Highlander Adventure, višavska pustolovščina od Bohinja do Kobarida, že drugič v Sloveniji

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
06.02.2022 04:35

Highlander Adventure je netekmovalna daljinska pohodniška preizkušnja, na kateri udeleženci premagajo 55 oziroma 100 kilometrov po neobljudenih poteh, spijo na prostem, vse potrebno nosijo s seboj in za seboj ne puščajo nobenih sledi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vsak udeleženec hodi v lastnem tempu in "tekmuje" izključno s svojim ciljem - prehoditi 55 ali 100 kilometrov.

Tomislav Može

V Slovenji bo konec junija že drugič potekala daljinska pohodniška preizkušnja Highlander Adventure. Netekmovalna prireditev, ki izvira iz Hrvaške in katere ime bi lahko prosto prevedli v Višavska pustolovščina, poteka po neobljudenih poteh. Udeleženci v petih dneh premagajo 100 kilometrov (oziroma 55 kilometrov v treh dneh na krajši trasi), spijo na prostem in vse, kar potrebujejo (razen hrane in vode), nosijo s seboj. Organizator jih pričaka na kontrolnih točkah, kjer je poskrbljeno za okrepčila. Vsak udeleženec hodi v lastnem tempu in "tekmuje" izključno s svojim ciljem, ki je prehoditi 55 ali 100 kilometrov in postati "highlander". Pot ni označena, znajti se morajo s kompasom in zemljevidi, ki jih prejmejo od organizatorja. Med potjo se morajo zglasiti na predpisanih kontrolnih točkah. Prireditev je bila v Sloveniji prvič organizirana julija lani, udeležilo se je je 150 pohodnikov iz sedmih držav, s čimer so organizatorji dobili potrditev, da je ta vrsta rekreacije varna in izvedljiva tudi v obdobju epidemioloških omejitev. Letos so poleg 100-kilometrske petdnevne različice pripravili še krajšo, 55-kilometrsko, za katero so potrebni trije dnevi hoje in je namenjena tistim, ki imajo manj časa ali pa na dolgo preizkušnjo še niso pripravljeni.

Organizatorji pravijo, da gre za prvi dogodek s takim konceptom pri nas, ki se hkrati popolnoma ujema s strategijo slovenskega turizma Zeleno, aktivno, zdravo, na prostem. Poseben poudarek namenjajo spoštljivemu odnosu do narave in filozofiji "ne pusti nobenih sledi". Za udeležence bodo pripravili tudi webinarje o varnosti in varnem gibanju v gorah in testni pohod. Poudarjajo, da gre z vidika epidemije covida-19 za varen, aktiven dopust v Sloveniji, ki se odvija na prostem brez stika med udeleženci.

Organizatorji si želijo, da bi pohodništvo v Sloveniji dobilo visokokvaliteten turistični produkt za goste, ki želijo zelene in aktivne počitnice. Slovenska turistična organizacija izpostavlja aktivni oddih kot enega ključnih turističnih produktov slovenskega turizma. Produkt aktivnega doživetja na prostem je med najkonkurenčnejšimi v Evropi in pomembno vpliva na podobo Slovenije kot trajnostne destinacije in se povezuje s produktom športni turizem. Obiskovalcem naše dežele zagotavlja varne, trajnostne in atraktivne izkušnje.

Prireditev, ki bo potekala od 25. do 29. junija, se bo začela v okolici Bohinjskega jezera, nadaljevala po grebenu z dih jemajočimi razgledi, čez prelaz Vrh Bače, skozi skrivnostno Baško grapo, mimo Kneških Raven do Mosta na Soči. Tam bo za udeležence krajše preizkušnje cilj, daljša pot pa se nadaljuje v smeri Tolmina in Kolovrata, grebena, polnega spominov na "veliko vojno", in se konča ob bregovih kristalno čiste reke Soče v Kobaridu. Udeleženci obhodijo južno mejo Triglavskega narodnega parka pod grebenom Bohinjsko-Tolminskih gora s čudovitimi razgledi na Triglav. Pri Highlanderju pa ne gre samo za pohodništvo, za vsakega se najde nekaj več: od občudovanja smaragdne reke, spoznavanja geologije in zgodovine z obiskom muzeja na prostem do osvežitve v smaragdni reki Soči. Highlander je izziv, ki zahteva priprave, vendar ni treba biti izkušen gornik. Organizatorji ga priporočajo udeležencem, ki so v dobri telesni kondiciji, navajeni na hojo, a pomembnejša je želja.

Prireditev izhaja iz Hrvaške, kjer jo je leta 2017 začela skupina entuziastov na Velebitu. V kratkem času je zrasla v največjo verigo pohodniških festivalov na svetu, letos bo potekala v 15 državah Evrope, ZDA in Bližnjega vzhoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta