Joj, lasje mi izpadajo! Kaj lahko storim?

NR
23.06.2019 02:59

Kaj vse mora vsebovati ustrezna prehrana za nego las in preprečevanje njihovega izpadanja. ​Pri šamponih vedno imejte v mislih, da vaša koža vpije vse.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Lepota izvira od znotraj. Ta pregovor se ne nanaša le na pomen osebnostnih lastnosti, marveč tudi na pomen prehrane in nege telesa, ki omogočata, da smo lepi tudi navzven. Sijoča koža, trdni nohti ter močni in zdravi lasje niso rezultat uporabe dragih negovalnih sredstev, ampak vsakodnevne zdrave prehrane in življenjskega sloga.
Razlog, zaradi katerega najhitreje opazimo pomanjkanje hranljivih snovi, ki so nujne za lepe lase, je preprost - v primerjavi z vitalnimi organi telo lase, kožo in nohte obravnava le kot koristen dodatek. Zato ni čudno, da je zanj prioriteta oskrba vitalnih organov s hranljivimi snovmi. Če v telo ne vnesemo vsega, kar potrebuje za dihanje, ohranjanje telesne temperature, prebavljanje hrane in opravljanje vseh drugih življenjskih funkcij, tudi ne bo imelo dovolj hranljivih snovi, da bi ohranjalo lase sijoče in preprečilo njihovo izpadanje. Preberite, kako lahko s pomočjo hrane poskrbite za to, da bodo vaši lasje zdravi in močni ter da ne bodo izpadali.

Zadosten vnos kalorij

Morda najbolj očiten razlog za krhke lase in njihovo izpadanje je nezadosten vnos kalorij. Če ne zaužijete dovolj kalorij in v telo ne vnesete vseh mikrohranil, vaše telo ne bo imelo dovolj energije, da bi proizvajalo nove lase in jih vzdrževalo. Naj spomnimo, da so za telo prioriteta vitalni organi in ne lasje. Zato je zelo pomembno, da v telo vnesemo dovolj kalorij, saj bo imelo le tako dovolj energije za ohranjanje in krepitev las.

Beljakovine

​Beljakovine so morda najbolj pomembno makro hranilo za zdrave lase in preprečevanje njihovega izpadanja. To je tudi smiselno, saj je glavna komponenta v zgradbi lasu beljakovina keratin.

Vitamini skupine B, še posebej biotin

Ljudje, ki jim primanjkuje biotin, imajo najpogosteje težave zaradi izpadanja las. Ena od funkcij vitamina B, ki je pomembna za zdravo kožo, je njihova vloga pri proizvodnji rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik in hranljive snovi v glavo in lesne folikle. Na srečo pomanjkanje vitaminov skupine B ni tako pogosto, saj so v večjih količinah prisotni v prehrani. Med najbolj bogatimi viri teh vitaminov so polnozrnate žitarice, listnata zelenjava, morski sadeži in meso.

Cink

Cink je mineral, ki pospeši rast in obnavljanje las. Raziskave kažejo, da ljudem, ki jim primanjkuje cinka, pogosto izpadajo lasje. Najboljši vir cinka so bučna semena, leča, špinača, govedina in ostrige.

Železo

Poleg tega da je železo nujno za prenos kisika do celic, je železo pomembno tudi za rast las. Slabokrvnost, ki je posledica pomanjkanja železa, je pogost vzrok za izpadanje las. Najpogosteje prizadene ženske, predvsem zaradi menstrualnih krvavitev. Toda študije so pokazale, da lasje nehajo izpadati, kakor hitro se ravni železa v telesu normalizirajo. Če ste torej slabokrvni, se posvetujte z zdravnikom. Naj vam svetuje, s katerimi prehranskimi dopolnili si lahko pomagate. Poleg tega na svoj jedilnik uvrstite čim več živil, ki vsebujejo veliko železa, med drugim jajca, lečo, špinačo, meso, morske sadeže in čičeriko.
Pomembno je poudariti, da telo samo ne odstrani viška železa. Slednje pa rado oksidira, zato pri vnosu v telo ni dobro pretiravati. Za boljšo absorpcijo kombinirajte z železom bogata živila ter živila, ki vsebujejo veliko vitamina C, vključno z gozdnimi sadeži, jagodami, agrumi in papriko.
​Poleg tega, da boste poskrbeli za svoje lase od znotraj, bi morali posvetiti več pozornosti tudi njihovi zunanji negi - uporabljajte kakovostne, naravne proizvode (šampione) brez koži neprijaznih sintetičnih sestavin. ​Pri nakupu proizvodov za nego las imejte vedno v mislih, da vaša koža vpije vse, zato tudi kupite tisto, kar bi radi, da bi vpila.
​Pri ohranjanju zdravja las igra določeno vlogo veliko dejavnikov: prehrana, življenjski slog, zdravila, hormonske motnje. A prav prehrana je najbolj preprost začetek nege, ki obrodi tudi najboljše in dolgotrajnejše rezultate. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta