(FOTO) Celine Dion v Diorjevi obleki: Trenutek nežnosti za utrujen svet

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
04.08.2024 04:00

Po razvlečenem odprtju je z Eifflovega stolpa Celine Dion v Diorjevi obleki in z najotožnejšo francosko skladbo svet objela z ljubeznijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot žarek svetlobe, ljubezni in upanja sredi poblaznelega sveta se je zdela Celine Dion na Eifflovem stolpu.
Profimedia

Trenutek globalne katarze. Po neskončnih urah najbolj ekscentričnega in najbrž tudi najbolj razvlečenega odprtja olimpijskih iger v zgodovini se je nad Parizom, mestom, ki je najlepše, prav kadar dežuje, stemnilo. Športnika sta prižgala ogenj, ki se je nato razplamtel tako, da je nad mesto luči dvignil balon. Nenadoma se je zaslišala mila melodija Himne ljubezni, Hymne a l'amour, verjetno najlepše, hkrati pa tudi najotožnejše skladbe nepozabne Edith Piaf, ki je besedilo zanjo napisala sama. Ljubezensko pesem o tem, da bog združi tiste, ki ljubijo. Namenila jo je francoskemu boksarju Marcelu Cedranu, ljubezni svojega življenja, ki je 27. oktobra 1949 življenje izgubil v letalski nesreči, skladbo je posnela maja 1950.

Po prižigu ognja se je kamera usmerila v lasersko osvetljeni Eifflov stolp, s katerega se je zaslišal eden najlepših glasov naše dobe, ki ga nismo slišali že zelo dolgo. Po dolgem boju z boleznijo se je vrnila pevka, ki je tudi sama izgubila moža. Celine Dion. Solze so lile v potokih. Po odprtju, ki je s svojo kontroverznostjo močno razdelilo mnenja, je Kanadčanka s svojo podobo in petjem svet za nekaj minut spet povezala in navdala z upanjem, da nas nekoč nekje vendarle še čaka nekaj lepega.

Uresničila si je sanje in se vrnila

Skoraj tako kot na njeno vrnitev so mnogi čakali tudi na obleko, v kateri je Celine Dion "vstala od mrtvih". Tudi v obleko, ki jo je 56-letna diva nosila, je bilo vtkane veliko ljubezni. Bleščeča Diorjeva kreacija visoke mode je po poročanju Vogue France nastajala več kot tisoč ur. Obleka, ki jo je kreirala italijanska modna oblikovalka Maria Grazia Chiuri, ima veliko zapletenih detajlov, na primer približno 1640 metrov perlaste obrobe. Fotografije iz zakulisja Diorjevih ateljejev prikazujejo več posameznikov, ki izdelujejo obleko z dolgimi rokavi in ​​visokim ovratnikom, pri čemer uporabljajo zapletena orodja. Da bi že tako osupljivo obleko še dodatno obogatila, je pevka svojo podobo dopolnila z visečimi uhani, lase so ji speli v nizko figo in jo zelo naravno naličili. Nastop na otvoritveni slovesnosti je bil pevkin prvi po diagnozi redkega sindroma toge osebe avgusta 2022, bolezni, ki jo je poglobljeno predstavila v svojem nedavno izdanem dokumentarcu na Prime Videu "I Am: Céline Dion". Dionova je o mejniku in pariški izkušnji razmišljala v čustveni objavi na Instagramu takoj po slovesnosti. Fotografiji, na kateri gleda skozi okno pariške hotelske sobe, je pripisala: "Vau, kakšna noč." Zahvalila se je organizatorjem in Diorju, da so ji pomagali uresničiti sanje. "Pogrešala te bom, Pariz," se je poklonila mestu, v katerem ji nikoli ni manjkalo oboževalcev.

Nezlomljiva kanadska diva je dan po zgodovinskem nastopu uživala obdana z oboževalci, ki so ji dali nove moči.
Profimedia
Jasno sporočilo v Parizu. Obljubila je, da se bo vrnila. A bitka še ni dobljena.
Profimedia

"Počaščena sem, da sem nocoj nastopila na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Parizu 2024, polna sem veselja, da sem spet v enem svojih najljubših mest!" je zapisala na Instagramu. "Predvsem pa sem tako vesela, da slavimo te izjemne športnike, z vsemi njihovimi zgodbami o žrtvovanju in odločnosti, bolečini in vztrajnosti. Vsi ste bili tako osredotočeni na svoje sanje, ne glede na to, ali boste domov odnesli medaljo ali ne. Tukaj ste, kar pomeni, da so se vam uresničile. Vsi bi morali biti ponosni, vemo, kako trdo ste delali, da ste najboljši med najboljšimi. Ostanite osredotočeni, nadaljujte, moje srce je z vami," je sklenila Celine Dion, ki je po nekaterih podatkih za nastop na Eifflovem stolpu prejela dva milijona evrov honorarja.

Lani se je izvedelo, da velika glasbena diva trpi za izjemno redkim sindromom toge osebe, ki ji je močno spremenil življenje. Med šokantnimi novicami o njenem počasnem okrevanju se je pojavila tudi ta, da je bila pevka nekaj časa odvisna od zdravil za lajšanje mišičnih krčev. V oddaji za NBC News je potrdila, da je jemala 90 miligramov valiuma na dan proti bolečinam, kar je lahko smrtonosna doza. To je bil njen prvi televizijski intervju po diagnozi. "Nisem vedela, da me to lahko ubije. Pred nastopom sem vzela na primer 20 miligramov valiuma, in ko sem prišla iz garderobe v zaodrje, ga že ni bilo več," je priznala pevka. Ugotovila je tudi, da se je njeno telo začelo privajati na zdravilo in da je kmalu spet čutila bolečino, kar je pripeljalo do povečanja odmerka. Med pandemijo ji je zdravnik pomagal, da se je znebila odvisnosti. Prišla je do zaključka, da ji veliki odmerki zdravil ne morejo pomagati pri opravljanju poslovnih obveznosti in lajšanju čustvene bolečine, ki je nastala po moževi smrti.

Da nekaj ni v redu, je Celine Dion opazila že leta 2008 med svetovno turnejo Taking Chances. Njen glas se je začel tresti, ko je pela visoke tone. "S težavo sem ga obvladala. Lahko bi pela visoko, a bi mi potem ob krčih glas počil. Naredila sem, kar bi moral narediti vsak – šla sem k zdravniku," pravi zvezdnica. Pred kratkim je izšel dokumentarec, v katerem je pevka v solzah spregovorila o svoji bolezni in oboževalcem obljubila, da se bo potrudila čim prej ozdraveti.

Bolezen je močno prizadela tudi njene glasilke

Ker ni mogla peti, se je odločila svoje življenje preliti v film. Brez filtra, celofana in zlaganega optimizma. Glasbena zvezdnica je v velikem intervjuju za Vogue spregovorila o svojem zdravju, da bi predstavila napovednik za dokumentarec "I am: Celine Dion", ki je izšel 25. junija pri ponudniku pretočnih vsebin. "Upam, da dokumentarni film ne bo prestrašil ljudi, ampak jih bo ozavestil. Potrebovala sem 17 let - prosim, ne čakajte tako dolgo," je dejala.

Leta 2008 je Celine Dion opazila, da je z njenim zdravjem nekaj narobe. "Opazila sem težave z nadzorom svojega glasu. Pela sem visoke tone, nato pa se je moj razpon začel krčiti. Šla sem k zdravniku, pregledali so moje glasilke in rekli, da so otekle," je povedala. Nadaljevala je po starem, nato pa ugotovila, da ima težave z gibanjem. "Morala sem se naslanjati na stvari," se spominja. Šele leta 2020, ko se je začela pandemija koronavirusa, se je odločila, da se popolnoma posveti zdravju in ugotovi, za kaj gre. "Nisem več želela biti pogumna, hotela sem biti pametna. Ko so mi postavili diagnozo, mi je odleglo," je priznala. Pevka trpi za nevrološko motnjo, ki ji pravijo tudi sindrom toge osebe. Zaradi tega je za nedoločen čas preložila turnejo in vse nastope. "Na žalost ti krči vplivajo na vse vidike mojega vsakdanjega življenja. Včasih težko hodim in mi bolezen ne dovoljuje, da bi uporabljala svoje glasilke za petje, kot sem vajena," je Celine Dion razkrila leta 2022.

Agonijo, ki jo prestaja zaradi redke nevrološke motnje, je razkrila v pretresljivo iskrenem dokumentarcu.
Profimedia
Vsa krhka, nežna in vidno ganjena nad vrnitvijo je Celine Dion svet v samo nekaj minutah povsem raznežila.
Profimedia

Pevka je o svoji diagnozi prvič spregovorila na začetku decembra 2022. V petminutnem videoposnetku, ki ga je objavila na svojem profilu na Instagramu, je prevzeta s čustvi in v solzah povedala, da ima zdravstvene težave že dolgo. Ker ni bilo mogoče prezreti, da je z njo nekaj zelo narobe, je prej ali slej morala spregovoriti, saj so se zaradi opazno uvele in utrujene podobe pojavile govorice, da je zbolela za rakom. Nenavadna diagnoza je vse prej kot nedolžna, saj se zaradi okrnjenih refleksov bolniki hitreje poškodujejo. Sindrom toge osebe je redka in progresivna nevrološka motnja, ki vključuje toge mišice v trupu, rokah in nogah ter večjo občutljivost za hrup, dotik in čustveno stisko, to pa lahko sproži mišične krče. Bolniki sčasoma postanejo sključeni, težko hodijo in se premikajo. Padci so pogosti. Bolniki se bojijo zapustiti dom, saj lahko ulični zvoki, tudi avtomobilsko trobljenje ali sirena reševalnega vozila, sprožijo hude krče in posledično povzročijo padce.

Močno je pevsko divo, ki je leta 1988 pod švicarsko zastavo celo zmagala na Pesmi Evrovizije, prizadela smrt moža leta 2016. Ni bilo nepričakovano, saj je njegovo življenje že dolgo krojila bitka z rakom. Šlo je za eno najbolj posebnih ljubezenskih zgodb na glasbeni sceni. Reneja Angelila je spoznala, ko ji je bilo le dvanajst let. Slišal je njen demo posnetek in jo povabil na avdicijo v Quebec. Kmalu je prevzel nadzor nad njeno kariero in jo skupaj z mamo popeljal na turnejo po Kanadi, Japonskem in Evropi ter leta 1981 financiral njen prvi album tako, da je vzel hipoteko na hišo. Takrat je bil star 38 let in poročen z drugo žensko. "Dobro se spomnim dne, ko sem spoznala Reneja. Njegova pisarna je bila mračna, deloval je strogo. Bil je res prijazen, vendar se ni smejal. Rekel mi je, da je slišal moj posnetek in da imam čudovit glas. Prosil me je, naj mu nekaj zapojem. Polna samozavesti sem zapela. Predstavljala sem si, da pojem pred občinstvom, in iz oči so mi pritekle solze," je pevka mnogo let kasneje povedala za revijo Hello. Krepkih 26 let razlike je ni motilo. "Mame in sestre to ni presenečalo. Imel je krasne oči, bil je eleganten, skrivnosten, eksotičen, tihi zapeljivec, poln samozavesti. Njegovi starši so bili iz Sirije, govoril je več jezikov, bil je kot princ v izgnanstvu," se spominja pokojnega moža. Da gre za obojestransko privlačnost, ji je postalo jasno leta 1988, ko jo je po nekem koncertu poljubil. "Nikoli ne bom pozabila tistega večera. Vse okoli mene se je zavrtelo, sestavljenka se je sestavila in zavedala sem se, da želim z njim preživeti preostanek življenja," je kasneje pripovedovala za People.

Mož ni umrl na njenih rokah, kot si je želel

Prvič se je Rene leta 1966 poročil z Denyse Duquette in v zakonu dobil sina Patricka, Celininega vrstnika. Leta 1972 se je par ločil, dve leti kasneje se je on poročil z Anne Renee. Zvezo s Celine je sprva skrival, saj je bil prepričan, da bi lahko škodila njeni karieri, ki se je takrat šele razcvetala. Ko so jo novinarji spraševali o ljubezni, je vselej odvrnila, da zanjo nima časa, a je nato v začetku devetdesetih, ko je on utrpel možgansko kap, ljubezenska zgodba prišla v javnost.

Možu so diagnosticirali raka na grlu. Celine se mu je povsem posvetila, leta 2000 sta obnovila poročne zaobljube in se odločila za otroka. Željo sta si po neštetih težavah z umetno oploditvijo uresničila 25. januarja, ko se je rodil Rene Charles. Junija 2010 je sporočila, da pričakuje dvojčka, dečka, ki ju je 23. oktobra 2010 rodila s carskim rezom. Januarja leta 2016 je mož v družinskem domu v Las Vegasu bitko z boleznijo izgubil. Pevka je dejala, da si je želel umreti na njenih rokah, a žal je tisti večer nastopala, on pa je umrl po padcu s postelje. Samo dva dneva kasneje je za posledicami raka umrl tudi njen 59-letni brat Daniel.

Po težkem obdobju se je pevka pobrala, načrtovala spektakularno evropsko turnejo Courage World Tour, oblikovala linijo torbic, se začela spogledovati z visoko modo, začela je plesati in dejala, da se kljub izgubi življenje zanjo mora nadaljevati. Žal se je medtem z boleznijo morala spopasti tudi sama. In se še spopada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta