Beethovnovo leto: Gluh sem, to je strašno

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
19.01.2020 03:32

Pred 250 leti se je rodil Ludwig van Beethoven, eden največjih glasbenikov vseh časov. Že mlad je začel izgubljati sluh. Svojo največjo mojstrovino, Deveto simfonijo, je napisal popolnoma gluh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spominska plošča na rojstni hiši v Bonnu kot datum rojstva navaja krstni datum, 17. december 1770.
Reuters

Letos zaznamujemo 250. obletnico rojstva Ludwiga van Beethovna (1770-1827), enega največjih glasbenikov vseh časov. Rodil se je v Bonnu ter tam preživel­ otroštvo in mladost, nato pa več kot 35 let živel in ustvarjal na Dunaju. Za svojega ga zato imajo tako Nemci kot Avstrijci. Za njegov najverjetnejši rojstni datum velja 16. december 1770, zanesljivo pa je bil krščen 17. decembra tistega leta.
Beethovnovi so bili glasbena družina po poreklu iz nizozemskega mesta Mechelen. Predpona van ne pomeni plemiškega stanu, ampak kaže na mestno poreklo prednikov. Njegov dedek, tudi Ludwig, je vodil orkester kölnskega nadškofa, oče Johan, ki je bil pevec dvorne kapele, se je navduševal nad čudežnim otrokom Wolfgangom Amadeusom Mozartom. Iz svojega sina je hotel narediti podobnega virtuoza. Mozart je skladal že pri šestih letih, mali Ludwig pa se je moral že pri petih ure in ure učiti violino in klavir. Sedem let star je že koncertiral z orkestrom. Pri osmih letih so ga poznali kot čudežnega otroškega pianista, navdušeno so mu ploskali v Bonnu, Kölnu in na Nizozemskem. To je bil začetek dolge kariere.

O tem fantu bodo nekega dne veliko govorili

Na Dunaj, takrat evropsko glasbeno središče, kjer sta delovala Haydn in Mozart in ki je potem postalo tudi Beethovnov domači kraj, je šel prvič že leta 1787. Želel se je učiti pri slavnem Mozartu, ki pa je bil zaposlen predvsem s komponiranjem lastnih skladb in se za mladega Ludwiga ni dosti zmenil. Ko pa ga je nekega dne slišal igrati, je takoj rekel: "O tem fantu bodo nekega dne veliko govorili."

Bil je nemirnega in svobodoljubnega duha.
Wikipedia

Pogosto preklinjam svoje življenje

A že od svojega 26. leta je Beethoven opažal, da mu slabi sluh, najprej skoraj neopazno, potem pa vse bolj očitno. Danes domnevajo, da je bolehal za otosklerozo, progresivno degenerativno boleznijo senčne kosti, ki lahko vodi v izgubo sluha. V obupu se je zapiral vase in odklanjal stike z zunanjim svetom.
Leta 1801 je svojemu prijatelju dr. Wegelerju pisal: "Živim bedno življenje. Že dve leti se izogibam družbi, saj ne morem ljudem reči: 'Gluh sem.' To je strašno. Me pa čudi, da veliko ljudi, ki se pogovarjajo z mano, tega sploh ne opazi. Pogosto preklinjam svoje življenje. Če bom zmogel, se ne bom uklonil usodi, toda pridejo trenutki, ko se počutim kot najbolj beden božji stvor."
Naslednje leto je zaradi zahrbtne bolezni resno razmišljal celo o samomoru. A ko je bil najbolj na dnu, se mu je vendarle uspelo pobrati in nadaljevati boj. Skladati je začel z novim poletom in s Tretjo simfonijo dosegel prvi vrhunec svojega ustvarjanja. Sprva je simfonijo posvetil Napoleonu, ko pa je izvedel, da se je Bonaparte leta 1804 okronal za francoskega cesarja in se odrekel idejam francoske revolucije, je spremenil naslov v Herojska simfonija, komponirana v slavo nekega velikega človeka. Danes je znana kot Eroica. Naslednje leto je napisal svojo edino opero, Fidelio.
Četrta simfonija velja za poemo sreče in zanosa. Zložil jo je potem, ko je spoznal Josephine Brunszvick, madžarsko plemkinjo, ki mu je ljubezen vračala. Velja za najpomembnejšo žensko v Beethovnovem življenju, a je potem na zahtevo družine zvezo s skladateljem pretrgala.

Tako usoda trka na vrata

Beethoven je dokončno premagal obup zaradi pešajočega sluha. "Zgrabil bom usodo za vrat," je pisal Wegelerju. Peta simfonija velja tako za simfonijo usode, o znamenitih prvih štirih tonih, ki se potem ponavljajo skozi vso simfonijo, pa je Beethoven menda dejal: "Tako usoda trka na vrata." Peta simfonija je bila krstno izvedena leta 1808, skupaj s Šesto, imenovano Pastoralna.
V komponiranju je iskal vero vase za nadaljevanje misije, o kateri je bil prepričan, da jo umetnik mora dokončati.

Beethoven velja za enega najpomembnejših predstavnikov evropske kulture.
Reuters
Originalne partiture Beethovnovih del se redko pojavijo na dražbah. Ko pa se, dosegajo milijonske cene.
Reuters

Na pogrebu 30 tisoč ljudi

Na krstni izvedbi Devete simfonije, 7. maja 1824, se je Beethoven zadnjič pojavil v javnosti. Na koncertu je sedel poleg dirigenta, s hrbtom obrnjen proti občinstvu, listal po partituri in skušal začutiti zvok svojega dela, ki ga ni več mogel slišati. Ko so izzveneli zadnji takti, so ga morali obrniti k občinstvu, da je videl aplavz ljudi in spoznal, kako so navdušeni.
Njegove moči so hitro pešale. Umrl je 26. marca 1827, na večer, ko se je nad Dunajem razbesnelo silovito neurje, star 56 let. Danes domnevajo, to naj bi bila pokazala analiza njegovih las, da je umrl zaradi ciroze jeter, ki je bila posledica uživanja velikih količin cenenega vina z dodanim svinčevim sladkorjem. Po drugi razlagi naj bi bil neposredni vzrok smrti pljučnica, ki jo je dobil, ko se je tisto zimo v hladnem vremenu vozil v odprti kočiji.
Pogreba 29. marca 1827 na Dunaju se je udeležilo več kot 30 tisoč ljudi. Sprva so Beethovna pokopali na pokopališču 18. dunajske občine Währing, leta 1888 pa so njegove posmrtne ostanke prenesli na alejo velikanov na dunajskem osrednjem pokopališču, kjer počivajo tudi Franz Schubert, Johannes Brahms, člani glasbene dinastije Strauss, Franz von Suppé, Christoph Willibald Gluck, Hugo Wolf, Josef Lanner in številni drugi umetniki.
Danes je Beethoven verjetno največkrat izvajan skladatelj klasične glasbe in eden najpomembnejših predstavnikov evropske kulture nasploh. Čeprav je izhajal iz dunajskega klasicizma, ki ga je poleg Haydna najmočneje predstavljal še Mozart, je bil hkrati začetnik romantičnega navdiha ter vzor mnogim kasnejšim komponistom, od Richarda Wagnerja in Johannesa Brahmsa do Gustava Mahlerja. Njegovo glasbo pogosto označujejo za izraz humanizma.
Zapustil je devet simfonij, pet klavirskih koncertov, violinski koncert, trojni koncert za violino, violončelo, klavir in orkester, enajst simfoničnih uvertur, deset violinskih sonat, 32 klavirskih sonat, opero Fidelio in Misso Solemnis.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta