(FOTO in VIDEO) Zbrali smo utrinke letalskega mitinga AirPower nad Zeltwegom, ki je navdušil staro in mlado

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.09.2022 06:00

V sosednji Avstriji je potekal največji evropski letalski miting, ki ga je obiskalo tudi veliko Slovencev. Videli so marsikaj navdušujočega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Frecce Tricolori so se poslovili z italijansko zastavo iz dima.
Gregor Grosman

Reaktivci, starodobniki, helikopterji, padalci, wingsuit letalci - vse našteto priča o izredno pestrem programu letošnjega letalskega mitinga AirPower 2022 v avstrijskem Zeltwegu. Na ogled je bilo dvesto vojaških in civilnih zrakoplovov iz dvajset držav, četrtino jih je prispevala avstrijska vojska. A to še ni vse. AirPower so tudi emocije, ki jih ljubitelji letenja doživljajo ob pogledu na najrazličnejše manevre izkušenih pilotov. So digitalni fotoaparati z ogromnimi teleobjektivi, kakršnih več ne vidiš pogosto. In so starši, ki otrokom razlagajo svoje zgodbe iz preteklosti, s svojih minulih obiskov letalskih mitingov.

Je pa letalski miting takšnega obsega tudi čakanje pred vhodom na varnostni pregled. Čakanje na prost pisoar ali WC-školjko v mobilnem kontejnerju. Čakanje na pijačo in jedačo, če si seveda nisi ničesar prinesel s seboj. Z več kot trideset prodajnimi mesti je bilo sicer poskrbljeno, da ni bil nihče lačen in žejen. Čakanje je človek pač moral vzeti v zakup. A je tudi ta čas hitro minil, saj si lahko medtem opazoval letalski program, ki ga kar ni bilo konca.

Romanje v Zeltweg

Program je potekal z vojaško natančnostjo, a kako tudi ne bi, ko pa je dirigent dogodka vojska. AirPower sicer organizirajo avstrijske oborožene sile skupaj s partnerjema Red Bullom in deželo Štajersko. V Zeltweg je minuli konec tedna prišlo vsaj 300 tisoč ljudi, med njimi je bilo tudi veliko Slovencev. Organizator je na prizorišču uradno preštel 275 tisoč obiskovalcev, nekaj deset tisoč jih je dogajanje nad vojaškim letališčem Fliegerhorst Hinterstoisser spremljalo z okoliških gričev in travnikov. Ne zato, ker si ne bi mogli privoščiti vstopnine, obisk je bil namreč tradicionalno brezplačen, nekateri pač iščejo in imajo raje bolj izvirne lokacije, s katerih imajo nekoliko drugačen pogled na vragolije v zraku.

Približno 300 tisoč ljudi si je v dveh dneh ogledalo največji letalski miting v Evropi.
Gregor Grosman
Za najboljši razgled je treba biti iznajdljiv.
Gregor Grosman

Je pa bila pot do cilja za marsikoga precej naporna. Nas, ki smo se v Zeltweg vozili iz smeri Gradca in Dunaja, so po radiu opozarjali, da naj se pripravimo na precej dolgotrajnejšo vožnjo. Namesto ure in pol smo se na koncu vozili dve uri dlje. Starši bodo vedeli, da je v majhnem vozilu, ki se večino časa premika s hitrostjo pod 10 km/h, precej težko miriti mladež. Sploh če že komaj čaka na hrup reaktivnih turbin kakšnega vojaškega lovca. In ker nihče ni želel zapustiti kolone, ni bilo treba dolgo čakati na prizore, kot je na odstavnem pasu stoječ kombi, ob njem pa očka s sinom, ki je moral na malo potrebo. K sreči nismo videli nikogar, ki bi sineta posadil na kahlico kot nedavno na uvozu naše avtoceste.

Zvezde v zraku in na tleh

Program na tleh je bil skoraj tako zanimiv kot tisti v zraku. Na zemlji so bili namreč razstavljeni številni leteči stroji. Ves dan je bila gneča pred eurofighter typhoonom, ki ima bazo prav na tem letališču. Obiskovalci so se lahko celo povzpeli po stopnicah in sedli v kokpit. V neposredni bližini je stal legendarni lovec F-16 v barvah belgijskih zračnih sil. Ljubitelji helikopterjev so prišli na svoj račun ob pogledu na parkiranega airbus eurocopter tigerja. Christoph Unterberger, čigar dekle Katrin je velika ljubiteljica helikopterjev, je letalski miting izkoristil za zaroko. In to kar v črnem jastrebu - S-70 Black Hawk. Od blizu se je bilo mogoče fotografirati med drugim tudi pred reaktivcema Suhoj Su-22 in PA-200 Tornadom, celo slovenskim pilatusom PC-9.

Ne samo letala, tudi piloti helikopterjev so pripravili zanimiv program.
Gregor Grosman
Zvezda Zeltwega je nedvomno eurofighter typhoon, pa naj bo v zraku ali na tleh.
Gregor Grosman

Na drugem koncu skoraj trikilometrske piste so bila "nekoliko" večja letala. Pogledali smo lahko v prostorno notranjost lockheed C-130 herculesa, vstopili v airbus A400M. Slednji je eno prvih letal, pri katerem se dva propelerja na krilu vrtita v nasprotno smer. A400M potrebuje za pristanek zgolj 1000 metrov pristajalne steze in ni treba, da je asfaltirana. Letalo lahko ima vlogo letečega tankerja, služi za prevoz vojaške opreme ali ljudi.

Kitajci so razstavljali svojega xian Y-20 kunpenga, ki je uradno prvič poletel 26. januarja 2013 in s 46,7 metra dolžine, 15 metra širine in 49,5 metra razpona kril velja za eno največjih transportnih letal. Njegova največja vzletna teža znaša 179 ton, pri čemer lahko transportira 55 ton tovora. Xian Y-20 je bil v okviru AirPowerja predstavljen prvič v Evropi.

Italijani poželi najglasnejši aplavz

Po programu sta medtem dva eurofighterja simulirala boj in skušala transportno letalo Hercules prisiliti k pristanku. Nad nami je krožila lastovka, oprostite messerschmitt Me 262, ki ga imenujejo Schwalbe. Gre za prvo serijsko izdelano reaktivno letalo, predstavljeno pa je sicer replika originala in je prvič poletelo aprila 2006.

Veliko navdušenja so poželi manevri MiG-21, ki lahko doseže hitrost mach 2.02, s kakršno v soboto seveda ni letel. Je pa prizorišče preletel ameriški bombnik Boeing B-52 Stratofortress, ki ga nameravajo ZDA uporabljati vse do leta 2050. Poleg ruskega Tu-95 bi tako lahko postal vojaško letalo z najdaljšim časom delovanja v zgodovini.

Gregor Grosman

Patrouille Suisse, švicarska akrobatska ekipa zračnih sil, je bila zgolj uvertura v veliki finale. Končno so vzleteli Frecce Tricolori in zdelo se je, kot da se je čas ustavil. Če so se ljudje do takrat kljub akrobacijam na nebu sprehajali sem ter tja in občudovali razstavljena letala, jih je oblak dima v barvah zelene, bele in rdeče opomnil, da je čas za "mirovanje". V hipu so iz žepov in torbic potegnili mobilnike, celo pri točilnih pultih je bilo v času nastopa akrobatske letalske skupine iz Italije manj gneče.

Zvezda je tradicionalna figura letalske skupine Frecce Tricolori.
Gregor Grosman

Komentator je bil toliko bolj šarmanten, saj se je trudil dogajanje pod oblaki komentirati v italijanski nemščini. Z leve in desne so švigala letala - najprej polna deseterica v formaciji, ki se je ločila na solista in skupino devetih letal. Nato so se ločevali, združevali, delali najrazličnejše figure, pri nekaterih je bila razdalja zgolj 1,8 do 2 metra. Zvezda, bomba in še bi lahko naštevali. Skrivnost njihovega uspeha naj bi bila, da je najizkušenejši pilot na tleh in preko radijske zveze koordinira program. V zraku so večkrat narisali italijansko zastavo, dokler niso nastopa zaključili z veličastnim preletom, ki bo v zgodovino šel kot verjetno najbolj fotografiran del popoldneva.

Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta