Domači gostje vedno trošijo manj

Vida Božičko
28.06.2020 02:46

Novozelandski turistični delavci vidijo edino rešitev v odprtju meje, saj domači turisti ne morejo nadomestiti tujih, ki jih je samo lani bilo 3,8 milijona. Četudi bi se za dopustovanje doma odločila večina prebivalcev te petmilijonske države, to ne bi prineslo dovolj denarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milford Sound je ena tistih idiličnih lokacij, ki živijo izključno od turizma.

Nedavno sem se sprehodila skozi središče Aucklanda in spet začutila tisti predkoronski utrip mesta. Restavracije in bari so bili spet polni, avtobusi prav tako, po nakupovalnih centrih pa so se sprehajali tisti, ki so lovili rekordno visoke popuste, in taki, ki so želeli svojo garderobo le opremiti za hladne zimske dni, ki prihajajo na južno poloblo. Zdelo se je, da je vse spet po starem, dokler nisem pogledala v eno od trgovinic s spominki.
Še preden sem vstopila, me je nagovorila prijazna gospa v srednjih letih. Očitno vesela, da se je sploh kdo ustavil. Pogledala sem nekaj pončov iz merino volne. "Vidite, cena je ugodna. Vse, kar je na tej strani trgovine, je znižano za polovico," reče trgovka. Izberem rjavega in ga vzamem z obešalnika. Pomerim ga in spet zaslišim glas, ki mi sledi po trgovini. "To je zelo priljubljen kos. Potipajte, kako je mehak," mi pojasni lastnica trgovine. Že deset let živi tukaj. Sicer je Francozinja, vendar pravi, da se domov ne namerava vrniti. "Odkar vem zase, so v Franciji krizni časi. To je bil vedno izgovor za vse, česar nismo imeli. Tukaj za krizo nisem slišala niti enkrat ... Do zdaj. Mislim, da bo to največji izziv za Kivije, saj jih tokrat kriza zagotovo ne bo preskočila."

Novozelandci spodbujajo domači turizem, a to ni dovolj

Po dveh mesecih strogih omejitev gibanja so se zaradi spodbudne epidemiološke slike (v zadnjih dveh tednih brez novih primerov) že v drugi polovici maja začeli sproščati omejevalni ukrepi, ki so omogočili potovanja znotraj države. Ugodni notranji leti, polovične cene za najem avtodomov pa tudi za vse adrenalinske aktivnosti in nastanitve so spodbudile nekatere domačine, da so se odpravili na izlete po državi. Predsednica vlade Jacinda Ardern je celo predlagala štiridnevni delovni teden, saj bi zaradi podaljšanih vikendov Novozelandci tako lahko več potovali po državi, a ta predlog ni bil sprejet. Predstavniki turističnega sektorja so namreč prepričani, da domači turisti ne morejo nadomestiti tujih, ki jih je samo lani bilo 3,8 milijona. Četudi bi se za potovanje doma odločila večina prebivalcev petmilijonske države, to ne bi prineslo dovolj denarja, saj domači gostje vedno trošijo manj. Na ta način bi po najbolj optimističnih napovedih lahko nadomestili le 20 odstotkov lanskih prihodkov.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je predlagala štiridnevni delovni teden, saj bi zaradi podaljšanih vikendov Novozelandci lahko več potovali po državi, a predlog ni bil sprejet.
Reuters

Z odprtjem smučišč tudi prvi tuji turisti

Milford Sound je ena tistih idiličnih lokacij, ki živijo od turizma. Še pred epidemijo koronavirusa so avtobusi tja dnevno pripeljali na stotine turistov, nekateri so fjord preleteli s helikopterjem, drugi so si ga ogledali z ladje. Danes obiskovalcev tam skorajda ni, zato so cene drastično padle. Za luksuzno nastanitev v suiti z razgledom je bilo še pred nekaj meseci treba odšteti 800 dolarjev na noč, danes 300.

Na Novi Zelandiji se začenja smučarska sezona. Letos ni glavna skrb, koliko snega bo zapadlo, ampak ali bodo lahko gostili avstralske smučarje.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta