(FOTO) Božična histerija: Je sploh mogoče pretiravati s praznično okrasitvijo hiše?

Denis Živčec Denis Živčec
13.12.2020 04:30
V ZDA, zibelki vseh čudaških ekstremov, se zdi, da je več preprosto več, dober okus pa decembra ni vedno v prvem planu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dobrodošli v ZDA, kjer se lahko brez dvoma pohvalijo, da praznujejo najbolj pompozen božič na svetu. Za vrat jim dihajo le še z božičem obsedeni Filipinci, ki smrečice na plano privlečejo že konec oktobra ali celo prej. Trend pretiranega prazničnega okraševanja se ni nikjer razvil tako zelo kot čez lužo in v nekaterih soseskah so kilometri lučk in okrasnih skulptur postali pravo tekmovanje. A najprej presenetljivo dejstvo. Raziskava, ki je zajela nekaj več kot 1000 ameriških državljanov, je pokazala, da jih polovica noče denarja vložiti v praznični dekor, 14 odstotkov pa jih računa na to, da bodo nekaj okraskov dobili v dar. Pretkano.

Profimedia
Profimedia

S kupovanjem girland in utripajočih Jezuščkov se torej ukvarja nekje polovica države, od tega jih nekaj močno pretirava. Lani so v ZDA prodali 32,8 milijona naravnih smrečic in kar 60 odstotkov potrošnikov je svoje nakupe opravilo od doma, preko spleta. Zaradi koronskih razmer je mogoče pričakovati, da bo odstotek letos še bistveno večji. Prodaja pametnih telefonov v prazničnem obdobju se je v zadnjih dveh letih povečala za enajst odstotkov. Povprečen Američan vsako leto za okrasitev svojega domovanja porabi dodatnih 123 dolarjev. Kar 22 odstotkov Američanov trdi, da imajo zaradi decembrskih praznikov dolgove. Ozaveščenost prihaja in 66 odstotkov Američanov, med katerimi je veliko mladih, po novem kar precej pozornosti posveti kupovanju trajnostnih daril, torek takšnih, ki okolje obremenjujejo čim manj in so dolgoročno uporabna. Pri nakupovanju na spletu prednjačijo gospodinjstva z višjimi prihodki.

Profimedia

Okraševanje hiše je tudi tvegano početje, saj vsako leto vsaj 15.000 ljudi v bolnišnici pristane zaradi poškodb, povezanih z obešanjem lučk, mnogi se popečejo, ko iz pečice jemljejo ogromne napolnjene purane. Več sto okrašenih drevesc zaradi kratkih stikov v električni napeljavi zajame ogenj. Neposredno z božičem je letno povezanih vsaj 17 smrti in 13 milijonov dolarjev materialne škode. Očitno je to tudi sezona nerodnih. Ko so Američanke vprašali, kaj si najbolj želijo za božično darilo, jih je kakšna polovica odgovorila, da sanjajo o diamantih. Več kot 60 odstotkov ameriških moških pa se najbolj razveseli darilnih bonov. Le 35 odstotkov Američank bi bilo iskreno veselih doma narejenega darila. Poglejmo si še nekaj ameriških okraševalskih presežkov. Morda med njimi najdete navdih za svoje malo praznično pretiravanje.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta