(INTERVJU) Dr. Mitja Rosina: Nekaj novih jedrskih elektrarn bomo še potrebovali, vetrnic pa raje ne postavljajmo

Jana Krebelj
30.04.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Tistim, ki pravijo, da naj se Slovenija ne izpostavlja in naj raje uvaža energijo, odgovarjam, da je to čista hinavščina. To bi pomenilo, da bodo drugi namesto nas gradili elektrarno - in to slabšo!"
"Tistim, ki pravijo, da naj se Slovenija ne izpostavlja in naj raje uvaža energijo, odgovarjam, da je to čista hinavščina. To bi pomenilo, da bodo drugi namesto nas gradili elektrarno - in to slabšo!"
Robert Balen
Mitja Rosina je izkušen jedrski fizik, zato je pravi naslov za odgovor na vprašanje, ali je strah pred jedrskimi elektrarnami utemeljen. "Pri jedrskih elektrarnah nevarnost predstavljajo predvsem možne sabotaže in hudi potresi. Cunami, ki je prizadel japonsko jedrsko elektrarno v Fukušimi, je bil veliko presenečenje in je povzročil veliko škode in nezaupanja. Čudim se, da so sploh dovolili gradnjo jedrske elektrarne blizu morja, kjer je možnost cunamija. Škoda, da je niso postavili bolj stran ali je zavarovali z večjimi nasipi." Kaj pa Jedrska elektrarna Krško, ki je prav tako na potresno nevarnem območju? Je dovolj varna? "Verjetnost, da bi šlo v Krškem vse narobe, je skrajno majhna. Za potrese, ki jih lahko pričakujemo na tem območju, je elektrarna zavarovana z betonskim pokrovom, tako da nevarne snovi ne bi ušle v okolico, kot se je to zgodilo v Černobilu. Nevarnosti se ne moremo absolutno izogniti, je pa jedrska elektrarna v Krškem varno grajena, vzdrževana in nadzirana. Jaz ji zaupam. Tistim, ki pravijo, da naj se Slovenija ne izpostavlja in naj raje uvaža energijo, odgovarjam, da je to čista hinavščina. To bi pomenilo, da bodo drugi namesto nas gradili elektrarno - in to slabšo! Raje zaupam drugemu bloku elektrarne v Krškem kot pa tujim elektrarnam bog ve kje, ki bi bile manj zanesljive. Sabotaž v Krškem ne pričakujem, morajo pa politiki paziti na to, da bo Evropa ostala miroljubna."

Imajo tisti, ki nasprotujejo vetrnicam za pridobivanje elektrike, prav? "Zdravstveni vplivi vetrnic niso dovolj raziskani, sem pa zase prepričan, da bi se izselil, če bi moral živeti obkrožen z njimi. Treba bi bilo veliko temeljiteje strokovno raziskati, kaj je res in glede česa nasprotniki vetrnic morda pretiravajo, ampak v okolju, kjer si obkrožen z vetrnicami, se nizkofrekvenčnemu hrupu gotovo ni mogoče izogniti. Kljub temu je vredno nadaljevati in postaviti poizkusne vetrnice na izbranih neškodljivih območjih, da smo seznanjeni z razvojem, da si pridobimo znanje in izkušnje. Če pa žrtvujemo neko območje za postavitev vetrnih farm, lahko uničimo celotno pokrajino in se izseli celotno prebivalstvo, zato bi morala biti država zelo previdna pri takšnih posegih."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta