(FOTO) Spomini na 1. november 2017: Zamuda, bunker in kako so Beatli postali navijači Maribora

31.10.2021 05:30
Romanje na Anfield: Pred štirimi leti so se vijoličasti družili z nogometnim velikanom iz Liverpoola, s seboj pa pripeljali rekordno število navijačev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še John, Paul, George in Ringo so postali Mariborčani. Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Mitja Viler je zadel, Jasmin Handanović ubranil, Hapoel je padel. Nagrada? Nogometaši Maribora so se uvrstili v ligo prvakov! Kmalu po žrebu so si navijači podčrtali datum. Saj ne, da Sevilla in moskovski Spartak ne bi bila spoštovanja vredna, a največ pozornosti je pritegnil Liverpool, takrat petkratni evropski prvak. Dva meseca kasneje se je to potrdilo.

Kdo je na pokopališču?

Domače se je počutil Slovenec. "Ker nas je toliko tukaj, me je strah, da je pokopališče v Mariboru prazno," se je na Williamson Squaru, trgu v Liverpoolu, ki se je spremenil v zbirališče gostujočih navijačev, zarežal Nik. Mesto ob reki Mersey se je obarvalo v vijoličasto. Ni jih bilo malo, ki so praznični 1. november pred štirimi leti izkoristili za nogometni izlet. Z uvrstitvijo v elitno ligo prvakov si je Maribor zagotovil druženje z velikanom. Čeprav so vijoličasti že v Ljudskem vrtu dva tedna prej spoznali, da so nogometaši Liverpoola premočni, prehitri in prespretni, da bi se upi o točkah približali realnosti - s 7:0 so Angleži povozili slovenskega palčka -, to ni odvrnilo Mariborčanov od romanja na Otok. Kar 2416 vstopnic v gostujočem sektorju kultnega stadiona Anfield je dobilo lastnika. Padel je rekord, tako množičnega gostovanja navijačev Maribora na evropskih tekmah še ni bilo.

Točno 2416 mariborskih navijačev je z vstopnicami priromalo v Liverpool. Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Navijaški sprehod do Anfielda Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

In gostiteljem so že čez dan dali vedeti, da so tam. Anfield, Albert Docks, pubi, restavracije, klubi, tudi znameniti Cavern Club, prizorišče prvega koncerta legendarnih Beatlov … Tisto sredo je bilo v Liverpoolu težko zgrešiti Slovenca, vijoličasti odtenki so se krepko zmešali z rdečimi (in modrimi, če je slučajno koga zaneslo med navijače Evertona, drugega kluba iz Liverpoola). Še John, Paul, George in Ringo so postali viole. Za vsaj en dan. Ob kipu legendarne liverpoolske četverice se je ustavil skoraj vsak nogometni romar, rock zvezdam "posodil" svoj šal ali kak drug navijaški rekvizit, vse skupaj pa ovekovečil s fotografijo.

Ko se je dan bližal večeru, so vzkliki postajali glasnejši. "Maribor, šampion!" je donelo, ko je karavana krenila proti stadionu. V dobri formi so bili gostje. Gostitelji so bili bolj zaspani - Maribor pač ni gost, ki bi na dan tekme med navijači Liverpoola zbudil podobna čustva kot derbiji z Manchester Unitedom ali kakim drugim angleškim rivalom -, so se pa zbudili, ko je zadonel znameniti napev You'll Never Walk Alone. Petdeset tisoč grl, vključno s tistimi iz Maribora, mu je pritegnilo.

Pokvarjeno letalo in okrepitev v obrambi

Pa na igrišču? Tekma je bila prvi pravi stik slovenske delegacije z igriščem. Za uradni trening ni bilo časa. Čeprav so se na pot odpravili zgodaj, so vijoličasti na koncu morali pohiteti, da so ujeli časovno okno prihoda na prizorišče, ki ga je predpisala Uefa. Zapletlo se je v Slivnici, zaradi okvare Adrijinega letala so proti Angliji poleteli z osemurno zamudo. Je pa bilo časa za kovanje strategije, kako čim dražje prodati kožo, dovolj. Po tistih 0:7 pod Kalvarijo je Darko Milanič spoznal, da je treba nekaj ukreniti, spremeniti taktiko. Dva tedna se je muzal, skrival, kaj pripravlja, na koncu pa priznal, da se je za taktiko odločil takoj po prvem obračunu z Redsi. Tri osrednje branilce je uvrstil v prvo enajsterico, ob Marka Šulerja in Aleksandra Rajčevića postavil še Jean-Clauda Billonga.

V prvem polčasu je delovalo. Maribor je preživel juriš Liverpoola, držal rezultat 0:0, ko je večina navijačev, med katerimi se je nabralo precej turistov iz Azije in drugih delov sveta, bolj kot o finišu polčasa razmišljala, kako se čim hitreje prebiti do točilnega pulta ali stojnic s prigrizki. No, v drugem delu obramba ni več vzdržala. Mohamed Salah, Emre Can in Daniel Sturridge so poskrbeli za prepričljivo, a za Maribor še dokaj znosno zmago Liverpoola. Vmes si je James Milner še nastavil žogo na enajstmetrovko, a ga je Jasmin Handanović pretental, se vrgel v pravo smer in na svoj dolg seznam ubranjenih kazenskih strelov dodal še eno bleščečo trofejo.

Po Mariboru na evropski in angleški prestol

Če bi ekipi primerjali zgolj po klubskih proračunih, bi morala biti razlika še višja, a skupnih 10:0 je vseeno opomnilo Mariborčane, da je vrzel do najmočnejših (in najbogatejših) še vedno ogromna. Tudi če igraš v ligi prvakov. Ni pomagalo, da je Zlatko Zahovič, takratni športni direktor slovenskih prvakov, Jürgena Kloppa opisal kot trenerja s karizmo, ki ga imajo navijači radi, a v isti sapi dodal, da takšni trenerji (običajno) ne osvajajo lovorik. Gladki zmagi proti Mariboru še zdaleč nista bili edini, ki jih je Nemec dodal v svoj življenjepis.

Trikrat so se veselili Redsi. Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Zahovič se je zmotil. Klopp ni le karizmatičen trener, ki ne osvaja lovorik. Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Že v tisti sezoni se je Liverpool, čeprav je pozimi ostal brez Philippa Coutinha, ki se je za 135-milijonsko odškodnino odpravil v Barcelono, prebil vse do velikega finala lige prvakov. V Kijevu je bil Real s Cristianom Ronaldom premočen, sezono kasneje pa je Kloppova četa šla vse do konca, petim naslovom evropskega prvaka s skalpom Tottenhama v finalu dodala še šestega. Tu se zbiranje lovorik še ni končalo. V koronskem letu 2019/20 se je Liverpool po 30-letni suši vrnil na angleški prestol, osvojil premier ligo. Tudi letos mu kaže dobro. Kar vprašajte navijače Manchester Uniteda, ki so minulo nedeljo na Old Traffordu rdeli od sramu, ko so se gosti sprehodili do gladke zmage s 5:0.

​Kako spet najti zmagovalno miselnost

Naslednja poglavja mariborske zgodbe so bila manj bleščeča. Vrhuncu je sledil padec. Jesen 2017 je bila zadnja, ki jo je druščina iz Ljudskega vrta dočakala v Evropi, tudi domačega primata ni obdržala, naslov slovenskega prvaka je osvojila le še v sezoni 2018/19. Bolj kot o druženju z giganti zdaj v Mladinski ulici razmišljajo o preživetju. Če so iz Uefinega nagradnega sklada za uvrstitev v skupinski del lige prvakov pobrali 12,7 milijona evrov, še poldrugi milijon pa nabrali z remijem proti Sevilli in dvema proti Spartaku, si tako zagotovili lepo rezervo za prihodnost, je zdaj v blagajni, kot je v nedavnem intervjuju za Večer povedal predsednik Drago Cotar, ostalo denarja le še za eno sezono.

Vijoličastih enajst za vrhunec tretje lige prvakov Foto:Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

​Kako spet najti zmagovalno miselnost, je danes glavno vprašanje za naslednike dvojca Zahovič-Milanič, ki sta svojo pot med vijoličastimi sklenila lani spomladi. A pomlajevanje in racionalizacija sta le začetek poti do vrnitve med najboljše, je prepričan novi športni direktor Marko Šuler, ki je tistega novembrskega večera na Anfieldu svoj dres, raje kot da bi si ga izmenjal s katerim od zvezdnikov Liverpoola, zalučal med navijače.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta