(INTERVJU) Dan D: Vsaka nova generacija ima dolžnost pokazati, da je lahko boljša kot prejšnja

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
17.05.2020 04:26

Počutimo se kot mulci v času, ko je vse potekalo počasneje, za to obdobje reče Tomislav Jovanović - Tokac, pevec skupine Dan D.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomislav Jovanović - Tokac (zadaj je Nikola Sekulovič): "Poslušanje glasbe naj bo kot nedeljska župca pri babici."
Robert Balen

Dan D se je v času, ko ni koncertov, ustvarjalno vrnil k svojim začetkom, hkrati pa naredil korak v prihodnost z obdelavo pesmi Ne naredi mi tega v 8D avdio tehniki. "Ta izhaja iz najnovejše tehnologije, ki nam omogoča, da z manipulacijo glasbe ustvarimo prostor, v katerem lahko premikamo zvok levo, desno ali naprej in nazaj," o 8D reče pevec skupine Tomislav Jovanović - Tokac. "Naša želja je, da učinek glasbe pri poslušanju na slušalke skušamo potencirati in eventualno pripeljemo poslušalca do ekstaze. Seveda, vsak poslušalec reagira na svoj način, eni se pustijo zapeljati, nekatere tak učinek moti ali celo odbija."
Tehnologija naj bi brisala odvečne šume med glasbenikom in poslušalcem (kakršni so prepogosti v odnosih med ljudmi)?
Že to, da je treba za to izkušnjo dati slušalke na ušesa, je nekaj, kar ljudi avtomatsko izključi iz zunanjega sveta in jih prestavi v neko drugo vesolje, kjer imajo bolj intimen odnos z glasbo, in ja, izginejo odvečni šumi. Nisem pa prepričan, da je za to izkušnjo potrebna prav 8D avdio tehnologija, mislim, da je tista primarna želja, da si vzameš čas in uživaš v glasbi in je ne konzumiraš kot instant juho iz vrečke, temveč kot tisto nedeljsko župco pri babici. Torej se mi zdi, da je problem bolj v količini informacij, ki jih prejemamo vsakodnevno in ki okupirajo naše možgane, in vsi ti impulzi hranijo potrošnika v nas, naša čutila pa ostajajo nedotaknjena.
Spot je bil posnet v času, ko smo si še brez mask od blizu gledali v oči.
Spot je želja po intimi, po pristnosti, po dolgem globokem pogledu v oči drugega, po ugotovitvi, da nikoli nismo bili odtujeni in da smo od nekdaj bili skrbna in čuteča bitja. Utopija ali prihodnost? Bomo videli. Kot pravi stavek v pesmi: "Če bom zagledan vase, bom pozabil na ljudi." Vsaka nova generacija ima dolžnost pokazati, da je lahko boljša kot prejšnja.
Če bo še nekaj časa tako, kot je (in potem pridrvelo še nekaj tretjega, četrtega), ne bo ravno lepo živeti in glasbeniki boste morali najti čisto druge načine za predstavljanje svoje muzike.
Sebe imam bolj za ustvarjalca, tako da sem v stiku z glasbo vsakodnevno in na različne načine, z drugimi ljudmi in drugačnimi vrstami umetnosti. Tako da lahko tudi delam glasbo za kakšne filmske projekte, predstave, po drugi strani lahko produciram plošče drugih bendov ali delam otroške pravljice. Kot skupina Dan D smo že zdavnaj našli neke druge kanale, po katerih smo skušali priti do poslušalcev. Delali smo to nenasilno in se vedno zabavali ob tem, bili smo vedno v zanosu in trdo delali za svoje ideje v nezavidljivih okoliščinah in kriznih situacijah, tako da bomo našli način, da bomo iznajdljivi in inovativni tudi v bodoče.
Koncerti dajejo vseeno smisel početju glasbenikov. Pred veliko množico ali pred desetimi ljudmi.
Koncert je nekaj, kjer se bend predstavi brez kakršnihkoli filtrov in olepšav, ki jih sicer lahko počneš v varnem okolju studia. Na odru si slečen do golega in ni blefa. In tudi če nisi najlepši ali najbolj prijazen ali najbolj talentiran, ti bodo ljudje dvignili palec gor samo, če jim ne lažeš in jim daš najbolj čisto verzijo sebe. Menim, da smo bili vedno tisti bend, ki je spoštoval publiko tudi na začetku kariere, ko je v publiki stal mogoče samo en človek. Če si se odločil, da boš to počel v življenju, boš za tistega enega odigral cel koncert brez pomislekov. Tako da po vsakem koncertu čutimo večjo povezanost med sabo, neki notranji mir in uživamo ob neumnostih, ki jih izrečemo v kombiju na poti domov.
Je v osami nastala tudi kakšna nova pesem?
Nastala je želja. Če smo v normalnem času že bili včasih malce naveličani ali so nam druge obveznosti postale mogoče bolj pomembne, smo se zdaj, ko je nastala kriza in so izginila neka opravila, ki so se včasih zdela nujna ali ne, vrnili k sebi in izviru. Spomnili smo se, kako je bilo, ko smo začenjali, ko smo bili mulci v nekem drugem času, ko je vse potekalo počasneje in smo se tako srčno in nedolžno ukvarjali z glasbo in smo verjeli, da nas bo edino ona odrešila. Ja, nastale so nove pesmi v neki drugi, mogoče starejši preobleki.
Maj je bil mesec koncertov. Koliko ste jih v normalnih razmerah imeli v spomladanskem obdobju?
Ne premalo in ne preveč. Dan D je z leti kvantiteto zamenjal za manj koncertov, a trudil se je na teh ponuditi kakšno izkušnjo več. Za nekaj časa smo se celo zaprli v naš plac za vaje in tam organizirali koncerte za 150 ljudi, ki so z veseljem prihajali iz vse Slovenije, in smo jim v zahvalo za njihovo zvestobo odigrali nekaj popolno novega, ponudili jim kozarček rujnega ob tabornem ognju, včasih tudi zrezek. Mislim, da se ta scenarij lahko spet ponovi, ker sem jaz vedno lačen.
Prav bi prišlo dolgo vroče koncertno poletje, kajne?
Kot kaže, bo treba počakati še malo dlje, in dlje bo trajalo, večja bo frustracija. Prepričan sem, da bodo kot glasbeniki tudi ljudje močno pogrešali glasbo, predvsem koncerte, kjer se ljudje kot socialna bitja veselijo, objemajo, ljubijo in delajo prav tisto, kar so nam zdaj prepovedali. Do takrat bodo morali pač obstajati taki in drugačni koncerti s kavča. Potreba po živi glasbi bo gotovo velika, tako da če smo se prej pritoževali, da nobeden ne hodi več na koncerte, prerok v meni pravi, da bodo imeli po ukinitvi ukrepov porast obiska na koncertih tudi kakšni manj talentirani glasbeni kolegi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.