka že v osnovi nižja kot običajno.
Raziskava ima tudi pomanjkljivosti, ki jih velja izpostaviti - podatke so zbirali le enkrat na leto in so temeljili na poročanju sodelujočih oseb, nekateri udeleženci pa so si med študijo premislili in predčasno prekinili sodelovanje.
Cathy Finlay, strokovnjakinja za izobraževanje bodočih staršev pri dobrodelni organizaciji National Childbirth Trust, trdi, da se lahko utrujenosti in pomanjkanju spanja z določenimi ukrepi vsaj delno izognemo.
"Pomanjkanje spanja je lahko fizično in čustveno izčrpavajoče, zato je pomembno, da se ne obremenjujete s hišnimi opravili, ki niso tako pomembna, ter da sprejmete pomoč prijateljev in družinskih članov, če vam jo ponudijo," svetuje in dodaja, da je lahko zelo koristno tudi, če svoj popoldanski dremež uskladite z otrokovim - ali pa če eden od staršev počiva, medtem ko drugi zvečer pripravlja otroka. "Težave s spanjem so lahko utrujajoče, toda ne trajajo večno," je optimistično zaključila. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta