(INTERVJU) Dubioza Kolektiv: Za robote je država plitka

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
11.10.2020 04:40

V Dubioza Kolektivu ustanavljajo robotsko stranko, vodja bo robot, ki izvaja zakone točno tako, kot so napisani. Ker nima zvez in sorodnikov, pojasni kitarist benda Jernej Šavel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dubioza Kolektiv - Jernej Šavel s kitaro
Goran Lizdek

Dubioza Kolektiv je glasbena skupina, ki je imela v predkoronskem času zelo veliko koncertov. Ustavitev osnovne dejavnosti so, dinamični, kot so zmerom bili, nadomestili. Jerneja Šavla, ki je slovenski člen skupine, smo povprašali, kaj počne in kaj počnejo. Odgovori so značilni za angažirano rockovsko skupino, ki igra poskočne ritme, balkanskost meša z latino glasbo, ska punkom in še čim, ob tem je vedno družbeno angažirana. Četudi imajo na koncertih izdelano podobo, jih zanima vsebina in ne okrasje.

Kaj delate v koronačasu?

Marsikaj, česar mi v zadnjih petih oziroma šestih letih nikakor ni uspelo. Med drugim sem naposled le dokončal gobelin. Gre za repliko znane Mondrianove slike Kompozicija A iz leta 1923. Te dni pa sem predvsem zaposlen z vstopom na politično sceno. Seveda ne sam, a druge izbire očitno nimam več.

Za glasbenike je to grozno obdobje, dinamični ljudje, vajeni druženja, ne morejo migniti s prstom na nogi, ker so predpisi (tudi zelo neživljenjsko) taki.

Recimo, da ni ravno najbolj prijetno. Pravzaprav je zelo neprijetno. Ni preprosto, a tudi prej ni bilo. Da je grozno, ne bi rekel. Grozne reči bodo ostale tudi takrat, ko bo vse to enkrat mimo. V bistvu so grozne reči tiste, ko hoče nekdo zaradi treh tisočakov deložirati mlade družine, upokojence, hkrati pa vemo, da je za vsakim medijskim vogalom kup prašičev, ki en na drugega krulijo 'Držite lopova!', a smo za to vsi imuni. Grozno je to, da bo tej epidemiji sledila epidemija duševnih bolezni, onkoloških obolenj, kemičnih in nekemičnih zasvojenosti. Vsekakor si že zdaj manejo roke ene in iste politične in gospodarske združbe.

Zato torej politični angažma. Kakšen bo?

Skratka, dovolj je! Kot sem že prej nakazal. Osebno se te dni resno ukvarjam z urejanjem dokumentacije za registracijo frakcije stranke Robotske demokratične stranke. Slovenski sedež bo v Bokračih na Goričkem, da vsaj za trohico oškrbinimo ta pogubni monolit, ki hrani ceneni populizem - centralizacijo države. Čeprav smo v Dubiozi vedno bili mnenja, da v politiko res nikoli ne bomo stopili, smo se pred nekaj tedni za to vendarle večglasno odločili. Dovolj je bilo idealiziranja o tem, da bomo spremenili svet s pesmijo. RDS, v izvirniku RDP, Robotska demokratska partija, oziroma njen vodja Robi Megabajt pravi, da je robot moderen vodja, katerega algoritem izvaja ustavni red ter zakone točno tako, kot so ti napisani. Nemogoče je, da bi prišlo do zlorab, kriminala, korupcije ali česarkoli podobnega, saj robot nima sorodnikov niti kakršnihkoli drugih socialnih mrež. Za robote je država zelo plitka. Tako da je zadnje tedne, mesece, tekla beseda predvsem o tem.

Mašine bodo boljše kot ljudje?

Najbolj me je prepričala izjava našega predsednika Megabajta, ko je dejal, da sta pamet in modrost današnjih politikov na ravni računalniških procesov iz 80-ih let minulega stoletja. Sicer pa boste, da ne kradem vrstic, lahko vse izvedeli v našem Quarantine Showu, katerega drugo sezono začenjamo predvajati 19. oktobra ob 20.30 na vseh spletnih platformah, ki obstajajo v Sloveniji in širše. Še več! V prvi oddaji bomo skupaj z Robijem Megabajtom predstavili tudi strankarsko himno.

Aha, zanimivo. Torej ne bo depresije? Ne bo nekulture in asocialnosti? In še glasba, četudi himna.

Raven deprimacije, v končni fazi tudi depresivnosti, je vsekakor povezana z gledanjem televizije in branjem internetnih greznic, septičnih jam. Predvsem družbenih omrežij in mrhonovinarskih portalov. To so zelo toksične zadeve in tukaj so bile že prej. Tukaj bodo ostale, dokler bomo gojili ta patološki odnos. Le oblika bo vedno drugačna. Sicer pa iskati alibi zaradi alibija, ki je posledica alibija, je točno to, kar počno politiki danes. Jahanje na valovih. Spet po drugi strani menim, da se ljudje skrbneje, pametneje, bolj izbrano in intenzivneje družijo kot prej. Saj vemo vsi, da so, ko je Wehrmacht ukazal za enega mrtvega vojaka usmrtitev desetih naključnih talcev, ljudje množično bežali v gozdove, a hkrati postali, hote ali nehote, mobilizirani v neko vojsko. Resda ne enako mislečih, a so nekako vendarle izšli iz zgodbe kot zmagovalci.

Za zmago gre torej?

Še enkrat vas toplo vabim, da prisluhnete idejam našega predsednika Megabajta - 19. oktobra ob pol devetih zvečer na vaši najbolj priljubljeni spletni platformi v sklopu druge sezone Dubioza Kolektiv Quarantine Showa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.