Dodatnih 15 minut hoje na dan bi okrepilo svetovno gospodarstvo

NR
24.11.2019 02:21

Svetovno gospodarstvo bi lahko pridobilo kar 90 milijard evrov letno, če bi zaposlovalci spodbudili svoje zaposlene, naj sledijo priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o vsakodnevnem gibanju, lahko preberemo v analizah o ekonomskih učinkih gibanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Če dodamo svojemu gibanju še 15 minut hoje ali en kilometer teka vsak dan, bi izboljšali produktivnost in podaljšali pričakovano dobo življenja, kar bi vodilo tudi k ekonomski rasti, so ugotovili v študiji, pri kateri so sodelovali zdravstvena zavarovalnica Vitality in strokovnjaki skupine Rand Europe.
Ekonomski učinki bi nastali zaradi manjše smrtnosti, z drugimi besedami: več ljudi bi bilo dalj časa živih, delovno aktivnih in bi tako več prispevali h gospodarstvu, redkeje bi bili na bolniškem dopustu. Hans Pung, predsednik organizacije Rand Europe, je povedal, da so v študiji poudarili zelo pomemben odnos med neučinkovitostjo in izgubo produktivnosti, kar bi lahko dalo oblikovalcem politik in zaposlovalcem novo perspektivo, kako povečati produktivnost prebivalstva.
Pri WHO poudarjajo, da bi se moral vsak odrasel človek zmerno gibati vsaj 150 minut na teden ali imeti 75 minut tedensko intenzivnega treninga. V lanski študiji so ugotovili, da se okrog 40 odstotkov odraslih v ZDA, 36 odstotkov v Veliki Britaniji in 14 odstotkov odraslih na Kitajskem giblje premalo, da bi ostali zdravi.
Pri študiji so upoštevali podatke, zbrane pri okrog 120.000 ljudeh iz sedmih držav. Nato so modelirali in projicirali potencialne ekonomske učinke ob povečani splošni telesni aktivnosti za 23 držav. Če bi vsi odrasli, stari od 18 do 64 let, hodili 15 minut več na dan, bi to prineslo svetovnemu gospodarstvu okrog 90 milijard evrov letno, so ugotovili raziskovalci. In tudi, da bi fizično aktivne 40-letne ženske z 20 minutami teka na dan povečale svojo pričakovano življenjsko dobo za 3,2 leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta