(INTERVJU) Orlando Uršič: Mariborski krušni oče je moral oditi, a Josip Hutter si nedvomno zasluži spomenik

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
09.10.2022 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Orlando Uršič
Orlando Uršič
Igor Napast
Sto let po prihodu Josipa Hutterja v Maribor je o njem izšel roman. Avtor Orlando Uršič mu je dal naslov Krušni oče, po vzdevku, ki so ga lastniku tovarne hvaležno nadeli njegovi delavci. 

"Letos mineva sto let, odkar je Josip Hutter prišel v Maribor, in to, da se je obdržal v zavesti ljudi vse do danes, je res izjemno. V Mariboru ni za njim ostal le blok, pač pa njegova energija sije še danes. Pri snovanju romana sem o Hutterju naključno govoril s šestnajstletno gimnazijko, sošolko moje hčere, čigar stari starši so bili Hutterjevi delavci. Ob omembi Hutterja so ji zasijale oči in takoj je pričela pripovedovati, kako lepo sta stara starša govorila o njem, o hiški, ki sta jo dobila v Hutterjevi koloniji na Pobrežju, o tem, kako je Hutter prvo zimo po vselitvi vsem stanovalcem podaril voz drv za ogrevanje. Ko je Hutterjev vnuk Rob Hutter pri recepciji hotela v Mariboru izročil svoj osebni dokument, se je mlada receptorka zdrznila in ga dvakrat vprašala, ali se res piše Hutter. Zanimalo jo je, ali je sorodnik Josipa Hutterja. Si morete misliti, po osemdesetih letih?"
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta