(FOTO) Modnemu velikanu je v slovo pomahala tudi Melania Trump

Denis Živčec Denis Živčec
10.03.2019 02:47

Brez solzavosti se je modna hiša, ki jo je cesar popeljal v novo tisočletje, od njega poslovila z revijo v Parizu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Modna hiša Chanel se je na pariškem tednu mode poklonila kultnemu modnemu oblikovalcu in svojemu dolgoletnemu kreativnemu direktorju Karlu Lagerfeldu z minuto molka in predstavitvijo njegove zadnje kolekcije v Grand Palais v Parizu. Spomnili so se tudi nekaterih največjih dosežkov modnega velikana, ki je umrl 19. februarja.
Chanel je palačo za modno revijo spremenil v alpsko zimsko pravljico z alpskimi kočami in umetnim snegom, ki bi bila vredna ustvarjalca, ki je vedno znova rad uprizarjal megalomanske modne predstave. Po minuti molka je iz zvočnikov zadonel Lagerfeldov glas, ko je govoril o svojih modnih revijah.

Reuters

Sežig v ozkem krogu

Modna hiša je sicer sporočila, da se bodo svojemu dolgoletnemu kreativnemu direktorju poklonili s poslovilno slovesnostjo enkrat v prihodnosti. Sežig ​Lagerfeldovih posmrtnih ostankov je na njegovo željo potekal v zelo ozkem krogu.
Karl Lagerfeld, ki je umrl v starosti 85 let, je bil v zadnjih tednih pred smrtjo krhkega zdravja in je zato januarja izpustil dve Chanelovi modni reviji. Na položaju kreativnega direktorja v Chanelu, na katerem je bil od leta 1983, ga je že nasledila njegova dolgoletna tesna sodelavka Virginie Viard. Cesar oziroma kaiser, kot so mu tudi rekli, velja za eno najbolj znanih imen v modni industriji in ikono modnega sveta. Za svoje delo je prejel šest nagrad Združenja ameriških modnih oblikovalcev, leta 2002 tudi nagrado za življenjsko delo. V Franciji je prejel naziv viteza legije časti.

Izginiti kot živali v divjini

Kot si je želel Karl Lagerfeld, so njegov pepel deloma raztrosili tam, kjer je bil raztresen pepel njegove mame, deloma pa so ga pomešali s pepelom njegove velike ljubezni, Jacquesa de Bascherja, s katerim sta bila skupaj skoraj 20 let in je v starosti 38 let umrl leta 1989 za posledicami aidsa. Lagerfeld je v enem zadnjih velikih intervjujev za francosko modno revijo Numero aprila lani dejal, da bo zahteval sežig svojih posmrtnih ostankov in da pepel raztrosijo skupaj z maminim pepelom in pepelom njegove mačke Choupette, če bo prej poginila. Mačka sicer še živi in po nekaterih navedbah naj bi bila njegova dedinja.
Da se bo njegov pepel "nekoč pridružil tistemu Jacquesa de Bascherja, ki se nahaja na skrivnem kraju", pa je povedal Marie Ottavi v biografiji o de Bascherju iz leta 2017. Polovico pepela je namreč shranil on, polovico pa družina de Bascherja.
Kultni nemški modni oblikovalec in zadnji velikan visoke mode je leta 2015 povedal, da si po smrti želi "izginiti kot živali v divjini", saj se mu zdi pokop grozljiv. Prav tako ni želel javnih posmrtnih slovesnosti, kot je bila tista leta 2017 ob smrti francoskega pevca Johnnyja Hallydaya, ki so se mu zdele farsa.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta