(INTERVJU) Gaja Sorč in Jakob Barbo, sopranistka in dirigent: Včasih kdo še iz groba dirigira

Saša Britovšek
23.06.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jakob Barbo in Gaja Sorč se strinjata, da ima Slovenija veliko mladih in perspektivnih izvajalcev, ki pa so žal potisnjeni v ozadje.
Jakob Barbo in Gaja Sorč se strinjata, da ima Slovenija veliko mladih in perspektivnih izvajalcev, ki pa so žal potisnjeni v ozadje.
Saša Britovšek
Jakob Barbo je mladi dirigent, ki so mu na 36. Mednarodnem festivalu Imago Sloveniae zaupali otvoritveni koncert. Pod njegovo taktirko je v Slovenski filharmoniji zaigral Simfonični orkester SNG Maribor, zapeli pa so izbrani mladi slovenski pevci in pevke, sopranistki Pia Novak in Gaja Sorč ter tenorista Gregor Ravnik in Matic Zakonjšek. S svojim koncertnim programom se bo letos festival poklonil 100. obletnici smrti skladateljev Giacoma Puccinija in Gabriela Fauréja ter 200. obletnici rojstva Bedřicha Smetane.

Sopranistka Gaja Sorč in dirigent Jakob Barbo se poznata že iz časov, ko je bil on še obetavni srednješolski glasbenik, ona pa študentka na Akademiji za glasbo. Takrat je Gaja pela prvo Jakobovo opero. Kot talentiran dijak ljubljanske Gimnazije Vič se je ukvarjal s pesništvom, kar je opazila njegova profesorica in mu predlagala sodelovanje z akademijo, kjer so iskali libretista. Tako je s komaj sedemnajstimi leti spesnil verze za opero Le petit cafe, v kateri je zapela tudi Gaja. Danes se oba svoje prve (skupne) opere spominjata s prijetno nostalgijo.

V nadaljevanju preberite:

Kakšno je življenje mladih glasbenikov klasične glasbe "na svobodi"?

Ali imajo dovolj priložnosti za pridobivanje izkušenj?

Kako se povežejo dirigent in glasbeniki?

Kaj pomeni razumeti glasbo?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta