(FOTO) Nasveti Matica Severja: Kako si pričarati barvito vzdušje tudi na balkonu

Matic Sever Matic Sever
06.10.2024 07:25

Tudi ciklame so čudovite jesenske rastline, ki cvetijo v različnih barvah in barvnih kombinacijah. Postavite jih na mesto, kjer bodo zaščitene pred najhujšim mrazom in uživajte v njihovih lepih cvetovih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdečerjava heba je vednozelena - kot pisanolistni bršljan, ki poživi kombinacijo s sivkastimi listi s kremno belo obrobo.
Matic Sever

Jesen je letni čas, ki prinaša obilje barv, in lepo je, če ta sezonski utrip odražajo tudi zasaditve na balkonih in terasah. V nekaterih letih se toplo in suho vreme zavleče globoko v jesen in ne čutimo potrebe, da bi lepe balkonske oziroma sezonske cvetlice zavrgli. Res jih je škoda, a letošnja jesen je hitro postregla z zelo hladnimi in vlažnimi dnevi, ki so marsikatero sezonsko rastlino precej utrudili, zato je sedaj zagotovo čas, da se lotimo vrtnarske prenove.

Na spletu je veliko idej, a velikokrat slišim pomisleke na temo, ali bo vse to bujno rastlinje iz tujine lepo uspevalo tudi pri nas. Velikokrat lahko od tam črpamo ideje in primere prenesemo na lasten balkon, če pa nimamo dovolj znanja, se za dober videz v jesenskem času in morda tudi za trajen videz raje držimo pri nas preizkušenih rastlin.

Mačehe

Mačehe so odlična izbira za jesenske zasaditve, saj so odporne na mraz in se lepo prevešajo čez rob lonca. Njihovi pisani cvetovi bodo popestrili vaš zunanji prostor.

Kompaktni iglavci

Lep primer so nižje sorte ruševja, manjši brini, pritlikave smreke …, ki so odlična izbira za jesenske in zimske zasaditve. So vednozeleni, balkon polepšajo za več let in ustvarjajo nekakšno osnovno "zeleno" stalnico.

Predvsem drobnocvetne mačehe so zelo trpežne in množično cvetijo, na voljo pa so v številnih barvah in odtenkih, tako da si lahko damo duška.
Matic Sever
Okrasno zelje z vabljivimi rozetami barvitih listov v družbi iskrivk in mačeh čaka na sajenje v cvetlične lonce in korita.
Matic Sever

Hebe ali grmičasti jetičnik

Hebe je vednozelena rastlina, ki vašemu balkonu dodaja strukturo in zelenje skozi vse leto. Je enostavna za vzdrževanje in zelo dekorativna. Izogibamo se je le na zelo prepišnih in izrazito mrzlih legah.

Okrasno zelje

To zelje je videti kot velik razkošen cvet, saj so mlajši listi v sredini obilno obarvani vijolično, rožnato ali belo. Njegovi barviti listi zunanjemu prostoru dodajo zanimivost in teksturo. Prenese precej mraza in bo z vami do pomladi, ko zacveti in se navadno poslovi.

Skrivenčena leska

Čeprav sorte lesk z močno skrivljenimi in zavitimi poganjki poleti le-te dobro skrivajo pod prevleko listov, se novembra pokažejo v najlepši luči. Dekorativne veje so odlične za strukturo v skupinah cvetličnih posod.

Ciklame

Ciklame so čudovite jesenske rastline, ki cvetijo v različnih barvah, od bele, kremne, rožnate do rdeče, in v barvnih kombinacijah. Postavite jih na mesto, kjer bodo zaščitene pred najhujšim mrazom in uživajte v njihovih lepih cvetovih.

Ciklame so ene redkih jesenskih rastlin s tako izrazito krvavo do rubinasto rdečo barvo cvetov; čez rob se poveša mulenbekija ali ogrlica.
Matic Sever
Levkota makijaz s pisanimi listi poživi tudi turobno sivino jeseni; pozimi dobi še rdečkast nadih in je še bolj zanimiva.
Temno modre mačehe so zelo lepe, a same zase na črni zemlji pretemne in premalo vidne. Zasaditev osvetlimo z belo jesenko vreso, dodamo pa tudi kakšno vijoličnorožnato okrasno zelje. Drobnolistni bršljan bo poskrbel za zimzeleno osnovo.
Matic Sever

Bršljan

Če želite vednozeleno rastlino, ki se bo konkretno prevešala čez rob posod, je bršljan odlična izbira. Je zelo odporen. Jesenskim zasaditvam doda zelenje in polnost. Uporabite ga lahko tudi za ozelenitev sten in ograj ali ga posadite v viseče košare.

Pomladne čebulnice

Ne pozabite na pester nabor pomladnih čebulnic, ki jih lahko posadite jeseni. Spomladi bodo zacvetele in vaš balkon ali terasa bosta polna barvitih cvetov.

Za drugačen videz

Klasika med rastlinami je preverjena in deluje, a pogosto si želimo še česa posebnega, novega. Zadnja leta je več poudarka na različnih teksturah, ki jih dosegamo predvsem z zanimivimi listi okrasnih rastlin. V kombinacije tako vnesemo pestrost, ki jo po lastnem okusu nadgradimo še s cvetočimi rastlinami. Dodajamo nekaj dobrih rastlinskih iztočnic.

Praproti

Praproti niso le navadne zelene rastline iz gozda. Ko se jim posvetimo, hitro ugotovimo, da je na voljo velika pestrost zelenih odtenkov, oblik in velikosti. Posebno elegantna in manj znana je srebrna praprot Cheilanthes lanosa.

Korokija

Ta posebna rastlina s povsem drugega konca sveta sicer prezimi le v najtoplejših delih države, drugod pa nam vsaj jeseni polepša zasaditve s skoraj cikcak oblikovanimi poganjki in drobnimi lističi.

Mulenbekija

Vse bolj priljubljena povešava ali celo podkrovna rastlina z zelo tankimi vejicami in skoraj povsem okroglimi listi. Njeni poganjki spominjajo na ogrlico. Krasno se poda na rob lonca ali v cvetlično korito k mačeham, ciklamam in drugim cvetočim lepoticam.

Levkota

Zimzelene pritlikave grmovnice so v tem času še kako cenjene. Poleg tega so levkote jeseni in pozimi pogosto rdečkasto obarvane. Poznamo tudi pisanolistne sorte, kot je makijaz. Vse lahko posadimo posamično ali v kombinacijah.

Ligustri ali kaline

Teh smo vajeni skoraj izključno v živi meji, a sorta Musli premore posebno eleganco z nežnimi poganjki in kremno pisanimi manjšimi listi. Prosto rastoče sadike s sproščeno obliko in višino lahko na balkonu ali terasi ustvarijo malce drame.

Ligustra Musli
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta