Francoska modna ustvarjalka, ki je ženskam slekla steznike

Zvezdana Bercko
17.01.2021 04:55
Coco Chanel je s svojimi udobnimi, nosljivimi oblačili odločilno prispevala k novi podobi in novi družbeni vlogi ženske 20. stoletja. Njena mala črna obleka je danes eden osnovnih kosov vsake garderobe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odločna Coco Chanel: Dodaj še malo šminke in napadi! Foto: Wikipedia
Wikipedia

Tudi tisti, ki v modi niso prav doma, gotovo poznajo vsaj dva ikonična artikla: malo črno obleko in parfum Chanel No. 5. Oba sta delo iste avtorice, francoske modne ustvarjalke Coco Chanel, ki ni bila samo ena najvplivnejših in najbolj razvpitih modnih oblikovalk prejšnjega stoletja, ampak je s svojimi kreacijami osvobodila žensko telo in prispevala k novi družbeni vlogi žensk.

Kot Gabrielle Bonheur Chasnel se je rodila leta 19. avgusta 1883 v ubožnici francoskega mesta Saumur. Njeni starši so se res pisali Chanel, a pri vpisu dekličinega rojstva v register je nastala napaka. Coco je tako do smrti uradno nosila priimek Chasnel, saj ni želela, da bi se ob morebitni popravi priimka razkrilo, v kakšnih razmerah se je rodila.

Nova podoba ženske

Njen modni slog je neločljivo povezan z novo podobo ženske 20. stoletja. Foto: Wikipedia
Wikipedia

Tudi sicer je večkrat spreminjala zgodbo o svojem izvoru, rada je "prestavila" tudi letnico rojstva, a njeni skromni začetki so odločilno vplivali na njeno življenje in modne kreacije. Morda nikoli ne bi bila šivala, če je ne bi oče, ko ji je pri dvanajstih letih umrla mati, poslal v katoliško sirotišnico, kjer se je naučila šivati in se po zaključku šolanja zaposlila kot šivilja. Kot najstnica je za dodatni zaslužek pela v kabaretu, ki so ga pogosto obiskovali konjeniški častniki. Tam so jo začeli klicati Coco. Pravijo, da je bila brez posluha, a zelo očarljiva, kar je pritegnilo bogatega dediča tekstilnega imperija Etienna Balsana. Kmalu se je kot njegova ljubica preselila k njemu in začela ljubiteljsko kreirati klobuke.

Leta 1913 je v Parizu odprla svojo prvo prodajalno z dežnimi plašči in suknjiči. Trgovinica v osrčju Pariza sprva ni bila donosna, a Coco ni odnehala. Tik pred prvo svetovno vojno je spet srečala angleškega igralca pola Boya Capela, nekdanjega Etiennovega prijatelja. Postala sta par, z njegovo pomočjo je poplačala dolgove ter odprla trgovinico v Deauvillu. Ko so njene klobuke začele nositi znane francoske igralke, je zaslovela. Capelova smrt v prometni nesreči leta 1919 jo je zelo pretresla, saj je bil ljubezen njenega življenja, njegov način oblačenja, zlasti njegovi suknjiči, pa naj bi bili Coco dali idejo za znameniti suknjič Chanel, ki je bil osnova modne filozofije te ustvarjalke.

Odločno se je zoperstavila omejitvam tradicionalne mode 19. stoletja in njenemu glavnemu simbolu - stezniku. Kasneje je izjavila: "Ženskam sem dala svobodo; vrnila sem jim telesa: telesa, ki so bila preznojena zaradi tesnih oblek, čipk, steznikov, spodnjega perila in podlog." Coco je ustvarjala preprosta, udobna oblačila. Uporabljala je vrste blaga, na primer džersi in trikot, ki so bile dotlej namenjene revnim, Coco pa je izkoristila elastičnost in raztegljivost teh materialov. Njen modni slog je neločljivo povezan z novo podobo ženske dvajsetih let 20. stoletja: mlada, samozavestna ženska, ki spreminja ustaljene družbene vzorce. V tem obdobju so se obleke skrajšale, sprejemljivi so postali kratki lasje, izrazitejša ličila, ženske so javno kadile in pile koktajle, postale so tudi športno dejavne, vozile so avtomobile, zahajale v nočne bare, poslušale jazz ... Počasi so se v žensko modo prebijale tudi hlače, Coco je bila ena prvih, ki jih je oblekla.

Mala črna obleka

V zgodovino mode se je zapisala s številnimi kreacijami, a njen zaščitni znak je mala črna obleka, ki jo je oblikovala v začetku ali sredi dvajsetih let. Najprej je bila to samo preprosta etui obleka, ki ni imela nobene bistvene posebnosti razen barve. Bila je črna.

Takrat je bila ta barva namenjena žalovanju in je veljala za nesprejemljivo pri večernih oblekah. A Coco je imela namen ustvariti obleko, ki bi bila vsestranska, cenovno dostopna in v nevtralni barvi.

Mala črna obleka je povzročila modno revolucijo. Foto: Wikipedia
Wikipedia

Prve so jo nosile mlade vojne vdove, ki so si tudi v obdobju žalovanja - takrat so morale črnino nositi dve leti po moževi smrti - želele obleči kaj bolj modernega. Ko pa je bila obleka prvič predstavljena na modnih pistah in nato leta 1926 še v reviji Vogue, ki jo je označila za največji uspeh leta, je postala svetovna uspešnica. Primerjali so jo s takrat zelo priljubljenim Fordovim standardiziranim modelom T, ki je tudi bil na voljo zgolj v črni barvi, a je prav tako naznanjal napredek. Mala črna obleka se je v naslednjih desetletjih iz avantgardnega modnega kosa zaradi svoje multifunkcionalnosti in univerzalnosti spremenila v osnovni kos oblačila, bi ga v svoji omari morala imeti vsaka ženska.

Reuters

Temno obdobje

Coco Chanel se nikoli ni poročila, imela pa je veliko ljubimcev in domnevno tudi ljubimk. Čeprav je imela v lasti več stanovanj in hiš, je bil njen dom apartma v pariškem hotelu Ritz, kjer je živela več kot 30 let. Tudi med nacistično okupacijo Francije, to je obdobje, ki meče temno luč na njeno zapuščino. Že med vojno so se pojavile govorice o njenem ravnanju, (pre)blizu naj bila nemškim okupatorjem. Po vojni je bila zaslišana zaradi svoje zveze z diplomatom Hansom Güntherjem von Dincklagejem. Kot sodelavka okupatorja ni bila obtožena zaradi posredovanja svojega dobrega prijatelja Winstona Churchilla. Po vojni se je preselila v Švico in se šele leta 1954 vrnila v Pariz z novo kolekcijo. Ni požela velikega uspeha, Parižani ji sodelovanja z nacisti niso oprostili. Njeni najbolj številni kupci so postali Američani.

Umrla je v svojem apartmaju v hotelu Ritz v Parizu 10. januarja 1971, v 88. letu starosti. Pokopana je, uradno kot Gabrielle Chasnel, v Lozani v Švici. Njeno modno vizijo je vse do svoje smrti leta 2019 nadaljeval Karl Lagerfeld.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta