(INTERVJU) Martin Strel: Lažje je preplezati Everest kot premagati Amazonko

Jan Klokočovnik
19.11.2023 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Strel, ki je dopolnil 69 let, še ne razmišlja o koncu ultramaratonske plavalne kariere.
Martin Strel, ki je dopolnil 69 let, še ne razmišlja o koncu ultramaratonske plavalne kariere.
Jan Klokočovnik
V 69. letu starosti se ultramaratonski plavalec Martin Strel pripravlja na nemogoče. Napovedal je svetovno turnejo Strel World Swim, v okviru katere naj bi preplaval svetovna morja in oceane, ob tem pa opozarjal na onesnaževanje z mikroplastiko, ki prehaja tudi v prehransko verigo. Projekt je sicer še v porodnih krčih, a Strel verjame v njegov uspeh.

"Plaval sem v 152 državah sveta. Žal sem ugotovil, da je onesnaževanje vsako leto hujše. Zaradi nesnage sem tudi sam večkrat zbolel. Denimo med plavanjem po reki Misisipi, kjer smo med vzorčenjem ugotovili, da je v vodi več kot 1860 strupenih snovi. Hudo sem zbolel tudi med plavanjem po kitajski reki Jangce. A tudi ko sem zbolel, nisem imel časa okrevati, saj sem bodisi moral plavati bodisi sem pisal knjige, snemal ali se pripravljal na nov podvig. Zaradi žalostnega stanja, v katerem je danes narava, sem se začel ukvarjati z ekologijo. Projekt Strel World Swim je pravzaprav znanstveno-plavalna raziskovalna ekspedicija, ki je namenjena informiranju in poučevanju javnosti o onesnaženosti vodnih teles z mikroplastiko. Drobce plastike je danes mogoče najti povsod: v hrani, ki jo zaužijemo, v vodi, ki jo pijemo, morda povzroča tudi rakava obolenja in druge boleznih. V vodi je tudi veliko pesticidov. Reke, kot sta Ganges in Jangce, so povsem onesnažene - to so pravzaprav že mrtve reke -, vsa ta nesnaga pa odteka v morje, na koncu pa jo zaužijejo morski organizmi, kot so ribe, kiti, delfini in morski psi. Mrhovine teh organizmov včasih vsebujejo tudi do 50 kilogramov plastike in več, med drugim drobnih koscev ter večjih predmetov, kot so plastenke in zavržene ribiške mreže ... ".
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta