Bolečine v ramenih: Tri minute moramo viseti kot opica

Vitja Sikošek
10.03.2019 02:40

Kljub temu da več ne visimo z dreves, imamo še vedno ramena, ki so bila zasnovana za ta namen. Kar 99 odstotkov bolečine ozdravi in prepreči preprosta vaja visenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni arhiv

Visenje je preprost statičen položaj, ki obsega obešanje iz horizontalne strukture in omogoča gravitaciji, da počne vse ostalo. Hitro olajša večino bolečin v ramenih, včasih v dnevih ali nekaj tednih. Kako je lahko tako preprost položaj tako učinkovit pri preprečevanju poškodb ramenskega obroča, rehabilitaciji poškodovanih ramen in krepitvi moči prijema?

Zgled po živalskem sorodniku

Ljudje imamo skupne prednike z velikimi opicami. Večina velikih opic, zlasti tistih, ki so genetsko najbližje človeku, visi z dreves in niha. Obešanje na drevesa in nihanje pomagata našim bratrancem razviti super močna ramena. Tudi gorile, ki so po navadi opazne na tleh, še vedno porabijo pet do dvajset odstotkov dneva za plezanje po drevesih. Ortopedski kirurg dr. Kirsch verjame, da kljub temu da več ne nihamo z dreves, imamo še vedno ramena, ki so bila zasnovana za ta namen.

Lažje vrečke iz trgovine

Visenje ne deluje samo na mišice, vidne v zrcalu, ampak tudi na manjše mišice za stabilizacijo med sklepi, ki so med običajnim treningom pogosto zanemarjene. Prav tako izboljšuje fleksibilnost ramen, kar nam omogoča večji obseg gibanja. Krepi tudi zapestja, podlakti in prijem. Sčasoma boste pridobili močan prijem, ki se bo prenesel na vaše druge dvige, kot so na primer mrtvi dvigi in dvigi na drogu, ali pa bo preprosto lažje prenašati vrečke iz trgovine. Pogosto prezrta korist visenja je tudi, da skupaj z gradnjo močnega prijema učvrsti podlakti.

Kako se izvede visenje?

Visenje se lahko izvede na vodoravni veji drevesa, palici za visenje, gimnastičnih obročih, na stojalu za počepe, Smithovi napravi in tako dalje.
Primite obešalni aparat z dlanmi, obrnjenimi proč od telesa (nadprijem), v širini ramen. Iztegnite roke in sprostite ramena, da bodo nekje v liniji z ušesi. Počasi dovolite, da gravitacija prevzame težo. Popolnoma sprostite preostanek telesa in visite. Sila težnosti bo naredila vse ostalo.
Omejevalni dejavnik bo moč prijema, zato začnite z obešanjem za nekaj sekund in počasi večajte čas visenja do treh sklopov po 30 sekund skozi ves dan. Ko to dosežete, poskušajte akumulirati skupno tri minute časa visenja dnevno. Če zaradi slabe moči prijema ne morete viseti niti nekaj sekund, poskusite z delnim visenjem. Pritisk lahko prilagodite z upogibanjem kolen in pustite, da del vaše teže počiva na klopi ali na tleh.
Vaja visenja ni priporočljiva za osebe z nestabilnimi rameni, osebe, ki so nagnjene k dislokaciji ramen, osebe v slabem zdravstvenem stanju ali osebe s hudo osteoporozo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta