Epske zgodbe s Himalaje in naših hribov tudi letos na Festivalu gorniškega filma

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
30.01.2022 04:50

Festival gorniškega filma, ki bo potekal med 14. in 19. februarjem, letos prinaša 28 filmov, tudi dokumentarni film Stena - vzpon do zlata z Janjo Garnbret, tri predavanja, dva tematska pogovora in predstavitev monografije Z znanjem do zvezd o delovanju slovenske šole za šerpe v Nepalu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Link Sar je film o vrhunskem ameriškem alpinistu Grahamu Zimmermanu, ki razkrije svoja razmišljanja o medosebnih odnosih in plezalnih ambicijah, ki se mu porajajo med vzponom na enega najtežjih nepreplezanih vrhov na svetu: Link Sar v Pakistanu.

Fgf

Alpinizem, plezanje, gorska narava, kultura in avantura se z olimpijskim zanosom vračajo na veliko platno. Prav v času olimpijskih iger v Pekingu bomo med 14. in 19. februarjem na štirih prizoriščih (žal tokrat nobenem v severovzhodni Sloveniji, najbližje projekcije bodo v Celju) po lanski okrnjeni koronski izvedbi spet v popolni izvedbi spremljali Festival gorniškega filma. V svoji že 16. izvedbi ponuja 28 filmov, tri predavanja in dva tematska pogovora.

Največji tovrstni festival v Sloveniji poteka že od leta 2007 in je tudi član Mednarodne zveze gorniškega filma (International Alliance for Mountain Film). Poslanstvo festivala je vsako leto predstaviti bogat filmski program iz gorskega sveta ter ga obogatiti z obfestivalskim programom: predavanji, razstavami in pogovori. Organizator festivala je Društvo za gorsko kulturo.

Prizor iz ameriškega filma Po Antarktiki
Arhiv festivala

Festival bo 14. februarja v Ljubljani in Radovljici slovesno odprl dokumentarni film Stena - vzpon do zlata, olimpijska zgodba štirih elitnih plezalk, naše športnoplezalne junakinje Janje Garnbret ter Shaune Coxsey, Brooke Raboutou in Miho Nonaka. Poleg tega filma bo v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in Mestnem kinu Metropol v Celju na ogled najnovejša svetovna gorniška filmska produkcija. Na velikem platnu se bodo vrtele epske zgodbe iz Himalaje. Reinhold Messner pravi, da ne obstaja alpinizem brez tveganja. Slovaški filmski mojster Pavol Barabáš filmsko restavrira alpinistično odpravo v jugozahodno steno Daulagirija iz leta 1988, časov herojskega alpinizma. Anglija je dežela tradicionalnega plezanja, ki ga ohranjajo v naravi in filmu. Pod spektakularnimi patagonskimi gorami bomo spremljali družino pume, po tibetanskih planotah iskali snežnega leoparda. Na Kamčatki živi najmanjša etnična skupina na svetu - Kereki, na vzhodu Grenlandije pa zadnja evropska lovsko-nabiralniška skupnost. Med 28 filmskimi zgodbami bo v tekmovalnem programu kar šest filmov slovenskih ustvarjalcev.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija, v kateri bodo poljska režiserka in plezalka Eliza Kubarska, ki se podpisuje pod zmagovalni film lanskega FGF Stena senc, bosanski alpinist in ustvarjalec 36 dokumentarcev iz serije Vrhovi Balkana Zehrudin Isaković ter slovenski alpinist in pisatelj Milan Romih.

Prav tako zanimiva bodo gorniška predavanja. Alpinist in gorski vodnik Luka Stražar, prejemnik dveh zlatih cepinov, bo občinstvo na predavanju popeljal skozi svoje iskanje ravnotežja ter vzpone preteklega obdobja - od domačih sten preko čudovitega granita osrednjih Alp vse do Himalaje in prvenstvene smeri na Tsoboje. Alpinist, himalajec, gorski reševalec in zdravnik Iztok Tomazin bo ob knjigi Na meji predstavil tihotapske in druge z mejami v gorah povezane zgodbe od Karavank do Himalaje, od tragičnih povojnih dogodkov v Karavankah do napetih tihotapljenj mladega alpinista v domačih gorah in mejaških pustolovščin v najvišjih svetovnih gorstvih. Ivan Rejc, ki je že več kot 45 let zapisan alpinizmu, pa bo obudil spomine na svojo bogato alpinistično pot in 40-letnico prve primorske odprave na Aconcaguo, ko so skupaj z bratoma Podgornik in Zlatkom Gantarjem preplezali prvenstveno Jugoslovansko smer v njeni južni steni.

Veliki šejki je film o Leu Houldingu, enem najboljših britanskih plezalcev, ki se odpravi na raziskovanje nepreplezanih puščavskih stolpov v Savdski Arabiji.

Fgf

Slovenska šola za nepalske gorske vodnike bo v središču pozornosti ob izidu monografije Z znanjem do zvezd, ki je posvečena Alešu Kunaverju ter številnim inštruktorjem in zdravnikom, ki so 40 let nesebično in prostovoljno uresničevali plemenito idejo o šolanju nepalskih domačinov. Romarke, tri izjemne mlade ženske - Maruša Orel, Hana Geder in Jera Musič -, ki so premagale kultne daljinske pohodniške poti, pa bodo svoje vtise in spoznanja delile na pogovornem večeru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta